DRAUGE SU BENDRUOMENE

Alvydas VALENTA

SULAUKIANTYS MIESTELĖNŲ PALAIKYMO


LASS Alytaus miesto ir rajono filialas visada garsėjo savo veiklumu ir visuomeniškumu, noru dalyvauti rajono socialiniame gyvenime. Iki 1998 m. jam vadovavo Stanislovas Stankevičius, o pastaruosius du dešimtmečius - Daiva Markinienė. Filialas įsikūręs Alytaus neįgaliųjų dienos užimtumo centre, turi vieną nedidelį 14 kv. m kambarėlį. Didesniems renginiams patalpas nuomoja iš centro. Filiale nuolat dirba du žmonės - socialinė darbuotoja ir jos asistentė. 

Senolė mokoma brailio raštoLASS Alytaus miesto ir rajono filialas - vienas didesnių mūsų organizacijoje: 2016 m. jis vienijo 191 LASS narį: iš jų 118 gyvena mieste, 73 - rajone. Iš gyvenančių mieste - 42 darbingo amžiaus, 76 - pensinio. Iš gyvenančių rajone darbingo amžiaus - 32, nedarbingo - 41. Kaip matome, darbingo amžiaus LASS narių rajono organizacijoje yra daugiau nei trečdalis, tačiau nuolat dirbančių kartu su pirmininke vos priskaičiuojame iki dešimties. Du darbuojasi LASS sistemoje, du verčiasi masažo praktika, yra mokykloje dirbanti psichologė, patalpų tvarkytoja, sargas, vadybininkė. 

"Jaunimas išvyksta mokytis, įsigyja specialybes, - pasakoja D. Markinienė, - vyresniems žmonėms dažnai būna sunku prisitaikyti prie laiko reikalavimų. Vieni jau nenori dirbti, kiti gal norėtų, bet nelabai gali." Anot pirmininkės, kiekvieno rajone dirbančio aklojo ar silpnaregio atvejis yra labai individualus, todėl ir reikia vertinti individualiai: kokios konkrečios pagalbos žmogui reikia, kokios tame darbe jo galimybės ir perspektyvos. Deja, apie dirbančius akluosius ar jų darbo vietas vis dar kalbame labai abstrakčiai: tiek ir tiek dirba, tiek įsteigta darbo vietų. Rajone, kur paprastai bedarbystė yra daug didesnė nei didžiuosiuose miestuose, kiekviena aklojo ar silpnaregio darbo vieta yra aukso vertės. D. Markinienė sako: "Nors neįgaliųjų, taip pat ir aklųjų, įdarbinimo politika palankesnė nei buvo prieš keliolika metų, vis dėlto bandant įdarbinti konkretų žmogų vis dar esama didelių sunkumų ir biurokratinių kliūčių: buvę pirmagrupiai (darbingumo lygis - iki 25 proc.) darbo biržoje registruojami ne kaip bedarbiai, bet kaip asmenys, ieškantys darbo. Dalies valdininkų, darbdavių sąmonėje aklieji yra vis dar nedarbingi. O kas norės į darbą priimti nedarbingą žmogų?" 

Rašant apie Vasaros reabilitacijos, Kūno kalbos stovyklas, teko sutikti keletą Alytuje gyvenančių iki tol nepažinotų neregių, todėl D. Markinienės teiraujuosi, ar filialą papildo nauji nariai, ar jis patrauklus jaunimui. Sprendžiant pagal skaičius, žmonės filialo veiklą, o per ją - ir visą mūsų organizaciją - vertina palankiai. Į LASS per 2016 metus Alytaus mieste ir rajone įstojo 10 žmonių. Per pastaruosius dvejus metus keturi žmonės ilsėjosi "Baltijos" sanatorijoje, Palangoje, du dalyvavo savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo stovykloje, akliesiems labiau žinomoje Vasaros reabilitacijos vardu, vienas - Kūno kalbos stovykloje. Filialo akiratyje yra devyni regos negalią turintys vaikai: iš jų trys lanko darželį mokyklą "Viltis", du - "Jotvingių" gimnaziją, du - ugdomi namuose. Pasakodama apie naujus narius, jų paiešką, pirmininkė atkreipia dėmesį į visiems gerai žinomą, daugelį kartų kalbėtą apkalbėtą problemą - žmogaus duomenų konfidencialumą. Gydytojai negali atskleisti duomenų apie žmogaus neįgalumą, todėl tokių žmonių reikia ieškoti aplinkiniais būdais. Vienas jų - tartis su Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) tarnyba, kad, nustačiusi neįgalumą, patartų žmogui apsilankyti konkrečioje neįgaliųjų organizacijoje, NDNT palikti lankstinukus apie savo veiklą, teikiamas paslaugas ir paprašyti, kad juos dalintų žmonėms. Tačiau yra viena sąlyga - NDNT turi norėti bendradarbiauti. Anot filialo vadovės, su Kaune veikusia NDNT bendradarbiauti sekęsi visai neblogai, su NDNT Alytaus skyriumi bendrą kalbą rasti sunkiau. 

Filialas, vykdydamas Socialinės reabilitacijos paslaugų bendruomenėje projektą, bendradarbiauja tiek su Alytaus miesto, tiek ir su rajono savivaldybėmis. 2016 m. miesto savivaldybė jam skyrė 5600, rajono - 11 tūkst. eurų (2015 m. - 4 tūkst. ir 9 tūkst. eurų). 

Dienos užimtumo centre, kur įsikūręs LASS filialas, veikia dar vienas - Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos filialas, aptarnaujantis taip pat ir regėjimo negalią turinčius skaitytojus. 2016 m. garsines knygas ir kitą literatūrą skaitė 39 LASS filialo nariai. 

Maždaug prieš 12 metų alytiškiai vieni pirmųjų šalyje pradėjo bendradarbiauti su didžiaisiais prekybos tinklais siekdami, kad čia atėję aklieji gautų profesionalų aptarnavimą. Tuomet buvo vykdomas net specialus šiam reikalui skirtas projektas. Fizinė aplinka, jos prieinamumas ir toliau lieka filialo vadovės veiklos akiratyje. "Naujai tiesiami ar rekonstruojami šaligatviai Alytuje yra su įspėjamaisiais reljefiniais paviršiais, reljefiškai pažymėtomis perėjomis, - pasakoja D. Markinienė, - bet tokių yra tik dalis, daugiausia - miesto centre." 

Filialo vadovė ir visi regėjimo negalią turintys alytiškiai nuoširdžiai dėkingi Alytaus miesto merui Vytautui Grigaravičiui už kreipimąsi į prekybos centrus, visuomeninės paskirties įstaigas bei organizacijas pritaikyti savo aplinką akliesiems ir silpnaregiams. Po mero kreipimosi padaugėjo silpnaregiams skirtų perspėjamųjų ženklų ant stiklinių miesto pastatų vitrinų ir durų, dėl savo aplinkos pritaikymo į LASS filialą jau kreipėsi "Senukai", "Alytaus prekyba", pora kirpyklų, vaistinė. Lapkričio pabaigoje, kai šis žurnalo numeris jau bus spaustuvėje arba skaitytojų rankose, Alytaus miesto tarybos posėdyje bus aptariami viešosios aplinkos pritaikymo neįgaliesiems reikalai. 

Jau ne pirmi metai LASS Alytaus miesto ir rajono filialas vis paauklėjamas, kad jame nevykdoma nuolatinė žmonių užimtumo veikla. Iki šiol filiale nėra jokio meno saviveiklos ar amatų būrelio, tačiau būtų neteisinga sakyti, kad jokia sociokultūrinė veikla čia nevyksta. Filialo nariams rengiamos kalendorinės ir kitokio pobūdžio šventės, o, pasklaidžius alytiškių metines darbo ataskaitas, aiškėja, kad jie yra aistringi keliauninkai. Štai šių metų pavasarį važiavo į Radviliškio rajone vykusią Tulpių žydėjimo šventę, rugpjūčio pabaigoje kartu su kitais Alytaus neįgaliųjų dienos užimtumo centro lankytojais filialo žmonės dalyvavo dviejų dienų ekskursijoje į Krokuvą ir Veličkų druskos kasyklas. Beveik 20 metų filialas glaudžiai bendradarbiauja su Alytaus Dzūkijos LIONS klubu. Vos ne kasmet LIONS klubas skiria lėšų techninėms pagalbos priemonėms įsigyti, remia filialo sociokultūrinę veiklą, padeda rajone gyvenantiems ar iš Alytaus kilusiems literatams. Pernai už LIONS suaukotas lėšas įsigyta kalbančių kraujo spaudimo matuoklių, kalbančių laikrodžių, taktilinių lazdelių. Šiais metais LIONS klubas inicijavo labdaros spektaklį, kurio metu surinktos lėšos - daugiau nei 1200 eurų - skirtos irgi techninės pagalbos priemonėms įsigyti. Klubo prezidentas Andrius Stasiukynas filialo nariams padovanojo 10 kvietimų į Druskininkus paslidinėti ir pasimėgauti kitomis žiemos pramogomis. 

Alytuje veikia Techninės pagalbos neįgaliesiems centro (TPNC) padalinys, todėl, įsigyjant priemones, paprastai sugaištama mažiau laiko nei tuose rajonuose, kur tokio padalinio nėra. Vis dėlto priemonių visiems norintiems dar nepakanka, todėl LIONS skiriami pinigai yra didelė parama ir palengvinimas. Renkant paramą filialo žmonėms, LIONS klubo iniciatyva mieste keletą kartų surengti labdaros spektakliai. Taigi galima sakyti, kad LASS Alytaus filialo žmonėms nuolat padeda miesto bendruomenė. 

Anot pirmininkės, ne visai patogi dabartinė priemonių skyrimo tvarka. Reikalingą priemonę žmogus gali gauti TPNC arba įsigyti už savo pinigus ir laukti jos kompensavimo. Kas gali būti paprasčiau ir patogiau? Tačiau... "Dirbančiam žmogui tie keliasdešimt eurų už kalbantį kraujo spaudimo ar cukraus matuoklį gal ir nėra dideli pinigai, - sako D. Markinienė, - bet gyvenančiam vien iš neįgalumo pensijos - tai jau tampa problema. O laukti priemonės iš TPNC kartais reikia ilgai, todėl sunkiai gyvenantiems filialo nariams jos perkamos už suaukotus pinigus." 

LASS Alytaus miesto ir rajono filialas bendradarbiauja su regionine žiniasklaida, televizija. Be dėmesio nelieka nė vienas didesnis renginys, socialinė akcija ar Baltosios lazdelės diena. Spalio pabaigoje alytiškiai gražiu koncertu paminėjo LASS 90-metį, taip pat sulaukusį žiniasklaidos ir partnerių - LIONS klubo - dėmesio. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]