IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Henrikas STUKAS

IŠTIKIMIAUSIA BEATRIČĖS DRAUGĖ


Yra tikrų neregių draugų. Jie ne tik bičiuliaujasi su neregiais, bet ir pasakoja apie juos visuomenei. Vienas iš tokios draugystės pavyzdžių - Jadvyga Zinaida Janulevičiūtė. Ji beveik keturis dešimtmečius draugavo su dainininke Beatriče Grincevičiūte. 

Janulevičiūtė maždaug nuo dešimties metų buvo Šiaulių darbo rūmų kanklininkų ratelio narė, orkestro dirigentė ir skaitovė. 1940 m. pradėjo lankyti dramos studiją prie Šiaulių dramos teatro, atliko Majos vaidmenį A. Korneičiuko pjesėje "Platonas Krečetas". 

Jadvyga Zinaida Janulevičiūtė - kino ir televizijos režisierė, Lietuvos kinematografininkų sąjungos, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos, Lietuvos žurnalistų sąjungos, Lietuvos teatro sąjungos, Beatričės Grincevičiūtės labdaros ir paramos fondo "Beatričės namai" narė. 

Jadvyga gimė 1926 m. spalio 17 d. Šiauliuose. 5 metus mokėsi Seserų Švč. Jėzaus Širdies tarnaičių kongregacijos vaikų darželyje ir pradžios mokykloje Šiauliuose, 1938-1944 m. - Šiaulių mergaičių gimnazijoje, 1946 m. įstojo į LTSR valstybinę konservatoriją, 1946-1956 m. studijavo Vilniaus valstybiniame universitete (įgijo anglų kalbos ir literatūros specialybę), 1960-1963 m. - Vilniaus kultūros ir švietimo technikume studijavo režisūrą, 1963-1968 m. - Leningrado valstybiniame teatro, muzikos ir kinematografijos institute - televizijos ir kino režisūrą. 

1950-1963 m. Janulevičiūtė dirbo valstybinio televizijos ir radijo komiteto vyriausiąja muzikos redakcijos redaktore, muzikinių laidų redaktore, 1968 m. - valstybinio televizijos ir radijo komiteto televizijos režisiere, 1969-1989 m. - valstybinio televizijos ir radijo komiteto kino režisiere. 

Žymiausi jos režisuoti televizijos filmai: filmas-koncertas "Beatričė", "Aš padainuosiu" - tai Noreikos repertuaro liaudies dainos, kameriniai klasikos kūriniai, "Balys Dvarionas", "Divertismentas" apie S. Sondeckio vadovaujamą Lietuvos kamerinį orkestrą, filmas-koncertas "Laureatai" apie Vilniaus M. K. Čiurlionio vidurinės meno mokyklos auklėtinius, filmas-koncertas "Pasaulis, panašus į pasaką", skirtas M. K. Čiurlionio 100-osioms gimimo metinėms, "Pašėlęs gegužis" - G. Kaukaitės koncertinis turnė per Lietuvą, "Vargonų maestro" - muzikuoja L. Digrys, vaidybiniai filmai "Žmogaus balsas", "Eglė", meniniai muzikiniai filmai "Hercogo Mėlynbarzdžio pilis", "Dalia", "Lietuva dainuoja Lietuvą", "Skambantis laikas". 

Parašė tris knygeles apie ilgametę draugystę su dainininke Beatriče Grincevičiūte: "Lapkričio Beatričė" (2001), "Kas liko laiškuose: Beatričės Grincevičiūtės ir Juozo Urbšio laiškus pavarčius" (2004), "Kaune įmintos pėdos" (2005).  

V. Z. Janulevičiūtė už pasiekimus darbe ne kartą buvo apdovanota ne tik Lietuvoje, bet ir televizijos festivaliuose bei konkursuose, vykusiuose kituose buvusios SSRS miestuose: Taline, Baku, Tbilisyje. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Lapkričio 9 d. sukanka 75 metai, kai gimė (1941) Romualdas Kudaras, aktyvus LASS narys, Retinitis pigmentosa sąjungos įkūrėjas Lietuvoje ir pirmasis jos prezidentas. 

Lapkričio 11 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1931) Halina Stefanovič-Bogdel, pedagogė, rašytoja. Mirė 1995 m. 

Lapkričio 13 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1956) Irena Karsokaitė, LASS Prienų raj. filialo pirmininkė, LASS kultūros darbuotoja, šachmatininkė, daugelio varžybų nugalėtoja ir prizininkė. 

Lapkričio 15 d. sukanka 85 metai, kai gimė (1931) Algirdas Paukštys, LASS veikėjas. Mirė 1990 m. 

Lapkričio 22 d. sukanka 90 metų, kai gimė (1926) Juozas Petkevičius, pedagogas, buvęs Vilniaus aklųjų ir silpnaregių internatinės mokyklos (dabar - LASUC) direktorius (1977-1986). Mirė 2002 m. 

Lapkričio 28 d. sukanka 105 metai, kai gimė (1911) Beatričė Grincevičiūtė, dainininkė, liaudies artistė, aktyvi aklųjų organizacijos narė. Mirė 1988 m. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]