ŠVIETIMAS IR REABILITACIJA

Aušra JONKUTĖ

KODĖL AKLIEJI NEŠIOJA AKINIUS?


Viešoje ervėje neretai svarstomas klausimas, kodėl aklieji nešioja akinius? Aplinkiniams nuostabą kelia ir traukinyje sėdintis keleivis, kuris šalia savęs turi baltąją lazdelę, ant nosies "kabo" akiniai, o rankose - popierinė knyga. Kiekvienais metais Braille Institute (JAV įsikūrusi nepelno siekianti organizacija, kurios tikslas - padėti visavertiškai gyventi regėjimo negalią turintiems asmenims) pateikia sąrašą 10 neįprasčiausių užduodamų klausimų, susijusių su regėjimo negalia. Klausimas apie akląjį su akiniais užėmė devintąją vietą 1993 m. sąraše (dešimtoje vietoje klausimas: "Ar akli kūdikiai šypsosi?"). 

Pagal tarptautinę ligų klasifikaciją (TLK-10) yra skiriami 4 regėjimo lygiai: normalus regėjimas, vidutinis regos sutrikimas, sunkus regos sutrikimas ir aklumas. Vidutinį ir sunkų regos sutrikimą turintys asmenys laikomi silpnaregiais. Aklumas ir silpnaregystė bendrai vadinami regėjimo negalia. Aklieji skiriami į kelias grupes: aklumas su regėjimo likučiu, praktiškas aklumas, kai yra likęs šviesos, tamsos skyrimas, visiškas aklumas, kai nėra šviesos jutimo. Ši informacija leidžia atsakyti į daugelį dažnai užduodamų neįprastų klausimų. 

Teigiama, kad daugiau nei 75 procentai aklųjų gali šiek tiek matyti ar skirti šviesą, - tai priklauso nuo nustatyto regėjimo sutrikimo. 

Piešinys. Neregiai su tamsiais akiniaisIr vis dėlto, kodėl aklieji nešioja akinius? Vieni nešioja akinius estetiniais tikslais, siekdami paslėpti matomus akių pažeidimus. Kiti - kad apsaugotų akis nuo tam tikrų pažeidimų. Treti, nešiodami akinius, siekia informuoti aplinkinius, kad jie nemato, - šitaip galbūt jie išvengia nesusipratimų, socialinių problemų. Dar viena priežastis, kodėl akli žmonės nešioja akinius yra šita: siekiama, nors ir minimaliai, pagerinti matomą vaizdą. Žmonėms, nešiojantiems akių protezus, akiniai būtini, nes protezai neatlieka akių funkcijų, kaupia dulkes, nešvarumus - visa tai erzina, todėl akiniai nešiojami, kad sumažintų diskomfortą. Yra aklųjų, kurie akinius nešioja tik tam tikru paros metu arba tam tikrose vietose, nes regėjimas tam tikromis aplinkybėmis pablogėja: pavyzdžiui, kai nustatytas tunelinis matymas, asmeniui sunku matyti naktį arba tamsiose vietose, taigi akiniai pagerina matomą vaizdą. Tamsūs akiniai yra būtini tiems, kurie yra jautrūs šviesai, nes šviesa, patekusi į akis, gali sukelti diskomfortą, skausmą, galvos svaigimą. 

Kaip pastebėta, vis mažiau aklų žmonių nešioja tamsius akinius. Tačiau didžioji dauguma visuomenės yra linkusi susieti tamsių akinių nešiojimą su aklumu: manoma, priežastis būtent ta, nes daug žinomų žmonių, kurie yra akli, bet turi regėjimo likutį, juos nešioja, pavyzdžiui, amerikiečių muzikantas, daininkas, dainų autorius, prodiuseris ir multiinstrumentalistas Stevie Wonder. 

O kaip patys aklieji reaguoja į aptartus atvejus? Vieni įsižeidžia, pyksta, nes šie ir įvairūs klausimai užduodami pakankamai dažnai, kiti į juos reaguoja neutraliai, tai yra informuoja aplinkinius, kodėl vienaip ar kitaip elgiasi, treti patys inicijuoja visuomenės švietimą su regėjimo negalia susijusiais klausimais. 

Elektroninėje erdvėje esama informacijos apie tai, kaip padedant įvairioms technologijoms ateityje regėjimo negalią turintys asmenys galės "pamatyti" aplinką. Saqib Shaikh, programinės įrangos kūrėjas iš Londono, regėjimą prarado būdamas septynerių. Šiuo metu jis dirba "Microsoft" ir kuria akinius: tikimasi, kad su jais regėjimo negalią turintys žmonės galės pamatyti savo aplinką. Veikimo principas: nuspaudus ant akinių esantį mygtuką akiniai nufotografuos ir išanalizuos vaizdą, o vėliau pateiks vaizdo aprašymą. Programinė įranga, pasak kūrėjo, galės atskirti vyrus ir moteris, standartinius objektus, veido išraiškas. Kūrėjai tikisi, kad, laikui bėgant, ši technologija bus vis pažangesnė. Tačiau tai dar tik ateitis - tai dar tik kuriama. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]