TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Pranas PLIUŠKA

AKLIEJI ŠVIETĖ PASVALYJE


Sveikinimo žodį taria Pasvalio meras G.GegužinskasŠių metų spalio 12-16 dienomis Pasvalyje vyko LASS dienos "Susitikimai". Toks kelių dienų renginių maratonas negalėjo likti nepastebėtas plačios visuomenės dalies. Ypač tokiame nedideliame mieste kaip Pasvalys. Vien renginiuose dalyvavo keli šimtai įvairaus amžiaus žmonių. O juk jie po tų renginių dalijosi savo įspūdžiais su kitais šeimos nariais, bendradarbiais, kaimynais, klasės draugais ir tikrai sunku buvo nesidalinti tokia nauja patirtimi, nes daugeliui dalyvių emocijos liejosi per kraštus. O kur dar spauda, kiti informacijos šaltiniai?! Jei galima taip pasakyti, Pasvalys kelias dienas gyveno aklųjų ritmu. Viskas prasidėjo Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje parodos "Palieski pasaulį" atidarymu. Gausiai susirinkusius į taktilinių knygų ir vaikų meno dirbinių parodos atidarymą - tiek grupę aklų ir silpnaregių, tiek tikrai nemenką būrį Pasvalio gyventojų - pasveikino Pasvalio rajono vicemeras Povilas Balčiūnas. Jis pabrėžė, kad nepaprastai svarbu būti šalia ir kartu, nepaisant to, kaip žmogus gali ir geba gauti bei perduoti norimą informaciją, bendrauti. Iš Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojos Audronės Gendvilienės sužinoję apie taktilinių knygų atsiradimo istoriją pasaulyje ir Lietuvoje, parodos dalyviai turėjo retą progą liesdami susipažinti su jau minėtos bibliotekos atvežtomis taktilinėmis knygelėmis bei su Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos moksleivių sukurtais meniškais darbeliais. P. Vileišio gimnazijos literatų būrelio narės, padedamos mokytojų, įgarsino savo kūrinius ir įteikė savo paruoštą kompaktinį diską LASS Pasvalio rajono filialui. Parodos atidarymą papuošė choro "Liepaitės" vokalo dėstytojos ir mūsų numylėto aklųjų choro "Feniksas" solistės Jūratės Vizbaraitės atliekami kūriniai bei Svalios pagrindinės mokyklos mergaičių ansamblio dainos. 

Po to vyko praktinis seminaras "Neregys šalia mūsų" socialiniams ir lankomosios priežiūros darbuotojams bei kitiems suinteresuotiems asmenims, dirbantiems su neįgaliais žmonėmis. 

Pirmoji seminaro lektorė VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė, tiflopedagogė Daina Vitkauskienė apžvelgė aklųjų ir silpnaregių statistiką, supažindino su šiuo metu Lietuvoje gaunamomis socialinės reabilitacijos paslaugomis po nelaimingo atsitikimo, ligos arba žmogui staiga apakus, susilpnėjus regėjimui. Pranešėja pažymėjo 90 metų LASS veiklos įtaką skatinant ir motyvuojant regos negalią turintį žmogų užsibrėžti tikslus ir jų sistemingai siekti, grįžti į visavertį gyvenimą, darbo rinką. Kaip LASS pastangų rezultatą D. Vitkauskienė pateikė faktą, jog šiuo metu Lietuvoje dirba 37 proc. darbingo amžiaus mūsų organizacijos narių ir šis rodiklis yra gana geras, palyginti su kitomis šalimis. D. Vitkauskienė apibūdino vyresnio amžiaus neregių ir silpnaregių poreikių specifiką, šeimos įtaką ugdant neregio savarankiškumą. Išnagrinėtos praktinės situacijos "Tavo kelyje neregys". Parodytos dažniausiai pasitaikančios klaidos, tai yra kaip nedera elgtis ir kaip reikia teisingai palydėti, pasodinti, padėti pereiti gatvę, lipti laiptais, bendrauti su neregiu ar silpnaregiu nežeidžiant jo orumo. Labai taikliai lektorė pastebėjo: kuriant planus, ateities programas ir projektus, reikia prisiminti - neregiui pagalba reikalinga šiandien, čia ir dabar. 

Antra pranešėja - LASUC švietimo pagalbos vertinimo ir konsultavimo skyriaus vedėja Jūratė Maskeliūnienė. Jos pranešimo tema - aklas vaikas šeimoje, mokykloje, visuomenėje. Maskeliūnienė taip pat pristatė labiausiai paplitusias akių ligas, kalbėjo apie tai, kas atsitinka su žmogaus regėjimu vystantis vienai ar kitai ligai. 

Kokią konkrečią pagalbą neregys ar silpnaregis gali gauti, kokia veikla gali užsiimti LASS Pasvalio rajono filiale, seminaro dalyvius supažindino šio filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė. 

Šiuolaikines priemones, lengvinančias regėjimo neįgaliųjų kasdienį gyvenimą, veiklą ir darbą, pademonstravo LASS respublikinio centro informacinės aplinkos specialistas Arvydas Juchna. 

Spalio 13 diena prasidėjo nuo susitikimų mokyklose. Brailio rašto pamokos ir technologinių priemonių akliesiems pristatymai vyko Svalios pagrindinėje mokykloje, o vėliau - P. Vileišio gimnazijoje. Su brailio rašto atsiradimo istorija supažindino žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiasis redaktorius Vytautas Gendvilas. Jis pamokė moksleivius šio liečiamojo rašto abėcėlės, rodė, kaip spausdinti brailio mašinėle. Kaip mokiniams sekėsi spausdinti, tikrino ir vertino neregiai studentai vilniečiai Erika Šnaraitė ir Grigas Sakalis. Smalsuoliai, apspitę A. Juchną, domėjosi, kam ir kaip naudojama viena ar kita priemonė, stengėsi patys jas išbandyti. 

Tuo pat metu kitos moksleivių grupės dalyvavo Pojūčių teatro kūrybinių dirbtuvių užsiėmimuose: iš pradžių Lėvens pagrindinėje mokykloje, o po to - P. Vileišio gimnazijoje. Užsiėmimų dalyviai buvo susiskirstę poromis. Vieni jų, užsidengę akis raiščiais, stengėsi judėti, pažinti aplinką, atrastus bei duodamus ar tik priliečiamus daiktus, medžiagas, taip pat mokėsi pasitikėti draugu, kuris prižiūrėjo nematantį. Vėliau moksleiviai pasikeitė porose vaidmenimis. Emocijų ir šiokių tokių nuotykių netrūko. 

Po pietų P. Vileišio gimnazistai susitiko su aklais ir silpnaregiais sportininkais, tarp kurių buvo du parolimpiniai čempionai - Vytautas Girnius ir Mantas Brazauskis, perspektyvus sportininkas Mindaugas Dvylaitis. Moksleiviai sužinojo, ką ir kaip sportuoja aklieji bei silpnaregiai. Niekas iš susirinkusiųjų neatsisakė apžiūrėti ar apčiupinėti parolimpinių V. Girniaus bei M. Brazauskio aukso medalių, kurie gerokai skyrėsi vienas nuo kito, nes buvo iškovoti skirtingose parolimpinėse žaidynėse. Susitikimas baigėsi draugiškomis šaudauno (aklųjų stalo teniso) varžybomis ir, savaime suprantama, kaip ir visose varžybose, - apdovanojimais. 

Ketvirtadienio vakarą pasvaliečiai galėjo stebėti arba dalyvauti Pojūčių teatro režisierės Karolinos Žernytės spektaklyje "Akmuo. Vanduo. Geluonis". Tapusiomis aktyviomis spektaklio dalyvėmis pasvalietės neregės Raminta Stankevičiūtė ir Vilma Ramanauskienė po spektaklio net kelias valandas viena po kitos reiškė savo emocijas ir dalijosi nepakartojamais įspūdžiais. 

Spalio 14 dieną Pasvalio krašto muziejuje vyko LASS Pasvalio rajono filialo ataskaitinis susirinkimas, kurio dalyvius pasveikino LASS pirmininkas Sigitas Armonas. Ką veikia aklieji ir silpnaregiai Pasvalyje ir kokių turi problemų, atidžiai išklausė šio rajono meras Gintautas Gegužinskas. Susirinkime taip pat dalyvavo savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė, šio skyriaus vyresnioji specialistė Marina Jankauskienė, savivaldybės tarybos narys Jonas Misevičius, VšĮ Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro direktorius Aloyzas Vilimas, kitų organizacijų atstovai ir, savaime suprantama, - gausus būrys LASS Pasvalio rajono filialo narių. LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė buvo apdovanota Pasvalio rajono mero padėkos raštu, o aktyviausias organizacijos tarybos narys ir pagalbininkas Petras Katkevičius apdovanotas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos padėka. 

Po ataskaitinio susirinkimo ten pat, Pasvalio krašto muziejuje, vyko geriausių LASS meno mėgėjų apžiūros "Aš muzika, daina ir meile dalinuos" kolektyvų finalinis koncertas. Jame savo meninius gabumus demonstravo lyriškas LASS Radviliškio rajono filialo vokalinis ansamblis "Pasagėlė" (vadovė Roma Apšegienė), tvirtas ir visada savimi pasitikintis LASS Kelmės rajono filialo folkloro ansamblis "Ramočia" (vadovas Valdas Rutkūnas), visus žiūrovus sužavėjęs LASS Šilalės rajono filialo vokalistas Karolis Kaminskas, išradinga ir "gyva" Klaipėdos regos ugdymo centro teatro trupė "Palėpė", kuri parodė muzikinį vaizdelį "Paskutinį kartą" (vadovė Loreta Auštuolienė, režisierė Danutė Balčiūnienė). Abejingų neliko, kai į sceną užlipo smagi Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro liaudiško muzikavimo grupė "Atgaja", vadovaujama Rimvydo Aurylos. Visa salė nuščiuvusi klausėsi VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro liaudiškos muzikos kapelos "Bičiuliai" vyrų vokalinės grupės, kuriai vadovauja Vytautas Brušnius. Festivalį vainikavo šeimininkai - LASS Pasvalio rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis "Va-tai-va", kurį į meno aukštumas veda Giedrius Gumbelevičius. 

Scenoje pasvaliečių "Va-tai-va"

Pasvaliečiams buvo smagu klausytis šmaikščios, nuotaikingos žemaitiškos šventės vedėjo klaipėdiečio Kazio Kuneikos šnektos. Jam talkino šių eilučių autorius. 

Renginių ciklas baigėsi spalio 16 dieną šv. Mišiomis už aklųjų ir silpnaregių bendruomenę Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, iškart po mišių ten pat vykusiu valstybinio choro "Vilnius" sakralinės muzikos koncertu. Taip jau sutapo, kad bažnyčioje tą dieną tikintieji meldžiasi už misionierius. Simbolinis sutapimas, nes net keletą kartų per tas dienas teko girdėti teigiant: aklieji, patys šviesos nematydami, dažnai yra vidinės šviesos nešėjai, optimizmo ir atkaklumo pavyzdys regintiesiems, neregiai vaikai, mokydamiesi kartu su sveikaisiais, vien būdami šalia, ugdo kitus vaikus, jų tėvus, netgi ir mokytojus. Nuostabi, profesionaliai skambėjusi sakralinė muzika pakylėjo iki savotiškos nesvarumo būsenos, rodės, lyg plauktum dangumi ant lengvo kaip pūkas debesėlio ir jaustum angelus esant visai šalia. Po koncerto man pagailo tų pasvaliečių, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalėjo atvykti ir pajusti tą nekasdienį, galbūt kai kam vienintelį tokį gerą, pakylėtą jausmą per visą gyvenimą. 

Apibendrindamas galiu pasakyti viena: po viso renginių maratono Pasvalyje būti neregiu tapo ne tik kad ne silpnumo požymiu, ne gailesčio vertu objektu, bet net savotišku prestižu, net pasididžiavimu. Norisi tikėti, jog tų dienų prisiminimai greitai neišblės ir nuo šiol taip galėsime jaustis visada. 

Visa eilė rėmėjų, partnerių ir savanorių, pradedant Neįgaliųjų reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, LASS respublikiniu centru ir baigiant įvairiomis parduotuvėmis, konkrečiais žmonėmis, parėmė bei padėjo, kad šios dienos "Susitikimai" įvyktų ir vyktų sklandžiai. Pagrindinis ir didžiausias darbo krūvis teko LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkei Rasai Rimkūnaitei ir LASS respublikinio centro vyresniajai specialistei Linai Puodžiūnienei, kuri buvo šio renginių ciklo kuratorė ir koordinatorė. Pasvaliečiai visiems, buvusiems kartu, dėkoja už renginius, virtusius šventėmis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]