TRUMPAI

 

 


MUGĖJE-KONCERTE 

Rugpjūčio 20 dieną Lietuvos specialiosios kūrybos draugija "Guboja" Telšiuose surengė žmonių su negalia bendruomenės mugę-koncertą "Būkime kartu!". Renginyje dalyvavo LASS Kėdainių ir Mažeikių rajonų filialų kolektyvai. Dalyvavimas šioje šventėje - tai dar viena galimybė prisistatyti visuomenei, pabendrauti. 

LASS Kėdainių rajono filialo folkloro ansamblis "Temela" bei LASS Mažeikių rajono filialo kapela ir ansamblis šventėje ne tik koncertavo, bet ir eksponavo pačių sukurtus rankdarbius. 

 

POPIETĖ AGLUONĖNUOSE 

Rugpjūčio 20 dieną Agluonėnuose įvyko renginys "Neįgaliųjų vasaros vaidinimai 2016", sukvietęs kolektyvus iš visos Lietuvos. Renginyje dalyvavo ir LASS Klaipėdos miesto filialo teatro ir muzikos studija "Meleta" su spektakliu "Meilės menas", o LASS Klaipėdos rajono filialo kolektyvas "Asablyvi" - su koncertine programa. Abiems kolektyvams vadovauja Janina Monienė. Po renginio kolektyvai aplankė Agluonėnų etnografinę sodybą. 

 

NAUJAS GARSINIS ŽURNALAS 

Lietuvos aklųjų bibliotekos žiniomis, UAB "Delfi" nustoja leisti mėnesinį žurnalą "Geo". Jį biblioteka garsindavo visą - nuo pradžios iki pabaigos. Vietoje šio leidinio nuo rugsėjo pradėtas garsinti oficialus Nacionalinės geografijos draugijos leidinys - mėnesinis žurnalas "National geographic Lietuva". 

 

SPALVOTA VASARA PAJŪRYJE 

Rugpjūčio 22-24 dieną, vykdant Jonavos rajono socialinių paslaugų centro projektą "Neregys tavo kelyje", LASS Jonavos rajono filialo akliesiems ir silpnaregiams surengta kūrybiškumo ir tolerancijos stovykla "Spalvota vasara pajūryje" - ji buvo Šventojoje, poilsio namuose "Spindulys". 

Stovykloje dalyvavo 16 organizacijos narių. Lankytasi Palangos gintaro muziejuje bei dalyvauta edukacinėje programoje "Pajusk gintarą pojūčiais", kurią vedė gidė Giedrė Mieželienė. Taip pat stovyklautojai mėgavosi jūra, sportavo, mokėsi orientacijos ir mobilumo nepažįstamoje aplinkoje. 

Vasarą tokiomis stovyklomis galėjo džiaugtis ir kitų LASS rajonų filialų nariai. 

 

LANKĖSI ANYKŠČIUOSE 

Rugpjūčio 24 dieną Šakių rajono filialo nariams surengta išvyka į Anykščius. Ekskursijos dalyviai aplankė A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinį muziejų. Visiems įspūdį padarė Siauruko muziejus. Vėliau kopta į Liūdiškių kalvą, kur pastatytas paminklas J. Biliūnui. Aplankytas Puntukas bei medžių lajų takas, vasaros rogučių trasa ant Kalitos kalno. 

 

KONCERTINIS TURAS PRIE JŪROS 

Rugpjūčio mėnesį koncertinį turą šalies pajūryje surengė valstybinis choras "Vilnius". Koncertuota Palangoje, Šventojoje, Juodkrantėje, Kražiuose, Šilutėje. Programose skambėjo Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūriniai. Klausytojams taip pat pristatyta ir nauja koncertinė programa "Naujieji Vilniaus veidai". 

 

MOKĖSI JAUNIMAS 

Rugpjūčio 29 - rugsėjo 2 dieną LASS poilsiavietėje "Zelva" įvyko regėjimo negalią turinčio jaunimo stovykla. 

Jauni neregiai diskutavo ir mokėsi, kaip tapti aktyviems, geriau matomiems ir girdimiems aplinkoje, kurioje jie veikia ar rengiasi veikti. Jauni žmonės mokėsi rašyti projektus, suprasti darbo rinkos reikalavimus. LASS respublikinio centro darbuotojas Arvydas Juchna renginio dalyvius supažindino su neregiams skirtos technikos pavyzdžiais, parsivežtais iš tarptautinių parodų. Daug dėmesio stovykloje buvo skirta ir informacinėms technologijoms. Šios srities specialistas Martynas Vitkus supažindino su mobiliojo telefono IPhone funkcijomis ir galimybėmis. Po stovyklos dalyviai sakė, kad čia patirtus įgūdžius ir įgytas žinias panaudos savo veikloje. 

 

PO NACIONALINĮ PARKĄ 

Rugsėjo 10 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojai ir skaitytojai dalyvavo kraštotyros ekspedicijoje po Dzūkijos nacionalinį parką. 12 žmonių dviračiais tandemais keliavo po Dzūkijos nacionalinį parką, susipažino su unikaliomis gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis. Keliautojai turėjo progą aplankyti Čepkelių raistą, basi pabraidyti po pelkę, kojomis pajusti jos paviršių, augmeniją, klampumą. Ekspedicijos dalyviai miško keliukais įveikė 20 kilometrų. Jie taip pat aplankė Musteikos kaimą, garsėjantį drevinės bitininkystės tradicijomis, ragavo drevinio medaus. 

 

"IR AŠ ČIA GYVENU 2016" 

Rugsėjo 2 dieną Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyrius kartu su šventės globėju Lietuvos Respublikos Seimo nariu Edvardu Žakariu organizavo tradicinę šventę "Ir aš čia gyvenu". Joje nestigo sportinių žaidimų, pramogų, muzikos ir dainų. Visi šventės organizatoriai, draugai ir koncertinės programos dalyviai apdovanoti LR Seimo nario, Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko pavaduotojo Edvardo Žakario padėkomis, pavaišinti koše, o ištvermingiausi sulaukė ir įspūdingo fejerverko. 

 

SVEČIAVOSI MERAS 

Rugsėjo 15 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro koncertų salėje įvyko susitikimas su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi ir savivaldybės darbuotojais. 

Susitikime dalyvavo Vilkpėdės seniūnijos gyventojai, seniūnas Mindaugas Kuncaitis, LR Seimo narys Algis Strelčiūnas. Vilkpėdės gyventojai kėlė aktualias aplinkos tvarkymo, oro užterštumo problemas. Aklieji merui taip pat pareiškė savo priekaištų dėl aplinkos prieinamumo, Vilniuje veikiančių garsinių šviesoforų, priminė, kad visi su neįgaliųjų gyvenimu susiję sprendimai, prieš pradedant juos įgyvendinti, turėtų būti aptariami su pačiais neįgaliaisiais. 

 

TEISĖS KLINIKA TARNAUS IR INTERNETU 

Rugsėjo 13 dieną duris atvėrė atsinaujinusi Vilniaus universiteto Teisės klinika. Vilniaus universiteto iniciatyva prieš 18 metų įkurta Teisės klinika nemokamą teisinę pagalbą siūlo visiems, kuriems mokamos paslaugos yra sunkiai prieinamos. Joje paslaugas teikia profesionalūs advokatai, teisininkai bei klinikoje savanoriaujantys Teisės fakulteto studentai. 

Nemokama teisinė pagalba Teisės klinikoje teikiama jaunoms, besikuriančioms įmonėms ir startuoliams, nevyriausybinėms organizacijoms, socialiai pažeidžiamiems fiziniams asmenims. Kad nemokama teisinė pagalba būtų prieinama kuo daugiau žmonių visoje Lietuvoje, Teisės klinika pradeda konsultuoti ir nuotoliniu būdu - internetu užduodant klausimą formoje ar net per "Skype" programėlę. 

Per metus į kliniką kreipiasi apie 4000 žmonių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]