TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŽALIAS MAISTAS


Būtent vasara yra tas laikas, kai galime pasimėgauti daržovių, salotų, lauko žolių, vaisių gausa ir, aišku, įvairiausiais skoniais. 

Žalias maistas - termiškai neapdorotas. Įprasto maisto mėgėjai žalią maistą laiko šio tūkstantmečio mada. Gydytojai nesutaria, ar toks maistas žmogui yra naudingas ar žalingas. Kad ir kaip būtų, į savaitės meniu įtraukti kelis termiškai neapdorotus patiekalus - kiek neįprasta, bet labai įdomu. 

Ruošdami tokius patiekalus turime prisiminti kelias taisykles. 

Visų pirma termiškai neapdoroti daržovės ir vaisiai turi būti itin švieži - jokių apvytusių žalumynų. Pagamintą žalią maistą rekomenduojama suvalgyti iškart - likučių nesaugoti. Ši taisyklė negalioja desertams iš riešutų ir džiovintų vaisių - juos galima saugoti kelias dienas šaldytuve arba kiek ilgiau šaldymo kameroje. 

Keletas sveiko maisto gaminimo receptų. 

Anakardžių grietinė žaliavalgių labai mėgstama. 

Reikės saujos anakardžių riešutų, žiupsnelio cinamono ir druskos. 

Anakardžius užpilkite vandeniu ir palikite pernakt. Kitą dieną sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite šiek tiek vandens ir sutrinkite į košelę. Jei reikia, įpilkite dar vandens, įmaišykite cinamono ir druskos. 

Cukinijų suktinukai su brokolių ir džiovintų pomidorų įdaru tinka pusryčiams arba lengvai vakarienei. 

Reikės 1 nepernokusios cukinijos. Įdarui reikės 4 saulėje džiovintų pomidorų, 3 nedidelių brokolio žiedynėlių, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio mėgstamų prieskonių, žiupsnelio druskos, maltų juodųjų pipirų, sezamo sėklų, aguonų, moliūgų sėklų, kanapių sėklų. 

Cukiniją supjaustykite plonomis juostelėmis išilgai. Įdarui maisto smulkintuvu susmulkinkite pomidorus ir brokolius. Atskieskite aliejumi, pagardinkite prieskoniais. Cukinijos juosteles aptepkite įdaru, užbarstykite sėklų ir susukite. Patiekite nedelsiant. Jie labai dera su anakardžių grietine arba burokėlių, avokadų ir pievagrybių sriuba. Tokia užkandėle tikrai nustebinsite svečius. 

Didelė problema, ypač nematant, plonai supjaustyti cukiniją. Verta įsigyti specialų platų peilį, panašų į bulvių skutiklį, skirtą plonai atriekti sūrio ar daržovės riekelę. 

Burokėlių, avokadų ir pievagrybių sriuba su anakardžių grietine. Žaliavalgiai dažnai naudoja anakardžių riešutus - jų gausiai beria ruošdami įvairias užtepėles ar desertus. 

Reikės 1 žalio burokėlio, 2 pievagrybių, pusės avokado, 1 šaukšto sezamų sėklų pastos, 1 šaukšto sojų padažo, 1 nedidelės česnako skiltelės, 1 šaukštelio malto imbiero, 1 šaukšto citrinos sulčių, 380 ml (apie pusę litro) karšto vandens. 

Į maisto smulkintuvą dėkite nuluptą, gabalais supjaustytą burokėlį, nuplautus pievagrybius, avokadą ir kitus ingredientus. Sutrinkite. Atskieskite karštu vandeniu iki norimo tirštumo. Patiekite su anakardžių grietine ar cukinijų suktinukais. 

Nepamirškite - žaliavalgiai naudoja ne karštesnį nei 45 laipsnių vandenį. 

Paprikų ir braškių kokteilis. Iš pirmo žvilgsnio nederančios paprikos ir braškės šauniai "susigroja" šiame sveikame kokteilyje. Labai tinka ciberžolė - jos milteliai yra švelniai kartaus, aitroko skonio, malonaus kvapo, turi daug vitaminų ir itin vertinami netradicinėje medicinoje. Tad būtinai įberkite į kokteilį. 

Reikės vienos saldžios paprikos, 200 g braškių, ant šaukštelio galo ciberžolės, žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų, 125 ml kokosų pieno, 250 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių. 

Visus ingredientus sudėkite į kokteilinę arba maisto trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. 

(Įdomu, kad prisiekę žaliavalgiai nenaudoja pirktinio kokosų pieno). 

Grikių ir avokadų košė. Jei niekada neragavote žalių, neskrudintų grikių košės, būtinai pasigaminkite. Paprastai parduotuvėse parduodami grikiai yra paskrudinti, tačiau specialiuose skyriuose ar turgelyje tikrai rasite žalių grikių kruopų. Gali būti, kad daugelis net nežino, kad tokių kruopų apskritai būna pirkti. Grikiuose gausu B grupės vitaminų, folio rūgšties, avokadas - puikus sveikųjų riebalų šaltinis, o kakavos pupelės suteikia energijos. 

Reikės 170 g žalių nekepintų grikių (beveik pilna paprasta stiklinė), 1 avokado, 1 banano, 4 datulių, 2 šaukštų citrinos sulčių. Išvirusiai košei reikės šilauogių ar aviečių, termiškai neapdorotų kakavos pupelių. 

Kruopas užpilkite vandeniu ir palikite pernakt. Nukoškite. Į maisto smulkintuvą sudėkite visus košei skirtus produktus ir sutrinkite. Jei reikia, įpilkite vandens. Užbarstykite susmulkintų kakavos pupelių ir patiekite su uogomis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]