DRAUGE SU BENDRUOMENE

Alvydas VALENTA

GYVENIMAS NEMUNO DELTOJE


Iki 1923 metų tai buvo Šilokarčema, dabar - Šilutė. Miestas Klaipėdos apskrityje, Pamario regioniniame parke, visai netoli Nemuno deltos. 

LASS Šilutės rajono filialas vienija 96 regėjimo negalią turinčius žmones. Trečdalis iš jų darbingo, du trečdaliai - pensinio amžiaus. Darbingumas iki 25 proc. nustatytas 21 filialo nariui, nuo 30 iki 45 proc. - 16, kitiems - specialieji poreikiai. Filialui nuo 2013 metų vadovauja Vytautas Jonikaitis. 

Paklaustas apie filialo veiklą, V. Jonikaitis pirmiausia pamini gerus santykius su Šilutės rajono poliklinikos akių gydytoja: "Vien per praėjusius metus priėmėme 12 narių. Rajono spaudoje viešiname savo veiklą, darbus. Visada prašome žurnalistų, kad paskelbtų telefoną, kuriuo galima į mus kreiptis. Džiugina tai, kad žmonės kreipiasi patys, ateina paraginti gydytojos. Gydytoja nevyriausybinei organizacijai negali atskleisti paciento sveikatos duomenų, bet ji gali toje organizacijoje rekomenduoti apsilankyti. Šilutėje taip ir daroma." 

Kaip ir kiti LASS filialai, šilutiškiai vykdo socialinės reabilitacijos bendruomenėje paslaugų projektą. Projekte dirba du socialiniai darbuotojai. Dėl įvairių priežasčių projekte dalyvauja ne visi filialo nariai, dalyvaujančių šiais metais yra trisdešimt. "Visi, ir projekte dalyvaujantys, ir nedalyvaujantys žmonės, yra LASS nariai, - sako V. Jonikaitis, - visiems pagal galimybes padedame, teikiame socialines paslaugas. Yra žmonių, kategoriškai atsisakančių dalyvauti projekte, nenorinčių, kad pirmininkas juos lankytų, matytų, kaip gyvena." 

Žmogus nelygus žmogui. Panašių atvejų nuolat pasitaiko ir kitų filialų pirmininkų darbe. Vis dėlto realus rajonuose gyvenančių ir socialinės reabilitacijos projektuose dalyvaujančių aklųjų skaičius tampa tam tikra problema. Projektas skirtas tam, kad rajonuose gyvenantys neįgalūs žmonės gautų daugiau ir kokybiškesnių paslaugų, tačiau jeigu žmogus dėl kokių nors priežasčių negali ar nenori dalyvauti projekte, ar tai reikėtų suprasti, kad šių paslaugų automatiškai jis gaus mažiau arba jos bus kitokios? Taigi kyla klausimas, ar socialinės reabilitacijos paslaugų bendruomenėje projektai, skirti mažinti socialinę atskirtį, netampa nauja šios atskirties forma? Bet tai jau būtų atskiro pokalbio tema ir nebūtinai ką tik pasakyta prielaida yra teisinga. 

Didžiąją LASS Šilutės rajono filialo dalį sudaro pensinio amžiaus nariai, bet yra ir dirbančių, besimokančių: Nerijus Tamašauskas dirba Šilutės ligoninėje masažuotoju, Egidijus Ašmontas baigia masažo mokslus Klaipėdoje, Vitalija Petkutė nuotoliniu būdu baigė vidurinę mokyklą ir ketina mokytis dainavimo. 

Filialo nariai mėgsta keliauti. Štai vien šiais metais birželio 3 dieną Šventojoje vykusioje 23-ojoje aklųjų maldos dienoje dalyvavo 25 žmonės, tiek pat kitą dieną keliavo ir į Biržuvėnų dvare vykusį meno saviraiškos festivalį "Aš muzika, daina ir meile dalinuos". Kasmet filialo nariams surengiama po keletą kultūrinių ir pažintinių išvykų. 

V. Jonikaitis džiaugiasi gerėjančia situacija žmones aprūpinant techninėmis pagalbos priemonėmis. "Galima diskutuoti dėl kai kurių priemonių kokybės, - sako jis, - dėl tam tikrų aprūpinimo priemonėmis tvarkos punktų, tačiau situacija iš esmės gerėja. Glaudžiai bendradarbiaujame su Techninės pagalbos neįgaliesiems centro Klaipėdos teritoriniu padaliniu. Nežinau, kaip kitur, bet čia dirba žmonės, norintys nuoširdžiai padėti, o ne biurokratiškai atlikti savo darbą." 

V. Jonikaitis yra vienas iš LASS kompiuterinio raštingumo lektorių, konsultuojantis, kaip naudotis ekrano skaitymo ar didinimo programomis, mokantis naudotis ir išmaniaisiais telefonais. Praėjusiais metais pats dalyvavo LASS respublikinio centro surengtoje informacinių technologijų stovykloje. 

"Kompiuteriais naudojasi negausiai, - pasakoja jis, - bet žmonių, dirbančių su programa "Jaws", yra. Išmaniaisiais telefonais naudojasi vis daugiau žmonių. Įsigyja patys, vėliau gauna kompensaciją. Liečiamieji įrenginių ekranai gąsdina vis mažiau." 

Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė Daina Vitkauskienė pirmąją pažintį su Šilutės rajono filialu reziumuoja taip: "Per kelerius pastaruosius metus Šilutėje LASS, kaip akluosius vienijanti ir jiems padedanti organizacija, tapo matoma ir žinoma. Tai svarbiausias filialo pasiekimas. Mūsų organizacijoje neretai vis dar koncentruojamasi į tam tikrus renginius, meno saviveiklos kolektyvus, kita vertus, pamirštama, kad svarbiausia veiklos sritis - nuolatinė pagalba žmogui. LASS Šilutės filialas negarsėja meno saviveikla ar proginiais renginiais, tačiau jame vyksta nuolatinė, ne visada lengvai pastebima veikla teikiant pagalbą rajono žmonėms." 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]