TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KODĖL REIKIA VALGYTI BANANUS?


Mūsų sodai dar tik bunda. Ne visi prisišaldėme ar podėliuose prikaupėme lietuviškų savo daržo vaisių ar uogų. Išeitis yra - ieškome jų parduotuvėse, kiekvienam norisi ko nors šviežia, skanaus. 

Ko gero, dauguma mėgstame bananus, juolab kad šių šviežių vaisių prekybos vietose galima nusipirkti visus metus. Kai kurių šalių gyventojams bananai yra svarbiausias maistas, pakeičiantis duoną, bulves, mėsą ir kitus produktus. 

Nors po geltona žievele apstu vitaminų ir mineralinių medžiagų, bananai labiausiai vertinami kaip kalio šaltinis. Šis mikroelementas normalizuoja kraujospūdį ir gerina širdies veiklą. Kasdien suvalgant po bananą, mažėja rizika susirgti ateroskleroze. Seniai pripažinta šių vaisių savybė - mažinti skrandžio opos riziką. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad bananai aktyvina ląstelių, dengiančių skrandžio gleivinę, veiklą. Pastarosios saugo gleivinę nuo rūgščių poveikio. Be to, šie vaisiai šalina iš organizmo bakterijas, sukeliančias skausmingas opas, taip pat teigiamai veikia virškinimą. Negana to, išsiskiria aukštu tam tikros medžiagos kiekiu, kuri organizme virsta serotinu - geros nuotaikos hormonu. Todėl tie žmonės, kurie dažnai valgo bananus, būna linksmi ir neserga depresija. Sportuojantys arba aktyviai gyvenantys asmenys taip pat turėtų mitybos racione neužmiršti bananų. Jie saugo nuo mėšlungio, papildo kalcio stoką ir stiprina kaulus. Prieš treniruotes patariama suvalgyti 2 bananus - jie suteikia energijos ir normalizuoja cukraus kiekį kraujyje. 

Skirtingai negu kitų vaisių, nuskintų bananų nokimo procesas nesulėtėja. Tereikia juos laikyti kambario temperatūroje, ir jie sunoksta taip pat kaip ir ant medžio. 

Bananai - skanus ir sveikas užkandis. Bene labiausiai visame pasaulyje paplitęs patiekalas - avižinių dribsnių košė su bananais, valgoma per pusryčius. Tai itin maistingas ir sotus valgis, suteikiantis energijos. Saldžiais bananais dažnai gardinamos bandelės, blynai, sausainiai, pyragai ir kiti desertiniai patiekalai. 

Bananai dažnai naudojami gaminant įvairius žalius kokteilius skoniui ir maistinei vertei pagerinti. 

Nors visokeriopa nauda akivaizdi, bananus reikėtų valgyti saikingai, ypač tiems, kurių inkstų veikla sutrikusi ir kurių organizmas nepajėgus pašalinti per didelio kalio kiekio. 

Nutukusiems ir sergantiems cukralige sunokusių bananų reikia valgyti mažiau. 

 

Bananų duona 

125 g sviesto, 150 g cukraus, 2 kiaušinių, 200 g miltų, 4-5 vidutinių bananų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio cinamono, 0,5 šaukštelio gvazdikėlių. 

Sviestą ištirpiname, bananus sutriname su trintuvu arba sumaigome šakute. Kiaušinius sumaišome su cukrumi ir išplakame, permaišome su lydytu sviestu. Gautą masę supilam į bananų tyrę (patyrusios šeimininkės teigia - duonai tinka tik labai, labai sunokę bananai, netgi gali būti pradėję tižti ir tamsėti). Miltus persijojame, įberiame kepimo miltelių, suberiame prieskonius ir pilame į paruoštą bananų tyrę. Išmaišome, dedame į truputį sviestu pateptą formą ir kepame 190 laipsnių temperatūroje 35-40 min. arba tol, kol iškeps, tai yra gražiai paruduos. Bet neperkepame, duona bus pakankamai šlapia, bet gardi. 

 

Bananų ir avokadų kokteilis 

2 bananai, puse avokado, 100 g špinatų, 100 ml vandens. 

Avokadą nulupkite, išimkite kaulą. Bananus taip pat nulupkite. Špinatus susmulkinkite. Visus ingredientus sumaišykite trintuvu. Išsikepę didžiulius lietinius blynus vietoj mėsos ar varškės įdaro įvyniokite bananą. Ant keptuvės pakepinkite ir valgykite su grietine. 

 

Dantų balinimas 

Išsivalykite dantis dantų pasta, paskui maždaug 2 min. patrinkite juos vidine bananų žievės puse. Žievėje yra mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, fosforo, kurios naudingos dantims. Be to, juos pašviesina. Vėliau dantis gerai išskalaukite, kad pašalintumėte bananų žievės likučius. 

 

Trąša sodui ir daržui 

Bananų žievė yra gera trąša augalams: rožėms, pomidorams, paprikoms. Supjaustykite ją nedideliais gabaliukais, išdėliokite aplink augalus ir užberkite žemės sluoksniu. Bananų žieves drąsiai galite mesti į komposto krūvą, o, norėdami patręšti kambarinius augalus, ją išdžiovinkite. Kai ji taps trapi, sutrinkite iki miltelių ir sudėkite į maišelį. Prireikus pabarstykite žemę vazone ir gerai permaišykite. 

 

Batų tepalas 

Turbūt pastebėjote, kad bananų žievės vidinė puselė ne tik slidi, bet ir riebi. Todėl ji itin tinka odinei avalynei - suteikia jai spindesio ir blizgesio. Paimkite žievę ir gerai įtrinkite ja batus. Perteklių pašalinkite popieriniu rankšluosčiu arba sausu audiniu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]