RENGINIAI

Jurgita JAKONĖ

MOKINIŲ SPARTAKIADOS - NE TIK SPORTAS


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokiniai nekantriai laukia vasaros. Ne todėl, kad vasara - tai besiilsintys vadovėliai, sausi bėgimo takeliai, maudynės jūroje ar ežere, saulė... O todėl, kad jau aštuoneri metai, kai birželio mėnesį vyksta Baltijos šalių aklųjų ir silpnaregių mokinių spartakiada. Šiemet ji vyks devintąjį kartą - Vilniuje, birželio 1-5 dienomis. Spartakiada organizuojama "rato principu": Vilnius - Kaunas - Ryga - Tartu. 

2015 metų birželio 3-7 dienomis gausus LASUC sportininkų būrys svečiavosi Estijos mieste Tartu, kur vyko Baltijos šalių aklųjų ir silpnaregių mokinių spartakiada. Centro lengvaatlečiai - Monika Aželionytė, Edvinas Jasinskij ir Martynas Janulčikas - iškovojo tris pirmąsias vietas, o Karolina Voiciukaitė - trečiąją vietą. Plaukikai - Karolina Voiciukaitė, Edvinas Jasinskij, Marius Skirpkaitis - iškovojo net keturias pirmąsias vietas, šoudauno komanda (Mantas Našlenis, Martynas Janulčikas, Marija Skripkaitytė) - penktąją vietą. Šios pergalės - ne atsitiktinė sėkmė. Kelias į jas grindžiamas aktyviai treniruojantis visus mokslo metus. O intensyviai sportuoti centre - puikios sąlygos. Mokiniai turi galimybę lankyti lengvosios atletikos, dziudo, plaukimo, šoudauno (aklųjų teniso), golbolo (aklųjų riedulio), šaškių - šachmatų būrelius. O ir mokytojai, treneriai puikūs: Taisa Grišina, Linas Balsys, Vygantas Mockūnas, Gediminas Rutkauskas, Darius Jukonis. Taip organizuojant sportinę veiklą daug pastangų deda ir auklėtojas, Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių moksleivių ir jaunimo sporto klubo "Šarūnas" prezidentas Stanislovas Inta. 

Tokios spartakiados teikia akliems ir silpnaregiams mokiniams keleriopą naudą. Mokslininkų pripažinta, kad sportinė veikla gerina regėjimo negalią turinčių mokinių psichosocialinę sveikatą, biosocialinius įgūdžius. Aktyvi fizinė veikla ir sportas turi teigiamą poveikį visokeriopam asmens vystymuisi, gyvenimo kokybei. Sportuojantys akli ir silpnaregiai mokiniai sportine veikla tenkina vieną iš svarbiausių socialinių poreikių - bendravimo poreikį ir turi geresnes galimybes integruotis į visuomenę. Sportas grūdina jauną žmogų: sustiprina jį fiziškai, psichologiškai, dvasiškai, suteikia didesnių galimybių saviraiškai. 

Svečiuodamiesi kitoje šalyje, mokiniai susipažįsta su tos šalies istorija, kultūra, papročiais. Jie taip pat sustiprina kalbų žinias, suvokia, kaip svarbu jų mokytis. Akivaizdu, kad tokios spartakiados - puiki galimybė ugdyti mokinių bendrąsias bei dalykines kompetencijas daugiakultūrinėje aplinkoje. 

Ruošiantis priimti svečius iš kitos šalies, įgyjama daugiau žinių ir apie savo Tėvynę, nes neretai reikia pristatyti mūsų istoriją, papročius, gyvenimo būdą, pamokyti liaudies dainų, žaidimų. Spartakiados - puiki terpė ugdyti toleranciją, tarpkultūrinį jautrumą bei gebėjimą prisitaikyti prie įvairių situacijų. Spartakiadose dalyvaujantys mokiniai lengviau susipažįsta, laisviau bendrauja, imasi atsakomybės. Susipažinę per spartakiadą, jaunuoliai dažnai bendrauja toliau: siunčia laiškus vieni kitiems elektroniniu paštu, bendrauja socialiniuose tinkluose. 

Sportininkai nekantriai laukia vasaros - į centrą atvyks gausus būrys svečių iš kitų šalių. Treneriai, mokytojai, teisėjai ir žiūrovai galės išvysti, kokių įgūdžių, sportinės patirties įgijo mokiniai. Ir, be abejonės, pasidžiaugti laimėjimais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]