TAI ĮDOMU

Aušra PAKALAITĖ

GALIMYBĖ KELIAUTI KITAIP


Ekskursija į Nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką ir prisilietimas kone visais pojūčiais, išskyrus skonį, prie popieriaus gamybos ir senovinių knygų atgaivino prisiminimus apie kelionę, suorganizuotą agentūros "Tour de sens", į Frankfurtą, į "Sight City" parodą. 

Ši agentūra suartina reginčiuosius su neregiais ir silpnaregiais. Keliaudami su "Tour de sens" regintys žmonės prisimena, kad pasaulį padeda pažinti ne tik rega, o neregiai ir silpnaregiai gali su malonumu mėgautis patirtimi ir visaverte ekskursija, atitinkančia jų poreikius. Daugelio kelionių agentūrų organizuojamose kelionėse ir ekskursijose - daugiausia regimųjų įspūdžių. Tad nestebina kai kurių reginčiųjų, paprastai nebendraujančių kasdienybėje su silpnaregiais ir neregiais, reakcija, kai sakoma, kad tas ar anas neregys išvyko į turistinę kelionę: "Bet ko keliauti, jeigu nematai, - juk ir įspūdžių tada jokių nepatirsi." 

"Tour de sens" įkūrė seserys Laura ir Johanna Kutter, glaudžiai bendradarbiaudamos su Viurtembergo aklųjų ir silpnaregių sąjungos padaliniu. Šios kelionių agentūros tikslas buvo palengvinti ir pritaikyti keliones atsižvelgiant į aklųjų ir silpnaregių poreikius: keliaujant įspūdžiai patiriami ne tik per regą, bet ir per uoslę, skonį, lytėjimą, klausą ir judesį. Tai liudija net patys kelionių pavadinimai: "Kuo kvepia Italija?", "Koks Graikijos skonis?", "Kaip skamba Ispanija?". Visose kelionėse galima pasiklausyti lankomo reginio muzikos, paragauti tos vietovės valgių (dažnai pradedama žaliavų pavyzdžiais ir baigiama pačiu gaminiu), pašokti tos vietovės šokius, susipažinti su amatais, o įvairiomis vietomis keliaujant pėsčiomis galima justi grunto storį. Pastatai ir muziejai lankomi gana retai, nes ne visur paprasta sutarti, kad būtų galima liesti eksponatus. Jeigu lankomas pastatas, paprastai prieš eidami į vidų neregiai gali pačiupinėti 3D spausdintuvu pagamintą sumažintą maketą. 

Tokių kelionių nauda abipusė: neregiai gali jaustis savarankiški - jų regintis kelionės palydovas lytėjimo ir kitus įspūdžius papildys pasakojimu. Kelionių maršrutai ir nakvynės vietos parenkami taip, kad jose būtų patogu, saugu neregiams bei silpnaregiams ir kad jie galėtų būti kuo savarankiškesni. Reginčiam kelionės partneriui tokios kelionės vertė didesnė, nes patirtis, gauta visais pojūčiais, ilgiau išlieka atmintyje. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]