DRAUGE SU BENDRUOMENE

Martynas VIDUGIRIS

UKMERGIŠKIŲ ŠIOKIADIENIAI


Ukmergė - beveik kaip ir Vilnius! Ir ne todėl, kad nuo sostinės ją skiria vos 70 kilometrų. Čia veikia vienas iš penkių Lietuvos aklųjų bibliotekos filialų, 1976-1999 metais veikė LASS Vilniaus įmonės (dabar - UAB "Liregus") cechas. Deja, keičiantis ekonominei situacijai, jį reikėjo uždaryti, tačiau čia dirbę žmonės, išskyrus negausias išimtis, tebegyvena iki šiol, o buvęs cecho vadovas UAB "Liregus" direktorius Leonas Kirkilovskis saviškius nuolat prisimena - kasmet pasveikina jubiliatus. 

Kaip atrodo LASS Ukmergės filialas, vadovaujamas pirmininkės Audronės Kreizienės, šiandien? Filialui priklauso 120 narių: iš jų darbingo amžiaus - 45 ( praėjusių metų pabaigoje dirbo 11), nedarbingo amžiaus - 75. 26 - sulaukę daugiau nei 80 metų. Mieste gyvena 92, kaimuose - 28 LASS nariai. Per 2015 metus į LASS priimti 3 žmonės, anapus iškeliavo 6. Praėjusiais metais filialas minėjo 50 metų veiklos sukaktį, rudenį čia vyko LASS dienos "Susitikimai", sulaukusios nemažo miesto bendruomenės, ypač jaunimo, susidomėjimo. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai bendravo su Antano Smetonos, Jono Basanavičiaus gimnazijų bendraamžiais, vyko parodomosios šoudauno (aklųjų teniso) varžybos, Ukmergės rajono savivaldybėje surengta diskusija "Neregys nūdienos pasaulyje". Diskusijos dalyviams pasiūlyta užrištomis akimis iš gatvės savarankiškai pasiekti savivaldybės posėdžių salę, susirasti vietą ir taip pat "tamsoje" išgerti puodelį kavos bei suvalgyti pyragaitį. Emocijų buvo daug ir įvairių, bet visos jos padėjo geriau vieniems suprasti kitus. Vėliau, praėjus po "Susitikimų" geram pusmečiui, paklausta apie ryšius su rajono savivaldybe, filialo pirmininkė A. Kreizienė juos apibūdina kaip nuoširdžius ir draugiškus. 

Didelę reikšmę filialo narių kultūriniam ir visuomeniniam gyvenimui turi čia veikiantis vienas iš penkių Lietuvos aklųjų bibliotekos filialų: antradieniais abu - LASS ir LAB - filialai kviečia į pokalbių klubą, LAB filiale organizuojami literatūriniai teminiai vakarai. Yra galimybė dirbti kompiuteriu. Teikiamos kopijavimo, spausdinimo ir skenavimo paslaugos. LAB filialo paslaugomis naudojasi daugiau nei 50 aklųjų ir silpnaregių. Negalintiems atvykti knygos pristatomos į namus. Ketvirtadieniais visus norinčius, ar, tiksliau, norinčias, LASS filialo vadovė A. Kreizienė kviečia į rankdarbių būrelį. Kiekvieną rudenį Ukmergės aklieji dalyvauja respublikinėje neįgaliųjų darbų parodoje "Rudens saulutė". 

Be įprasto socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projekto, filialas savivaldybei kasmet teikia dar du: "Regos neįgaliųjų kultūrinės savimonės ugdymas" bei sveikatingumo projektą. 2014 m. pagal pirmąjį projektą ukmergiškiai vyko į Kauną, 2015 m. - į Biržus. Šiais metais ketina aplankyti Kėdainius. Iš sveikatingumo projektui skirtų lėšų 2014 m. grupė filialo narių aplankė Šventąją, ilsėjosi pajūryje. Praėjusiais metais projektas negavo paramos, šiemet - vėl tikimasi jį pratęsti. Nuolat bendraujama su UAB "Biomedika" atstovais, kurie pristato akliesiems skirtas technines pagalbos priemones. 

Filialo veikla pernelyg nesiskiria nuo vykdomų kituose filialuose: socialinės bei asistento paslaugos, savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymas, palaikymas ir atkūrimas, narių užimtumas. Filialo nariams tarpininkaujama Techninės pagalbos neįgaliesiems centre (TPNC) įsigyjant reikalingas technines priemones: į TPNC vežami dokumentai, atvežamos žmonėms skirtos priemonės. 

Filialo vadovė A. Kreizienė kaip svarbią veiklos sritį išskiria savo narių lankymą namuose: "Žmonių lankymas namuose - tai viena iš socialinės atskirties mažinimo priemonių, kurią labai palankiai vertina patys žmonės." 

Kaip vieną iš filialo veiklos naujovių A. Kreizienė pamini šiais metais sudarytą sutartį su Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centru dėl transporto paslaugų. Šis centras teikia filialo žmonėms transporto paslaugas ne tik pačioje Ukmergėje, bet ir vykstant į Kaune ar Vilniuje esančias Akių ligų klinikas. Filialo vadovė džiaugiasi tokiu bendradarbiavimu ir mano, kad šią praktiką savo veikloje galėtų taikyti ir kiti filialai. Iš kur gaunama lėšų kurui - anokia paslaptis: jos įtraukiamos į kuro sąnaudas rengiant socialinės reabilitacijos projektą. 

Ukmergėje gyvena apie 25 tūkst. žmonių. Deja, čia - tik vienas garsinis šviesoforas. Šviesoforas įrengtas judriame Užupio mikrorajone ir yra reikalingas, bet tokio dydžio miestui vieno - mažoka. Praėjusių metų rudenį A. Kreizienė rajono savivaldybei pateikė prašymą, kad analogiškas šviesoforas būtų įrengtas ir miesto centre. Šių metų gegužę naujo garsinio šviesoforo ukmergiškiai dar neturėjo. 

Ukmergėje jau daugiau nei 30 metų veikia moterų vokalinis ansamblis "Smiltelė". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]