TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

NEIŠMESKIME!


Apie tai, kad šiukšlės rūšiuojamos, žino visi. Popierius ir kartonas, plastikas, stiklinė tara ir duženos - šios atliekos turi savo "namus", rūšiuojame ir metame į specialius konteinerius. Augalinio maisto likučiai dažnai keliauja į šiukšlių dėžę, kuri labai greitai užsiteršia, skleidžia nemalonų kvapą, vilioja mažytes musytes. 

Gyvenant name, o ne bute, problemos kaip ir nėra - viskas keliauja į komposto dėžę. 

Į sodą žiemą, turbūt, irgi atliekų nevešime. Bet išeitis yra. Maisto atliekas galima panaudoti ir kitaip, sumažinant šiukšlių dėžės turinį šaltuoju laiku - arba netgi visus metus. Šį kartą - nauda sodui, daržui ir kambario augalams. 

 

Kavos ir arbatos tirščiai 

Daugelis kavą geriame kasdien. Kava išgerta, o ką daryti su kavos tirščiais? Dažniausiai juos išpilame. Kavos ir arbatos mėgėjai per žiemą gali sukaupti nemažai tirščių. Norėdami surinkti daugiau, tirščius būtinai išdžiovinkite (supelys - bus netinkami). 

Tad kur galime juos panaudoti? 

Kavos ir arbatos tirščiai - puiki trąša jūsų lysvėms, jei turite sodą. 

Pavasarį sodindami agurkų ir pomidorų daigus į kiekvieną duobutę įdėkite šaukštelį arbatos tirščių. 

Stiklinę panaudotų arbatžolių suberkite į trilitrinį stiklainį, užpilkite verdančiu vandeniu. Po 4-5 dienų šia trąša treškite augalus. Galima tręšti ir kambario gėles. 

Kavos tirščius galima naudoti kaip mulčią, berti į kompostą - jie patinka sliekams. Nepamirškite ir nepadauginkite - kavos tirščiai rūgština dirvą. Ši cheminių elementų turtinga, ekologiškai švari trąša tinka kamelijoms, rododendrams, azalijoms ir kitiems rūgščią dirvą mėgstantiems augalams. Kavos tirščių nepakenčia šliužai, sraigės. Pabarstykite jais skruzdžių takus. Svarbu, kad tirščiai būtų be cukraus, kitaip vabzdžių tik padaugės. 

Prieš sėdami morkas ir ridikėlius, sumaišykite sėklas su nedideliu kiekiu sausų kavos tirščių, o tada berkite į lysves viską kartu. Dėl kavos tirščių ne tik derlius bus gausesnis, bet ir kenkėjai laikysis atokiau. 

Beje, kavos tirščiuose naudingų medžiagų (vitaminų, fermentų, antioksidantų) yra ne mažiau negu pačioje kavoje. Jie pravers mūsų odai. Iš kavos tirščių išeina puikus kūno šveitiklis. Sutrinkite 2-3 puodelių tirščius (be cukraus) ir, kai maudysitės po dušu ar vonioje, ištrinkite jais kūną. Taip pabūkite kelias minutes, o tada nusiprauskite. Oda taps labai švelni - it šilkinė. 

 

Bulvių lupenos 

Nuskutus bulves, susidaro nemaža krūva lupenų. Jos naudojamos iš karto, o jei sodas toli - galima sudžiovinti arba sušaldyti. Tai papildomas darbas, bet viskas dėl mūsų gerovės - tiek siekiant sumažinti šiukšlių, tiek dėl sodo geresnės būklės. 

Jei sukompostuosite, lupenos pavirs puikia trąša. 

Užkaskite bulvių lupenų po serbentų krūmais - šiems uogakrūmiams labai patinka krakmolas. 

Džiovintas ar šaldytas lupenas užpilkite vandeniu, palaikykite parą ir laistykite daržoves. Kad neužsikimštų laistytuvo galvutė, ją nuimkite ir pilkite tiesiai prie šaknų. Tai puiki trąša agurkams, patisonams, moliūgams, svogūnams, kopūstams. Netinka pomidorams, paprikoms ir baklažanams. 

Jei neturite sodo, bet turite židinį ar krosnį - sumestos bulvių lupenos išvalo dūmtraukį. Taip kaminus valydavo mūsų močiutės, taip pataria ir patys kaminkrėčiai. 

Lupenose gausu maisto medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui. Bulves su lupena gerai nuplaukite, nušveiskite šepetėliu, supjaustykite skiltelėmis, pabarstykite druska pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje - tikrai labai skanu. Apkepti orkaitėje galima ir virtas bulves, jei jų liko nuo vakarykščio patiekalo, nesvarbu, ar jos nuskustos, ar virtos su lupena. 

 

Kiaušinių lukštai 

Nemeskite kiaušinių lukštų į konteinerį - jie irgi gali būti naudingi. Jei kiaušinių lukštus naudosite ne iš karto, juos rinksite, patartina nuplauti, kad džiūdami neskleistų nemalonaus kvapo. 

Kiaušinių lukštais galima tręšti kambario ir lauko augalus. Lukštai užpilami vandeniu, palaikomi parą ir gautu skysčiu laistomi augalai. Kitas būdas - lukštai susmulkinami ir įterpiami į dirvą (kuo smulkiau sutriname, tuo geriau). 

Kiaušinių lukštuose gausu kalcio karbonato, kuris mažina dirvos rūgštingumą. 

Stambesnius kiaušinių lukštų gabalus naudokite kaip drenažą vazonų augalams. Taip pat išbarstę stambesnius lukštus aplink lauko augalus, kuriais pasmaguriauti atšliaužia sraigės ir šliužai, - "svečius" atbaidysite. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]