NEREGYS IR VISUOMENĖ

Alvydas VALENTA

PAIMKITE Į RANKAS ELEKTRINĘ


Neregiai "apžiūri" senąjį elektrinės pastato maketąSu 3D - trijų matmenų - technologija aklieji jau pažįstami. O tie, kurie dar nespėjo susipažinti, kas nelaikė rankose šia technologija atspausdintų architektūros paminklų maketų ar Lietuvos garsenybių veidų, apie ją, tikriausiai, yra girdėję. Įvairūs maketai, atvaizdai, kiti objektai šia technologija spausdinami klojant vieną medžiagos sluoksnį ant kito, todėl galima pasiekti didelio tikslumo ir gauti pačias įvairiausias formas. Vienoje 2012 metų konferencijoje buvo pateiktas toks pavyzdys: galima paimti gintaro gabalėlį, nuskenuoti jame priešistoriniais laikais įklimpusį vabzdį - inkliuzą - ir jį atspausdinti 3D spausdintuvu. Galimybės išties fantastiškos! Žinoma, tikrovė kiek kitokia nei teorija: technologija kol kas vis dar brangi, naudojama ne kasdien. 

Naudojant 3D technologiją pagaminti maketai akliesiems suteikė galimybę "pamatyti" ir pažinti tai, ko jie niekada nematė ir nepažino. Prieš pusantrų metų Lietuvos aklųjų bibliotekoje surengta architektūros paminklų 3D maketų paroda. Tuomet savo rankose laikėme Didžiosios kinų sienos fragmentą, Trakų pilį, Tadž Mahalo muziejų, Sidnėjaus operą. Kitaip sakant, tai, ką regintieji be vargo pažįsta ar atpažįsta žvilgsniu. 

Taigi kiekvienas 3D maketas yra nedidelė, bet laukiama šventė. Gruodžio 10 dieną tokią šventę surengė Vilniuje įsikūręs Energetikos ir technikos muziejus. Jis pakvietė į dviejų 3D interaktyvių - Vilniaus miesto pirmosios elektrinės istorinio pastato bei šioje katilinėje veikusio garo katilo - maketų pristatymą. Nesibaimindami, kad maketas sugrius, galėjome tyrinėti atskiras elektrinės pastato dalis, suvokti jo visumą, pirštais keliauti po elektrinėje veikusio garo katilo vamzdžių labirintą. Norintys galėjo užeiti ir į patalpą, kurioje veikė tikras garo katilas, pajusti jos erdvę, tūrį, palyginti, kaip visa tai padaryta makete. Dar galima pridurti, kad abu maketai yra interaktyvūs: elektrinės skleidžia būdingą elektros jėgainei garsą, o katilo - viduje gaminamą šilumą. Muziejuje maketai bus eksponuojami nuolat, todėl su jais susipažinti galima šios įstaigos darbo valandomis, kada tik norima. Naujos Amerikos gal ir neatrasite, bet pažinimo ir atradimo džiaugsmo turėsite! Grupė aklųjų, su maketais susipažinusi, kai jie buvo pristatomi, liko maloniai nustebinta ir patenkinta. 

Garo katilo maketasEnergetikos muziejaus direktorė Rasa Augutytė pasakoja: "Istorinį elektrinės pastatą pasirinkome neatsitiktinai - pradėjusi veikti XX amžiaus pradžioje ji yra tarsi modernėjančio miesto simbolis. Turime ir daugiau įvairių maketų, tačiau jie neatsparūs liečiant. Pradėjome galvoti, kaip savo ekspoziciją galėtume pritaikyti regėjimo negalią turintiems žmonėms. Diskutuojant gimė mintis pasitelkti 3D technologiją. Turime ir daugiau sumanymų, kaip turimus eksponatus pritaikyti aklųjų poreikiams. 

Muziejuje yra istorinių automobilių kolekcija, įdomesni jos eksponatai irgi galėtų tapti 3D maketais. Pagaliau pats vidaus degimo variklis su savo vožtuvais, kitomis dalimis. Tikrovėje turbūt nė vienas neregys nėra jo tyrinėjęs." 

Pristatant maketus muziejuje surengtas interaktyvus režisierės Karolinos Žernytės spektaklis "Tense in sense". Kadangi spektaklis buvo kurtas užsienio žiūrovams, tai pavadinimas pasirinktas angliškas, pažodžiui jis galėtų reikšti "jutimų įtampa". Panorusiems dalyvauti spektaklyje savanoriams buvo užrištos akys, jiems pasiūlyta muziejaus erdves, šalia esančius žmones pajusti ir suprasti kitais pojūčiais. Pačios režisierės nuomone, yra didelis skirtumas, kaip aplinką, jos nematydami, priima aklieji ir regintieji, bet tai jau būtų atskiro pokalbio tema. 

Muziejaus direktorė R. Augutytė neslėpė, kad ir ateityje jos vadovaujama įstaiga ieškos galimybių akliesiems pasiūlyti naujos veiklos ar 3D maketų. Tačiau apie planus ar būsimus darbus kalbėti visada šiek tiek rizikinga. Todėl daugelis žmonių, ypač tie, kurie tikrai dirba, dažniau linkę patylėti. Tad planus ir staigmenas paliekame ateičiai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]