NEREGYS IR VISUOMENĖ

Alvydas VALENTA

"LIEPA" PRABILO LIETUVIŠKAI


Projekto 'Liepa' logotipasApie lietuvių kalbos sintezatorių "Liepa" žurnalo puslapiuose pasakojome jau ne kartą ir visi, kuries bent kiek domisi informacinėmis technologijomis, apie jį yra girdėję. Šis rašinys irgi apie "Liepą", bet ne apie tą, kuri veikia daugelio mūsų kompiuteriuose. Gražiu lietuvišku žodžiu "Liepa" vadinasi ne tik mūsiškis kalbos sintezatorius bet ir Vilniaus universiteto mokslininkų dvejus su puse metų vykdytas projektas "Lietuvių šneka valdomos paslaugos", o mūsiškis sintezatorius yra vienas iš šio projekto produktų. Kuriant kitus produktus tiesiogiai nesiorientuota į regėjimo negalią turinčius žmones, vis dėlto didžioji jų dalis gali būti sėkmingai naudojama ir neregių, juo labiau - silpnaregių. Tai ir paskatino "Liepos" sukurtais produktais (paslaugomis) pasidomėti labiau. 

Projekto metu sukurti 7 produktai, skirti vartotojams, ir 5 infrastruktūrinės paslaugos. Visus juos, kaip ir mūsiškį kalbos sintezatorių, nemokamai galima atsisiųsti iš projekto svetainės www.rastija.lt. Čia rasite ir išsamius kiekvieno produkto ar paslaugos aprašymus bei instrukcijas. O dabar apie pačius produktus. 

"Tartuvas" - leidžia išgirsti, kaip tarti naujai lietuvių kalboje atsiradusius žodžius, tai yra naujažodžius, ir gauti apie juos papildomos informacijos: ką naujažodis reiškia, kokia jo kilmė, kaip jis vartojamas. Naujažodžiai yra tokie žodžiai, kurie dar neįtraukti į žodynus, bet Valstybinės lietuvių kalbos komisijos jau aprobuoti ir jau suspėję įaugti į mūsų gyvenimą ir buitį: adžika, bahlava, butikas, florentinas, cukata, lazanija, metroseksualas, orlentė ir kiti. Tokių naujažodžių "Liepos" projekto svetainėje pateikta 500. Paspaudus atitinkamą nuorodą sintezatoriaus balsas "Regina" žodį taisyklingai perskaito, sukirčiuoja, toliau galime perskaityti trumpą jo paaiškinimą, vartojimo pavyzdžius. Manyčiau, šį naujažodžių sąrašą bus įdomu panaršyti visiems, kurie bent kiek domisi gimtąja kalba ar atskirų sričių terminija, egzotiškų drabužių, patiekalų, buities reikmenų taisyklingais pavadinimais. Paslaugai "Tartuvas" reikalingas interneto ryšys, tačiau pačią bylą su naujažodžių sąrašu galima išsisaugoti ir savo kompiuteryje. 

Paslaugos "Naršytuvas" ir "Valdytuvas" diegiamos vartotojo kompiuteryje. Jos veikia "Linux" operacinėje sistemoje bei "Windows" 7, 8, 8.1 operacinėse sistemose. 

"Naršytuvas" - tai programa, leidžianti valdyti interneto naršyklę balso komandomis - pavieniais žodžiais arba frazėmis. "Naršytuvas" suderinamas su populiariausiomis naršyklėmis: "Chrome", "Internet Explorer", "FireFox". 

"Valdytuvas" - paslauga, leidžianti valdyti tam tikras apibrėžtas kompiuterio operacinės sistemos ir taikomųjų programų funkcijas. Paslauga valdoma balso komandomis (pavieniais žodžiais arba frazėmis). 

Abiejų programų balso komandų sąrašus, jas įsidiegę į savo kompiuterį, rasite atitinkamame skyrelyje "Pagalba". "Valdytuvui" pateiktos 169, "Naršytuvui" - 69 balso komandos. Kaip pastebi projekto vadovas prof. Laimutis Telksnys, komandų sąrašas nėra galutinis, ateityje jis gali būti pildomas. 

Bendravimas su kompiuteriu ar išmaniuoju įrenginiu balsu yra tapęs daugelio garsiausių informacinių technologijų įmonių ar kompanijų "arkliuku". Užtenka prisiminti kad ir "Google" nuolat tobulinamą paiešką balsu "Android" išmaniuosiuose įrenginiuose. Ne vienam tokio įrenginio vartotojui kai kada kyla eretiška mintis, ar ne lengviau sunkesnę, sudėtingesnę ieškomą frazę surinkti klaviatūra nei ištarti balsu ir laukti, kol programa ją atpažins ar neatpažins. Tačiau kiekvienai "erezijai" yra kontrerezija: kažkas silpnai mato ar nemato ir naudojasi ekrano skaitymo programomis, nori, kad jos būtų nuolatos tobulinamos, kažkas sunkiai valdo rankas ar jų visai nevaldo - tokiems žmonėms bendravimas su kompiuteriu balsu tampa vienintele išeitimi neatsidurti gyvenimo užribyje. Šiaip ar taip, "Liepos" mokslininkai pradėjo kompiuterio ir lietuviškai kalbančio žmogaus dialogą. Kiek jis efektyvus ir reikalingas, galime kiekvienas įsitikinti savarankiškai. 

"Ieškotuvas" - paslauga, leidžianti ugdyti moksleivių (reikia manyti, ne tik jų) gebėjimus šneka ieškoti išteklių apie UNESCO kultūros paveldą pasaulyje. Pagrindiniame paslaugos punkte "UNESCO paveldo objektai" galima susipažinti su šiais objektais, pamatyti juos žemėlapyje, perskaityti aprašymus apie objektus, peržiūrėti įdomiausias nuotraukas, vaizdo medžiagą. El. paslauga, kaip rašo jos kūrėjai, skirta susipažinti, domėtis, tyrinėti. Beje, "Ieškotuve" jau randame ne du, o keturis sintezatoriaus balsus, be mums pažįstamų "Reginos" ir "Edvardos" - dar du jaunatviškus - "Aistės" ir "Vlado". 

Dar yra paslauga pažintuvas, skirta moksleiviams mokytis ląstelės sandaros, ir paslauga pagalbininkas, skirta sunkią negalią turintiems žmonėms ugdyti socialinius įgūdžius. Tačiau pastarosios dvi žurnalo skaitytojus turbūt sudomins mažiausiai. 

Be produktų, skirtų individualiems vartotojams, projekto mokslininkai sukūrė keletą vadinamųjų infrastruktūrinių paslaugų: paprastai kalbant, tai paslaugos, labiau orientuotos ne į konkretų vartotoją, bet į tam tikrą sritį. Viena jų - elektroninio teksto skaitytuvas. Paslaugą savo interneto svetainėje jau įsidiegė laikraščiai "Lietuvos žinios" ir "Ūkininko patarėjas". Paslaugos esmė: atsidarę "Lietuvos žinių" interneto svetainę, tekstinę medžiagą galime išklausyti "Reginos" balsu net neturėdami specialios, akliesiems skirtos ekrano skaitymo programos. Užtenka aktyvuoti reikalingą nuorodą ir programa tekstą perskaitys balsu pati. Tai reiškia, kad šio dienraščio, o greitai turbūt ir kitų leidinių publikacijų galėsime klausyti iš bet kurio kompiuterio ar išmaniojo įrenginio, turinčio interneto ryšį. Susiradai dominančią svetainę, paspaudei reikalingą nuorodą - ir klausyk! Patogu kiekvienam, net ir neregiui, turinčiam ekrano skaitymo programą ir galinčiam jį dominantį tekstą perskaityti pačiam. 

 

* * * 

Pabaigoje keletas bendresnio pobūdžio klausimų projekto "Liepa" vadovui profesoriui Laimučiui Telksniui ir šio projekto dalyviui informacinių technologijų specialistui Gediminui Navickui. 

- Spaudoje esate užsiminę, kad galima tikėtis dar vieno panašaus projekto "Liepa-2". Kada jis turėtų prasidėti, kiek laiko tęsis? 

- Kada prasidės, nežinome, nes tai priklauso ne nuo mūsų, preliminariai turėtų prasidėti 2016 m. pirmame ketvirtyje. Numatoma projekto trukmė - 30 mėnesių. 

- Gal galite atskleisti, kas bus sukurta? Kursite naujus produktus ar tobulinsite senuosius? 

- Projekto "Liepa-2" metu numatome pirmiausia sukurti priemones, kad, šnekantis lietuviškai, būtų galima dirbti su planšetiniais kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais ir išmaniaisiais laikrodžiais. Taip pat numatome padidinti bendravimo su kompiuteriais žodyną, sukurti priemones, atveriančias galimybes bendrauti su kompiuteriu balsu skirtingose operacinėse sistemose: "Android", "Windows", "Linux", "iOS". Bus tobulinamas aklųjų sintezatorius.  

- Ar gali, jeigu atsiras poreikis, į "Liepa-2" su savo pasiūlymais ar pageidavimais įsiterpti aklieji? Jeigu taip, tai kaip ir iki kada? 

- Labai laukiame idėjų, pageidavimų ir pasiūlymų. Kviečiame juos siųsti mums, užpildant atsiliepimų formą, esančią adresu: www.rastija.lt/liepa/atsiliepimai/60. 

- Prieš kokius 10 metų aklieji išgirdo apie interneto svetainę www.robobraille.org, kurioje esanti programinė įranga atsiųstą tekstą paverčia garsiniu. Buvo mėginimų šios svetainės paslaugas padaryti prieinamas ir lietuvių kalbai, tačiau tas reikalas kažkaip išsikvėpė. Dabar, kaip suprantu, "robobrailis" vėl kalba lietuviškai? 

- Paslaugą "Robobraille" sukūrė Synscenter Refsnes - Danijos silpnaregių vaikų ir jaunimo nacionalinis centras ir kompanija "Sensus ApS". "Robobraille" paslauga skirta automatiškai paversti tekstinius dokumentus į aibę alternatyvių formatų, tinkamų žmonėms, turintiems regėjimo ar skaitymo negalią, sakykim, į garsines MP3 bylas arba DAISY kalbančias knygas. Tekstiniai duomenys paslaugai perduodami per paslaugos svetainę arba elektroniniu paštu, o rezultatai atsiunčiami elektroniniu paštu. "Robobraille" yra savitarnos paslauga, veikianti 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Maksimalus konvertuojamos bylos dydis yra 64 megabaitai (MB). "Robobraillyje" dabar yra jau ir "Liepos" projekte sukurti balsai, taigi paslauga prieinama ir Lietuvos vartotojams. 

- "Liepos" metu sukurtame "Ieškotuve" ir "Robobraillyje" yra keturi balsai. Akliesiems skirtame kalbos sintezatoriuje - tik du. Ar galima ateityje tikėtis prisijaukinti ir kitus du balsus? Turiu galvoje tiek aklųjų naudojamą kalbos sintezatorių, tiek mobiliuosius įrenginius. 

- Taip, aklųjų reikmėms ruošiamės pritaikyti ir kitus du balsus. 

 

* * * 

Taigi "Liepa" baigėsi - "Liepa" tęsiasi! O tai reiškia, kad žmonės, besidomintys informacinių technologijų naujovėmis, gali tikėtis ne vieno malonaus atradimo ar siurprizo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]