LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Stasė MAŽUOLIENĖ

VASARA - NE TIK POILSIO METAS


'Mokėmės vaikščioti su baltąja neregio lazdele'Vasara - ne tik poilsio ar atostogų metas, bet mums, neįgaliems, blogai matantiems žmonėms, pats geriausias laikas ko nors nauja išmokti, pasitikrinti, ar ne veltui namuose mokėmės naujų kasdienių buities įgūdžių, savarankiškumo, ar tinkamai savo žinias perteikė socialiniai darbuotojai. 

Rajono organizaciją sudaro vyresnio amžiaus žmonės, turintys regos negalią, bet su nekantrumu laukėme rugpjūčio 3 dienos. Tą dieną organizacijos nariai, vieni ar lydimi draugų, šeimos narių, su pakilia nuotaika rinkosi prie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Švenčionių rajono organizacijos būstinės. Netrukus čia atvažiavo patogus, turįs gerai veikiančius kondicionierius UAB "Meteorit turas" autobusas. Kelionė iki Šventosios poilsio namų "Spindulys" neprailgo. Organizacijos nariai, vykstantys pirmą kartą nuogąstavo, kad blogai mato, kad bus sunku orientuotis naujoje nepažįstamoje aplinkoje, kad bus nesaugu, pasiklys, nieko naujo nesužinos. Nuogastąvimų buvo įvairių, bet jau pirmą dieną nuotaika pagerėjo, nes saulutė kaitriai šildė ir žadėjo gerą orą visas 8 dienas. Mes ne tik mėgavomės oro, saulės ir jūros teikiamais malonumais, bet per pačius karščius poilsiavietės "Spindulys" teritorijoje mokėmės vaikščioti su baltąja neregio lazdele, pasirinkti tinkamas regą kompensuojančias priemones, rašyti reginčiųjų raštu specialioje lentelėje, savarankiškai nustatyti laiką kalbančiuose laikrodžiuose, su įvertuku įsiverti siūlą ir prisisiūti sagą, pasimatuoti kraujospūdį. Su baltosiomis lazdelėmis savarankiškai nueidavome net iki pajūrio. Kelio trasoje, pereinant "Mokyklos" gatvę ties mūsų poilsiaviete, pasigedome skiriamojo ženklo "Aklieji" arba "Neįgalūs". Tai mums labai aktualu, nes šalia įsikūrę dar dveji poilsio namai neįgaliesiems. Pačiame paplūdimyje norėtųsi matyti didesnes informacines lentas ar nuorodas. Mėgstantiems klausyti įgarsintą knygą poilsio namų administracija paskolino kompaktinius diskų grotuvus. Iš namų vežėmės aklųjų šaškes. Kas norėjo, galėjo išbandyti jėgas. Žaidėme ir su iš kitų rajonų atvykusiais LASS nariais. Tai ne tikros varžybos, o šventė ir savo gebėjimų išbandymas, teigiamos emocijos, bendravimas. 

Organizacijos narė Alicija Zoluckaja važiavo pirmą kartą. Džiaugėsi "Spindulio" poilsiavietės pritaikyta aplinka nematantiems, jai patiko Šventosios mieste įrengti treniruokliai, pritaikyti neįgaliesiems. Būtų labai gerai, kad tokius treniruoklius įrengtų Švenčionių mieste. Šiai minčiai pritarė ir pabradiškiai. Užsiėmimuose moteris džiaugėsi prisitaikiusi didinimo stiklą. Oleg Špakovkij įgijo savarankiškumo vaikščiodamas su neregio lazdele. 

Už šias nuostabias akimirkas, pagalbą įveikiant negalią, už atrastus naujus gyvenimo iššūkius, už akstiną toliau gyventi visavertį gyvenimą ir džiaugtis juo su sutiktais naujais likimo draugais nuoširdžiai dėkojame Švenčionių rajono savivaldybei, skyrusiai dalį lėšų autobuso nuomai bei geros valios rajono gyventojams, skyrusiems 2 procentus gyventojų pajamų mokesčio. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]