TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

NEŠVARIAUSIOS NAMŲ VIETOS


Virtuvės kriauklė 

Anglų mokslininkai apskaičiavo, kad viename kvadratiniame centimetre kriauklės paviršiaus gyvena vidutiniškai apie 80 tūkstančių bakterijų. Mikroorganizmai maitinasi maisto produktų likučiais, kuriuos visiškai nuplauti labai sunku, ir greitai dauginasi palankioje terpėje. 

Tad netingėkite kruopščiai nuplauti kriauklę ir čiaupą po kiekvieno maisto gaminimo ar indų plovimo. Nepamirškite kaskart išvalyti ir kriauklės sietelį - tokiam tikslui nebūtina kaskart naudoti chemines medžiagas. Turėkite ūkinio muilo, įvynioto į plastmasinį tinklelį (paprastai tokiuose tinkleliuose būna supakuotos daržovės), ar sodos. Muiluotas tinklelis puikiai nušveis kad ir nematomus nešvarumus, riebalus. Labai patogu tokį muilą patogiame indelyje laikyti prie plautuvės. Kad tinklelis nenusmuktų, užmaukite ploną gumytę. Jei parinksite gražesnį, atrodys estetiškai - pavyzdžiui, molinis dubenėlis, kurį taip pat reiks išplauti. 

 

Pjaustymo lentelės 

Didelis bakterijų šaltinis gali būti bulvės, uogos, lapinės daržovės ir visi žalumynai. Todėl pirmiausia į plautuvę pripilkite vandens, kad apsemtų daržoves, ranka atsargiai jas pateliūškuokite ir kiekvieną produktą atskirai nuplaukite tekančiu vandeniu. Panaudotas pjaustymo lenteles irgi nuplaukite tekančiu vandeniu, padėkite nudžiūti ir tik tada dėkite į vietą. Patariama įsigyti atskiras lenteles skirtingiems maisto produktams pjaustyti. 

 

Dantų šepetėliai 

Žmogaus burnos gleivinėje - milijonai bakterijų. Kai valotės dantis, jų patenka ir ant dantų šepetėlio. Kartu su bakterijomis tarp šerelių būna ir maisto likučių, tad dantų šepetėlis tampa puikia vieta bakterijoms daugintis. 

Išsivalę dantis, išplaukite šepetėlį karštu vandeniu, po to įstatykite į specialų indelį ar stiklinę, kad pradžiūtų. Nedėkite šepetėlio ant vonios lentynėlės ar į stalčiuką, kur jis gali "surinkti" dar daugiau bakterijų, nekiškite į dėkliuką, nes drėgmė tik suteiks dar geresnes sąlygas bakterijoms daugintis. 

 

Tualeto grindys 

Kad ir kaip paradoksalu, ant tualeto kambario grindų bakterijų yra daugiau nei ant unitazo sėdynės. Taip yra dėl mikroskopinių vandens purslų, kurie susidaro nuleidžiant vandenį. Kartu su jais smulkių fekalijų dalelyčių patenka ant tualeto grindų ir net sienų. Uždenkite unitazo dangtį prieš nuleisdami vandenį. Grindis tualete plaukite ne rečiau kaip kartą per savaitę. Dažniau skalbkite ar valykite tualeto kilimėlį karštu vandeniu ir būtinai gerai išdžiovinkite. 

 

Lova 

Nuolatinė šiluma ir drėgmė leidžia mikrobams lengvai ir greitai daugintis lovoje. Mikroorganizmų maistu tampa žmogaus odos dalelytės ir, kad ir kaip būtų keista, maisto likučiai (pripažinkite, dažnas leidžia sau užkandžiauti lovoje). Tačiau labiausiai paplitusi problema, ko gero, išlieka dulkių erkutės. Kad ir kokia prabangi būtų jūsų patalynė, jų visai išvengti sunku. 

Skalbkite patalynę kartą per savaitę. Dulkių erkutės žūsta maždaug 50 laipsnių temperatūroje. Beje, nekaupkite miegamajame šūsnies nešvarių drabužių, nes juose mikrobai dauginasi ne prasčiau kaip maisto produktuose. Įsigykite skalbinių dėžę (jų yra įvairių dydžių), pastatykite vonios kambaryje ir, vakare nusiprausę, palikite ten savo drabužius. Skalbinių dėžė neturi būti aklinai uždaroma, geriau, kad drabužiai joje šiek tiek vėdintųsi iki to laiko, kol juos skalbsite, tuomet išvengsite nemalonaus kvapo. 

 

Skalbiniai 

Suragėjusių odos ląstelių lieka ant drabužių ir net išskalbtų skalbinių. O kartu su jomis išgyvena ir bakterijos. Šios pradeda daugintis drėgnoje ir šiltoje terpėje jau skalbimo mašinos viduje. 

Tačiau dauguma bakterijų žūsta didesnėje nei 65 laipsnių temperatūroje, tad būtent tokia temperatūra, jeigu tai įmanoma, turi būti nustatyta skalbiant. Ypač tai svarbu skalbiant lovos skalbinius, vonios rankšluosčius. Atlikti tyrimai rodo, kad jau trečią dieną naudojamas rankšluostis tampa pavojingų mikroorganizmų talpykla. Virtuvines pašluostes bei rankšluostėlius vertėtų skalbti kuo didesnėje temperatūroje atskirai ir kuo dažniau. 

 

Klaviatūros ir telefonai 

Visi technikos prietaisai, prie kurių liečiatės kiekvieną dieną, gali tapti gripo virusų ir kitų nemalonių mikroorganizmų prieglobsčiu. Tyrimais nustatyta, kad ant kompiuterio klaviatūros ir telefono aparatų paviršių bakterijų susikaupia keturis šimtus kartų daugiau nei tualete ant unitazo. 

Todėl valykite telefonus, kompiuterių pelytes, ekranus drėgnomis servetėlėmis, o klaviatūras tiesiogine to žodžio prasme iškratykite nors kartą per mėnesį arba išsiurbliuokite dulkių siurbliu. Maža to, stenkitės nevalgyti ir negerti arbatos ar kavos sėdėdami prie kompiuterio. Baigę darbą nusiplaukite rankas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]