SPORTAS

Vilma VENCKUTONYTĖ-VAIČIŪNIENĖ

LIETUVOS GOLBOLO VYRAI IŠKOVOJO EUROPOS BRONZĄ


Nešama Lietuvos vėliava atidarymo ceremonijojeLiepos 12 dieną Kaune pasibaigė savaitę trukęs didžiausias parolimpinio sporto renginys - IBSA Europos golbolo čempionatas, kuriame Lietuvos vyrai iškovojo bronzos medalius. Mažajame finale lietuviai atkeršijo čekams už pralaimėjimą grupės varžybose ir maksimalia taškų persvara rezultatu 15-5 (8-5) iškovojo Europos čempionato bronzą. 

"Labai didžiuojuosi Lietuvos vyrais ir sirgaliais. Puikiai sužaidė. Tai lėmė susikaupimas, nusiteikimas, darbas gynyboje, bendras susikalbėjimas ir tikslo siekimas. Kelis įvarčius prasileidom į kampukus, bet žinant, koks ilgas mums buvo šis sezonas, puikiai žaidėme. Labai smagu, kad Genrikas Pavliukianecas sulošė vieną iš tobuliausių savo turnyrų, kiek aš jį pažįstu", - po pergalės mažajame finale sakė Lietuvos golbolo rinktinės vyriausiasis treneris Karolis Levickis. 

Rezultatyviausiu čempionato žaidėju tapęs Genrikas Pavliukianecas pelnė 44 įvarčius, o rungtynėse dėl bronzos įrideno net 11 iš 15 įvarčių į čekų vartus. 

"Labai gerai, Europos čempionato bronzos medalio dar neturėjau savo kolekcijoje", - po pergalės juokavo G. Pavliukianecas: mat iki šiol lietuviai yra buvę triskart Europos čempionais ir dukart - vicečempionais. 2015 metų čempionato medaliai išsiskiria ypatingu dizainu: kaip ir golbolo kamuoliai, medaliai turi skylutes ir skambaliukus viduje, o čempionato pavadinimas užrašytas ir reginčiųjų, ir brailio raštu. 

Pasidžiaugęs medaliais, G. Pavliukianecas toliau dalinosi savo įspūdžiais iš Europos golbolo čempionato Kaune: "Džiaugiuosi, kad man pavyko pelnyti daug įvarčių, kad komanda pasitikėjo manimi ir davė mesti baudinius, bet mes vertiname bendrai visos komandos pasiekimą, o ne atskirų žaidėjų statistiką. Nepasiekėme paties geriausio rezultato, bet bendrai šiame čempionate mūsų komandai parašyčiau stiprų aštuonetą." 

Visą Lietuvos golbolo rinktinę, be G. Pavliukianeco, sudarė dar penki žaidėjai: Nerijus Montvydas, Marius Zibolis, Mantas Panovas, Mantas Brazauskis, Mindaugas Suchovejus, taip pat vyriausiasis treneris Karolis Levickis, treneris Klaidas Janeika ir sporto medicinos gydytoja Dalia Slaninaitė. 

Lietuvos golbolo vyrų rungtynes su Čekija dėl trečiosios vietos transliavo LRT kultūros televizijos kanalas, o visas 66 Europos čempionato golbolo rungtynes tiesiogiai transliavo Delfi TV bei komentavo garsinio vaizdavimo specialistai. Vien vyrų golbolo varžybos sulaukė net 16,6 tūkst. interneto lankytojų prisijungimų. 

Komentuodama bendrai Kaune vykstantį Europos golbolo čempionatą ir bronzinę pergalę, treneris K. Levickis sakė: "Kai esi pripratęs laimėti, sunku pralaimėti, bet kartais to reikia, kad galėtum iš naujo siekti geriausių rezultatų, nes kai ilgą laiką esi tarp geriausių - visi kabinasi tau į atlapus. Pirmiausia dabar reikia pailsėti, o iki Rio de Žaneiro mūsų dar laukia daug darbo." 

Vyrų finale kova buvo apylygė, bet nuskambėjus finalinei sirenai vienu tašku pirmavo Turkijos vyrai, rezultatu 9:8 nugalėję Suomijos rinktinę. Moterų varžybų finale turkės nesunkiai rezultatu 5:0 įveikė Rusijos rinktinę, o bronzą pratęsimo metu iškovojo Ukrainos rinktinė, rezultatu 5-4 (2-1) įveikusi Izraelio moterų komandą. Įteikdamas prizus naudingiausiems čempionato žaidėjams Izraelio ambasadorius Lietuvoje sakė: "Aš pirmą kartą gyvenime pamačiau, ką iš tikrųjų reiškia auksinis įvartis." 

"Europos čempionatą Lietuvoje organizavome pirmą kartą ir dėl to labai džiaugiamės. Čia susirinko beveik 300 dalyvių, turėjome puikią savanorių ir teisėjų komandą. Tai mums tikrai ypatingas įvykis", - sakė Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) generalinė sekretorė Marina Dynda. 

Absoliučia Europos čempionato nugalėtoja tapo Turkija: ir vyrai, ir moterys iškovojo pirmąsias vietas. Moterų varžybose antros vietos nugalėtoja tapo Turkija, 3 - Ukraina (iškovojo kelialapį į Rio), 4 - Izraelis, 5 - Švedija, 6 - Danija, 7 - Suomija, 8 - Graikija, 9 - Vokietija, 10 - Ispanija. Vyrai pasiskirstė taip: 1 vieta - Turkija, 2 - Suomija, 3 - Lietuva, 4 - Čekija, 5 - Vokietija, 6 - Belgija, 7 - Švedija, 8 - Ukraina, 9 - Slovėnija, 10 - Ispanija. Tris paskutines vietas užėmusios komandos perėjo į B grupę. 

Vyrų komandų apdovanojimai

"Šis čempionatas yra pats svarbiausias golbolo renginys Europoje, nes tai aukščiausiosios A lygos čempionatas, kuriame rungiasi stipriausios komandos. Nugalėtojai iš vyrų ir moterų varžybų pateko į Rio de Žaneiro parolimpines žaidynes. Turiu pagirti puikią šio Europos golbolo čempionato organizaciją: sporto kompleksai, viešbučiai, transportas, maitinimas, visi techniniai reikalavimai atitiko aukščiausią lygį", - apibūdino IBSA Europos golbolo čempionato techninė delegatė Aurora Zanolin iš Tarptautinės aklųjų sporto federacijos IBSA. 

LASF prezidentas Linas Balsys nuoširdžiai pasidžiaugė, kad IBSA Europos golbolo čempionatas įvyko būtent mūsų šalyje ir sulaukė gerų atsiliepimų. "Čempionato organizavimas buvo gerai įvertintas ne tik mūsų šalies žmonių, sportininkų, trenerių, bet ir užsienio šalių svečių, atvykusių į čempionatą. Mūsų visas organizacinis komitetas labai džiaugiasi, kad gebame organizuoti, ir turbūt tai taps nauju impulsu, tai yra suteiks jėgų organizuoti tiek tradicinius mūsų tarptautinius turnyrus, tiek planuojamus ateityje svarbesnius renginius", - kalbėjo L. Balsys. 

LASF siekia aklųjų ir silpnaregių sportą padaryti kuo labiau prieinamą bendruomenės nariams, gausiai sporto mėgėjų auditorijai Lietuvoje ir už jos ribų. 

"Nemažai žmonių, kuriems buvo sudėtinga atvykti į Kauno sporto halę ar Sabonio krepšinio centrą, stebėjo čempionato varžybas internetu, džiaugėsi gera kokybe. Federacija nori įsigyti tokią filmavimo kamerą, kad galėtume ir saviems žmonės parodyti įvairių sporto šakų čempionatus, ir visuomenė galėtų matyti, kokias sporto šakas kultivuoja aklieji ir silpnaregiai, kokie jų pasiekimai Lietuvoje bei užsienyje", - pabrėžė LASF prezidentas. 

Lietuvos golbolo rinktinės nariai pasakojo, kad rungtyniaujant savo šalyje ypač padėjo sirgalių palaikymas, nes koks būtų apmaudas, jei žaistum namuose, o namai būtų tušti. Per Lietuvos varžybas sirgalių prisirinkdavo pilnas Sabonio krepšinio centras. Lietuvius taip pat įkvėpė čempionato atidaryme dainavęs aklųjų ir silpnaregių bei Maltos ordino savanorių choras "Feniksas". 

Per čempionato uždarymą organizatoriai sulaukė ne vieno padrąsinimo iš Lietuvos bei užsienio sporto politikų drąsiai imtis atsakomybės - Lietuvoje organizuoti ir Pasaulio golbolo čempionatą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]