LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


Liepos 1 d. Vilniuje įvyko penktasis šiais metais LASS centro tarybos posėdis. Jame dalyvavo 10 iš 14 LASS centro tarybos narių, Revizijos komisijos pirmininkė ir kviestiniai asmenys. 

Posėdžio pradžioje buvo aptartos LASS XXVI suvažiavimui LASS revizijos komisijos ataskaitoje pateiktos pastabos ir rekomendacijos dėl suvažiavimo balsavimo procedūrų reglamentavimo, dėl informacijos apie LASS įstaigose parduoto (įgyto) turto viešinimo tvarkos, dėl VšĮ "Kregis" gerosios patirties skleidimo, dėl lėšų, pardavus LASS nekilnojamąjį turtą, kontrolės ir nenaudojamo nekilnojamojo turto administravimo, dėl reabilitacijos, užimtumo ir LASS struktūrinių padalinių bei įstaigų finansavimo. Dalis šių klausimų bus įtraukti į tolesnių tarybos posėdžių darbotvarkę. LASS pirmininkas Sigitas Armonas informavo, kad į Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2015 m. birželio 25 d. įsakymu Nr. A1-381 patvirtintą Nacionalinės neįgaliųjų socialinės integracijos 2013-2019 metų programos įgyvendinimo 2016-2018 metų veiksmų planą įtraukta priemonė, skirta socialinės reabilitacijos paslaugų akliesiems modeliui sukurti bei įdiegti. 

Tarybos nariams pateikta informacija apie 2015 metų pirmojo ketvirčio LASS įstaigų ir įmonių ūkinės-finansinės veiklos rezultatus ir birželio 17 d. LASS centro tarybos turto ir ūkio reikalų komisijos posėdyje priimtus sprendimus. 

Pirmąjį ketvirtį dvi LASS gamybos įmonės dirbo pelningai (UAB "Liregus" pelnas - 79,4 tūkst. Eur, UAB "Regseda" - 23,1 tūkst. Eur). Kitos dvi įmonės patyrė nuostolį (VšĮ "Aksida" nuostolis - 3,7 tūkst. Eur, VšĮ "Kregis" - 0,5 tūkst. Eur). Bendras visų įmonių veiklos rezultatas - 98,3 tūkst. Eur pelno. Skolos šioms įmonėms padidėjo 29,2 proc., o jų trumpalaikiai įsipareigojimai - 72,5 proc. VšĮ "Aksida" vidutinis regėjimo neįgaliųjų procentas nuo sąrašinio darbuotojų skaičiaus aptariamu laikotarpiu siekė 41,8 proc. (LASS suvažiavimo nustatyta riba - ne mažiau kaip 45 proc.). 10 LASS įstaigų bendras ūkinės-finansinės veiklos rezultatas - 6,9 tūkst. Eur nuostolis. Iš jų pelną gavo 6, o kitos 4 patyrė nuostolį. Dėl sezoniškumo veiksnių pirmojo ketvirčio dviejų LASS poilsio bazių "Spindulys" ir "Zelva" veikla buvo nuostolinga. Bendras jų neigiamas veiklos rezultatas siekė 12,2 tūkst. Eur. Nutarta įpareigoti VšĮ "Aksida" iki spalio 31 d. padidinti aklųjų procentą įmonėje iki LASS suvažiavimo nustatytos ribos bei papildomai pateikti LASS turto ir ūkio reikalų komisijai duomenis apie darbuotojų skaičių per 2015 m. spalio mėn. 

LASS turto ir ūkio reikalų komisijos pirmininkas Egidijus Urna pažymėjo, kad nemaža dalis LASS nekilnojamojo turto yra naudojama neracionaliai. Suskirstė šį turtą į tris grupes: 1 - Lietuvos aklųjų biblioteka (toliau - LAB) ir jos filialai; 2 - aklųjų sporto klubai; 3 - kitas turtas. Dėl LAB ir jos filialų kalbėtojas pažymėjo, kad ši valstybinė įstaiga neatlygintinai pagal panaudos sutartis naudojasi apie 3 tūkst. kv.m LASS patalpomis (didžioji jų dalis - 1,6 tūkst. kv.m Vilniuje, Skroblų g.10). Išnuomojusi jas rinkos kainomis LASS galėtų tikėtis gauti kas mėnesį iki 12 tūkst. eurų. Pranešėjas pasiūlė, kad LASS įstaigos pradėtų derėtis su LAB ir jos filialais dėl nuomos mokesčio. LASS centro taryba šiam siūlymui pritarė. Diskutuota ir dėl aklųjų sporto klubų bei kitų įstaigų: Šiaulių kultūros centro aklųjų ir silpnaregių skyriaus bei Gubernijos ambulatorijos, Panevėžio bažnytėlės ir kt. Taryba pritarė siūlymui, kad visos įstaigos, kurios naudojasi LASS nekilnojamuoju turtu, nuo 2016 m. sausio 1 d. turėtų mokėti patalpų savininkui komunalinius mokesčius. 

LASS regėjimo neįgaliųjų teisių gynimo ir socialinių reikalų komisijos l.e.p. pirmininkė A. Jozėnaitė supažindino tarybos narius su LASS respublikinio centro vykdomu Neįgaliųjų asociacijų veiklos rėmimo projektu ir 2016 metais planuojama vykdyti projekte veikla. Atsižvelgiant į tarybos narių kuruojamas sritis, jie įpareigoti pateikti naujai rengiamam projektui savo siūlymų. 

Tarybos nariai pritarė UAB "Regseda" prašymui leisti panaudoti dalį lėšų (iki 103 tūkst. Eur), gautų pardavus įmonei priklausančius tris nekilnojamojo turto pastatus, administraciniam ir gamybiniam pastatui, esančiam Šviesos g. 3, Klaipėdoje, atnaujinti. Bus atlikti stogo, šilumos mazgo, fasado apšiltinimo ir kiti remonto darbai. Iš LASS bendro lėšų rezervo skirta parama LASS Plungės rajono filialo pastato, esančio Vandentiekio g. 17, Plungėje, bei VšĮ Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro salės remontui bei LASS respublikinio centro pastato, esančio Labdarių g. 5, Vilniuje, pirmajam aukštui atnaujinti. Taryba įpareigojo LASS pirmininką pasirašyti dar vieną paskolos sutartį su Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centru remonto darbams kofinansuoti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]