TRUMPAI

 

 


PADĖS IŠSIRINKTI TELEFONUS 

Žmonėms su regėjimo negalia iš mobiliųjų telefonų gausos išsirinkti tinkamą tampa vis sudėtingiau, todėl Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovai kartu su "Omnitel" įgyvendina projektą, kurio tikslas - išbandyti neregiams ir silpnaregiams pritaikytus išmaniuosius telefonus, įvertinti juos ir pateikti savo rekomendacijas LASS nariams bei telefonų gamintojams. Pasak LASS informacinės aplinkos specialisto Arvydo Juchnos, išmaniuosiuose telefonuose įsigalintys technologiniai sprendimai ne visuomet tinkami akliesiems ir silpnaregiams. 

Iki metų pabaigos planuojama išbandyti ir pateikti rekomendacijas kelioms dešimtims išmaniųjų telefonų. Informacija bus paskelbta interneto svetainėje www.lass.lt. Taip pat pasiūlymai bus siunčiami ir telefonų gamintojams. 

LASS rekomenduoti telefonai bus specialiai žymimi "Omnitel" interneto svetainėje bei prekybos salonuose, jų sąrašas bus nuolat atnaujinamas. 

 

VARŽĖSI ŠAŠKININKAI 

Gegužės 8-10 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių braziliškų šaškių čempionatas. Jame dalyvavo 27 sportininkai. Tarp vyrų pirmąją vietą iškovojo Jonas Buivydas. Tarp moterų stipriausia Stasė Ingaunytė. 

 

ŽIEDADIENYJE 

Gegužės 15 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro liaudiškos muzikos kapela "Vira" koncertavo Klaipėdos botanikos sode. Jau tradicija tapo, kad kasmet šią dieną kartu su pražydusiais pavasario žiedais "Vira" džiugina Klaipėdos visuomenę. Ši šventė pavadinta pražydusio pavasario garbei "Žiedadieniu". 

 

PIRMOSIOS ŽAIDYNĖS ĮVYKO 

Gegužės 16-17 dieną Vilniuje įvyko Baltijos šalių vasaros jaunimo žaidynės. Jas surengė Lietuvos parolimpinis komitetas. Partneriai - Latvijos ir Estijos parolimpiniai komitetai. Varžybose dalyvavo ir neįgalūs sportininkai iš Baltarusijos. Bendras dalyvių skaičius - per 150. Tarp jų buvo ir Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių moksleivių bei jaunimo sporto klubo "Šarūnas" sportininkai. Kartu su Lietuvos specialiojo olimpinio komiteto sportininkais jie pasidalino daugiausia medalių lengvosios atletikos varžybose. Antroji varžybų diena itin sėkminga buvo kauniečiui plaukikui Mindaugui Dvylaičiui. Jis iškovojo šešis medalius. 

Baltijos šalių vasaros jaunimo žaidynės skirtos ne profesionaliems sportininkams, o neįgaliems vaikams ir jaunimui, kuris dar tik pradeda pažintį su sportu. Lietuvos parolimpinio komiteto prezidento Vytauto Kvietkausko teigimu, ši sporto šventė ne tik suteikia vaikams ir jaunimui galimybę išbandyti įvairias sporto šakas, bet ir skatina juos aktyviau užsiimti sportine veikla, leidžia susipažinti su panašaus likimo sportininkais iš kitų šalių. 

 

POPIETĖ ŠVENČIONYSE 

Gegužės 19 dieną LASS Švenčionių rajono filialo nariams ir vietos bendruomenei Pašaminės (Švenčionių raj.) kaimo bibliotekoje viešoji įstaiga "Meno bangos" surengė neregių kūrėjų popietę "Ugniažiedė žvaigždė". Joje dalyvavo LASS literatė Vilija Dumbliauskienė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas, valstybinio choro "Vilnius" vadovas Vladas Bagdonas ir pianistė Dovilė Bagdonaitė. Renginyje dalyvavo naujasis Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius bei Švenčionėlių seniūnas Antanas Juodaitis. 

 

"AIŠKUS MATYMAS" 

Gegužės 20 dieną LASS Pasvalio rajono filiale įvyko praktiniai užsiėmimai "Aiškus matymas". Juos vedė medikė optometristė, natūralios regos terapijos ir irido diagnostikos specialistė Jūratė Aleškevičiūtė. Ji suteikė praktinių žinių, kaip gerinti akių priežiūrą, kalbėjo apie regėjimo sistemos veiklą, mokė akių atpalaidavimo pratimų, aiškino, kaip rasti prasto regėjimo pirminę priežastį ir ją pašalinti. Renginys organizuotas LASS Pasvalio rajono filialui bendradarbiaujant su Pasvalio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru. 

 

UŽSUKO "POEZIJOS PAVASARIS" 

Kasmet rengiamas "Poezijos pavasaris" neaplenkia ir neregių bendruomenės. 

Gegužės 21 dieną poezijos ir muzikos valanda surengta Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Joje dalyvavo poetė Zita Mažeikaitė ir fleitininkas Andrius Radziukynas. Tą pačią dieną žurnalo "Mūsų žodis" žurnalistas Alvydas Valenta kartu su kitais poetais savo eilių paskaitė Seirijuose, Lazdijuose ir Krosnoje. A. Valenta taip pat dalyvavo gegužės 24 d. vykusioje poezijos popietėje Vilniuje, Vilniaus universiteto botanikos sode Vingio parke. 

 

ĮVERTINTA 

Gegužės 26-27 dienomis Pažaislio vienuolyne įvyko Maltos ordino labdaros koncertas, aukcionas ir kiti renginiai. 

Iškilmingame vakare gegužės 27 dieną Prezidentui Valdui Adamkui įteiktos Maltos ordino Garbės nario regalijos ir suteiktas šio ordino garbės nario vardas. Į Pažaislio vienuolyno svetingumo centrą susirinkusiems maltiečiams, jų globojamiems senjorams, Maltos ordino pagalbos tarnybos bičiuliams, rėmėjams koncertavo daug žymių Lietuvos menininkų. Šiame renginyje dainavo ir Ona Matusevičiūtė. 

 

"LAIŠKŲ KNYGA" 

Gegužės 27 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre Kauno kamerinio teatro aktoriai Daiva Škelevaitė ir Aleksandras Rubinovas bei pianistė Ina Vaičienė žiūrovams atliko literatūrinę-muzikinę kompoziciją "Laiškų knyga", pagal to paties pavadinimo rusų rašytojo Michailo Šiškino romaną. Romane - meilės ir karo temos. Spektaklį neatlygintinai parodyti pasisiūlė patys atlikėjai. 

A. Rubinovas papasakojo apie "Laiškų knygos" autorių: jis gyvena užsienyje, yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo priešininkas. M. Šiškinas šiais metais dalyvavo Vilniaus knygų mugėje. 

 

GARBINGO JUBILIEJAUS PROGA 

Gegužės 28 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filiale įvyko popietė, skirta LASS veterano, socialinių mokslų daktaro Valentino Vytauto Toločkos 85-mečio sukakčiai paminėti. 

LAB Kauno filialo vedėja Irena Blaževičienė supažindino su V. V. Toločkos biografija. Skaitovė Zita Klibavičienė paskaitė jubiliato poezijos. Susirinkusiems parodytas Lietuvos aklųjų bibliotekos sukurtas dokumentinis filmas "Laimingas žmogus", pasakojantis apie V. V. Toločkos jaunystės metus, darbą bibliotekoje. 

Filmą numatyta parodyti ir kituose LAB filialuose. Filialuose galima rasti filmo kopijų individualiai peržiūrai. 

 

DALYVAVOME IR MES 

Gegužės 28-31 dieną Vilniuje įvyko 43-asis tarptautinis folkloro festivalis "Skamba, skamba kankliai". Festivalyje, redakcijos žiniomis, dalyvavo du LASS folkloro kolektyvai - vilniečių "Versmė" ir panevėžiečių "Pajauta". "Versmė" koncertavo net kelis kartus: gegužės 28-ąją - festivalio atidarymo dieną, gegužės 30-ąją ir gegužės 31-ąją. "Pajauta" dalyvavo gegužės 31-ąją vykusiuose koncertuose. 

LASS folkloro kolektyvai rodė savo programas sostinės senamiesčio skveruose, S. Daukanto aikštėje. 

 

"BALTIJOS BANGA 2015" 

Gegužės 30 dieną Piarnu (Estija) įvyko Baltijos šalių aklųjų meno mėgėjų festivalis-konkursas "Baltijos banga-2015". Festivalis rengiamas kas dveji metai. Jis suburia Lietuvos, Latvijos bei Estijos aklųjų ir silpnaregių organizacijų populiariosios muzikos ansamblius ir atlikėjus. Šiais metais Lietuvai festivalyje atstovavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro populiarios muzikos ansamblis "Vilkpėdė". Nors oficialūs nugalėtojai nebuvo renkami, vertinimo komisija pripažino, kad "Vilkpėdė" buvo stipriausias kolektyvas. 

 

LIETUVAI - ES PILIEČIO APDOVANOJIMAS 

Šių metų Europos Sąjungos piliečio apdovanojimas skirtas asociacijai "Lietuvos neįgaliųjų forumas". Kasmet ES piliečio apdovanojimas skiriamas už ypatingus nuopelnus skatinant geresnį gyventojų tarpusavio supratimą ir glaudesnę integraciją bei ES vertybių puoselėjimą. Šis Europos Parlamento medalis Lietuvai paskirtas pirmą kartą. 

Lietuvos neįgaliųjų forumas į kandidatų gauti apdovanojimą sąrašą įtrauktas Europos Parlamento narės Vilijos Blinkevičiūtės teikimu. Pateikta buvo per 100 įvairių organizacijų ir asmenų iš visos ES. 

Šiemet apdovanojimai skirti 25 šalių atstovams. Juos spalio 14-15 dieną Briuselyje įteiks Europos Parlamento Pirmininkas Martinas Šulcas. 

Lietuvos neįgaliųjų forumas - nuo 2001 metų veikianti organizacija vienija keturiolika nevyriausybinių neįgaliesiems atstovaujančių asociacijų. Tarp LNF steigėjų yra Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. 

 

SILPNAREGIŲ DIENAI 

Vokietijoje birželio 6 dieną minima Silpnaregių diena. Šiais metais dėmesys skirtas sportui. 26 treniruoklių salės pakvietė akluosius ir silpnaregius susipažinti su jose esančiais įrengimais. Žmonės su regos negalia galėjo šių apsilankymų metu įgyti žinių, kaip ir ką galima nuveikti šiose įstaigose savo sveikatos labui. Vokietijoje sportuoja du trečdaliai suaugusių šalies piliečių, neregių - mažiau nei pusė. Daugelis neregių net neįtaria, kad jie gali naudotis sveikatingumą skatinančių įstaigų paslaugomis. 

Daugiau apie šią dieną galima pasiskaityti internete www.sehbehindertentag.de. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]