TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PAPRASTASIS KADAGYS


Paprastųjų kadagių daugiausia yra pušynuose, mišriuose miškuose, upių ir kalvų šlaituose. Kadagiams reikia švaraus dirvožemio, gryno oro, tinkamos kitų augalų kaimynystės. Šie augalai labai jautrūs užterštumui. Baktericidinių savybių kadagys turi daugiau nei kiti spygliuočiai. Kadagynai naikina beveik visus mikrobus, todėl jie laikyti savotiškomis gydyklomis. Jei miško oras yra tūkstantį kartų grynesnis už didmiesčio orą, tuomet kadagyno - tiek pat kartų grynesnis už paprasto miško. 

Kadagių uogos turi antiseptinių savybių, jos padeda slopinti uždegimą, malšinti skausmą, lengvina atsikosėjimą, gerina medžiagų apykaitą, šlapimo išsiskyrimą. 

Kadagių uogos nebijo nei sausrų, nei speigų, todėl jas galima rinkti bet kokiu metų laiku, tačiau geriausia - rudenį arba žiemą. Patieskite po krūmu švarią paklodę ir papurtykite augalą - prinokę vaisiai nukris patys, reikės tik juos surinkti. Kadagių uogos džiovinamos 30-35 laipsnių temperatūroje. Uogų sudėtyje yra eterinio aliejaus, cukraus, dervų, mineralinių, dažinių medžiagų ir daug kitų veikliųjų medžiagų, naudingų mūsų organizmui. Sudžiovintas uogas sausai galima laikyti 3 metus. 

Seniau, šeimininkės besiruošdamos raugti kopūstus ar agurkus, išsivirdavo stiprų kadagių šakelių nuovirą ir juo perplaudavo paruoštas statines daržovėms laikyti. Rūkant mėsą ar žuvį irgi būtinai naudodavo kadagių. 

Pamerkta kadagio šakelė dezinfekuoja orą patalpose, o medinis kadagio padėkliukas, pastačius ant jo karštą arbatinuką, sušyla ir skleidžia labai malonų aromatą. 

Kadagių eterinis aliejus išoriškai naudojamas kaip antibakterinė, uždegimo slopinamoji ir žaizdų gydomoji priemonė. Vonios su kadagių uogų ekstraktais tinka sergant reumatinėmis ligomis, podagra. Kadagių kvapieji aliejai veikia vegetacinę nervų sistemą ir atpalaiduoja raumenis, turi antiseptinį, antibiotinį poveikį. Įlašinkite 5-6 lašus kadagių aliejaus į dubenėlį ar specialią aromatinę lemputę ir pasistatykite miegamajame. 

Tačiau reikia atsiminti, jog preparatų veikliosios medžiagos yra stiprios, todėl jų perdozavus gali sutrikti inkstų veikla, žmogus gali apsinuodyti. Patartina vaistažolių mišinių, kurių sudėtyje yra kadagių uogų, nevartoti ilgiau kaip 3-4 savaites. 

Galime ir mes išbandyti "kadagių galybę" pagal garsius mūsų liaudies medicinos žinovų - J. Vasiliausko, E. Šimkūnaitės - receptus. 

Antpilas sąnariams gydyti. Valgomąjį šaukštą džiovintų kadagių uogų užpilkite 300 ml degtinės ir 10 dienų palaikykite tamsioje vietoje. Antpilu trinkite skaudamus sąnarius. 

Kadagių vonios. Kelias susmulkintas kadagių šakeles su vaisiais užplikykite litru verdančio vandens, pavirkite 15-20 minučių. Palaikykite, kad prisitrauktų, ir perkošę supilkite į vonią. Tokios vonios irgi naudingos sąnariams gydyti. 

Dantenoms gydyti. Jei skauda ar kraujuoja dantenos, kasdien sukramtykite po 2-3 uogas. Sukramtę - išspjaukite, nes per didelis kadagių sulčių kiekis kenkia inkstams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]