NAUJI LEIDINIAI

 

"SAVAITĖ" KIEKVIENĄ SAVAITĘ


'Savaitės' viršelisLietuvos aklųjų biblioteka teminius garsinius žurnalus leidžia daugiau nei 40 metų. Nuo 2013 m. rudens visus bibliotekos garsinius leidinius - aišku, ir žurnalus - galima skaityti ne tik kompaktinėse plokštelėse, bet ir elektroniniu pavidalu virtualioje bibliotekoje "Elvis" parsisiuntus į savo kompiuterį ar tiesiog internete. Virtuali biblioteka nuolat pildoma. Šiuo metu neregiui, neišėjus iš namų, pasiekiama daugiau nei 8000 jos garsinių leidinių. O šių metų gegužės 1 dieną žengtas dar vienas reikšmingas žingsnis garsinių žurnalų leidybos ir visos LAB veiklos istorijoje: pirmą kartą aklieji garsinį leidinį gali išklausyti visą nuo pirmojo iki paskutinio puslapio ir tuo pat metu kaip regintieji. Nuo gegužės 1 d. LAB pradėjo garsinti savaitraštį "Savaitė" ir jį iš karto skelbti virtualioje bibliotekoje "Elvis". Skaitytojai, kurie naudojasi šia biblioteka, "Savaitę" gali perskaityti tą pačią dieną, kaip ir regintieji, - kiekvieną ketvirtadienį. 

Apie naująjį leidinį ir naujas LAB leidybines iniciatyvas "Mūsų žodžiui" pasakoja šios bibliotekos skaitmeninių paslaugų ir leidybos centro vadovas Zenonas Klimaitis: "Biblioteka nuolat stebi savo leidžiamų garsinių leidinių paklausą ir panaudą. Išsiaiškinome, kad kai kurie žurnalai tarp mūsų skaitytojų nėra itin paklausūs. Šiuo metu labiausiai reginčių žmonių skaitomas savaitraštis yra "Savaitė". Pradėjome galvoti, kad reikėtų suteikti galimybę jį skaityti ir akliesiems. Tuo metu su mumis susisiekė patys "Savaitės" atstovai, pasiūlė bendradarbiauti. Susitarėme, kad gauname straipsnius iš anksto ir tą pačią dieną, kai leidinys būna spaudos kioskuose, - jis ir "Elvyje". Mums patiems tai buvo nemažas iššūkis, bet, atrodo, su juo susitvarkėme. Nuo gegužės 1 d. kiekvieną ketvirtadienį skaitytojai gali rasti naują "Savaitės" numerį. Taip garsiname ir kitą savaitraštį - "Ji", tačiau tokių didelių reikalavimų, kokius keliame "Savaitei", čia nėra. Garsinis leidinio variantas "Elvyje" atsiranda šiek tiek vėliau. Vis dėlto, lyginant su ankstesne garsinių žurnalų leidybos praktika, tai irgi labai operatyvu. Ateities planų turime ir daugiau, bet įvykių neskubiname, pažiūrėsime, kokie bus atsiliepimai. Tačiau principas aiškus: jeigu yra naujiena, ji turi būti vienodai prieinama visiems - ir matantiems, ir nematantiems skaitytojams." 

Kaip savaitraštis garsinimas? Vadove po jo "virtuvę" sutiko pabūti LAB garsinių leidinių redaktorė Kristina Telyčėnaitė: "Garsina du skaitovai: Nijolė Lipeikaitė ir Audrius Čaikauskas. Nijolė įskaito labiau moteriškas temas, Audriui atitenka vyriškos. Žurnalo medžiagą gauname dalimis, paprastai nuo pirmadienio ryto iki antradienio popietės, nors kai kurie straipsniai būna atsiunčiami tik trečiadienio rytą. N. Lipeikaitė garsinti pradeda antradienio popietę, trečiadienį iki pietų garsina A. Čaikauskas, o pabaigia vėl N. Lipeikaitė. Trečiadienį pavakare garsinimas turi būti baigtas, o ketvirtadienį leidinys keliauja į virtualią biblioteką "Elvis". 

Žurnalas "Ji" taip pat garsinamas visas. Skirtumas toks, kad jį garsina savanoriai, skaito jau išleistą leidinį, todėl "Elvyje" jis būna šiek tiek vėliau. Kaip rodo tyrimai, abu šie žurnalai yra skaitomiausi Lietuvoje, todėl LAB nusprendė juos garsinti ištisai. Abu leidiniai į "Elvį" dedami kiekvieną savaitę. Skaitytojai, nesinaudojantys "Elviu", abu leidinius gali gauti ir kompaktiniuose diskuose (CD). Tik CD išleidžiamas kartą per mėnesį ir į jį sudedami iškart keturi žurnalo numeriai." 

Kaip teigė Z. Klimaitis ir K. Telyčėnaitė, atsižvelgiant į skaitytojų poreikius, gali šiek tiek keistis garsinamų žurnalų turinys, pavadinimai, ne tokius populiarius keičia populiaresni, tačiau bendras žurnalų skaičius nemažėja. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]