VIRŠELIS

 

P. d. VECCHIA. TEIRESIJAS VIRSTA MOTERIMI


P. d. VECCHIA. TEIRESIJAS VIRSTA MOTERIMI. Parašas po iliustracija

Italų dailininkas Pietro della Vecchia (1605-1678) tapybos mokėsi pas savo tėvynainį Alessandro Varotarį, žinomą kaip Padovanino. 1625-1626 metais tapybą studijavo Romoje. Kaip ir daugelis to meto dailininkų, tapė religine ir mitologine tematika. 

Vienas iš mitologinės tematikos darbų - "Teiresijas virsta moterimi". Teiresijas, aklasis Tėbų pranašas, graikų mitologijoje - nimfos Chariklės ir vieno iš Kadmo palydos žmonių palikuonio sūnus. Jis neprarado išmintingumo net miręs ir jo vėlė nenukeliavo užmarštin kaip kitų požemio karalystės gyventojų. Teiresijas išpranašavo Odisėjui: jeigu jis padarysiąs ką nors bloga saulės dievo Helijo gyvulių kaimenei, niekada negrįšiąs namo į Įtakę. Apie Teiresiją pasakojama keliuose mituose. Jis perspėjo karalių Pentėją, kad į Tėbus atvyko persirengęs galingasis dievas Dionisas. Tačiau Pentėjas pranašo nepaklausė ir žiauriai įžeidė dievą. Įtūžusios Dioniso garbintojos menadės sudraskė Pentėją į gabalus. Teiresijas taip pat patvirtino Delfų orakulo pranašystę, kad dėl Tėbuose kilusio maro kaltas karalius Edipas. Teiresijo aklumas aiškinamas dvejopai. Viename pasakojime teigiama: jis buvo nubaustas šia negalia, nes pamatė besimaudančią deivę Atėnę. Kitas pasakojimas nepanašus į tradicinį paaiškinimą. Sykį Teiresijas pamatė poruojantis gyvates ir vieną iš jų užmušė, todėl dievai jį pavertė moterimi. Kurį laiką pabuvęs moterimi, pranašas vėl virto vyru. Kadangi Teiresijui teko toks išmėginimas, Dzeusas ir Hera paprašė jį išspręsti kilusį ginčą - kas jaučia didesnį malonumą meilės guolyje. Atsakiusį, jog moteris, Teiresiją Hera apakino, tačiau Dzeusas suteikė jam pranašavimo galią ir ilgą gyvenimą. 

Pietro della Vecchia ėmėsi itin sunkios užduoties - pavaizduoti vyro virsmą moterimi. Tapytojas skirtingai nuo Teiresiją vaizdavusio tėvynainio ir bendraamžio G. Carpionio, pranašą nutapė ne senelį, o pakankamai jauną barzdotą vyrą. Dailininkas nutapė Teiresiją su kalaviju, kurį apsivyniojusios gyvatės. Iš pranašo galvos jau lenda moteriška ranka. Šalia sėdi iki pusės apsinuoginusi moteris, kuria netrukus virs Teiresijas. Jo galva palinkusi ties moters figūra, jis lyg susitaikęs su prakeiksmu ir nuolankiai jį priima. Niūrokų mėlynai pilkų atspalvių paveikslas palieka šiurpų įspūdį. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]