TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KIAUŠINIAI KITAIP


Kiaušiniai simbolizuoja gyvybę ir pavasarį atgimstančią gamtą. Ne veltui kasmet Velykų stalą puošia dailūs margučiai. Tačiau juos verta valgyti ne tik per šventes. Kokybiški vištų, žąsų arba ančių kiaušiniai maistine verte prilygsta mėsai ir pienui. 

Tiek kiaušinio baltyme, tiek trynyje gausu maistingų medžiagų: baltymų, vitaminų ir mineralų. Tiesa, trynyje yra cholesterolio, riebaluose tirpių vitaminų ir riebalų rūgščių. Kiaušiniai - puikus baltymų šaltinis. Taip pat juose daug B grupės vitaminų, vitamino D, seleno, cinko, geležies ir vario. Kiaušinio baltyme kur kas mažiau riebalų ir cholesterolio negu trynyje. Būtent dėl to trynyje ir kaupiasi riebaluose tirpūs vitaminai A, E ir K. Be to, vištų kiaušiniuose yra omega-3 riebalų rūgščių. Tiesa, jų kiekis dažniausiai priklauso nuo to, kuo dedeklės būna lesinamos. 

Mitybą papildžius kiaušiniais, organizmas reguliariai gaus svarbių vitaminų ir mineralų. Šis produktas stiprina kaulus, gerina širdies ir smegenų veiklą, padeda išvengti osteoporozės bei rachito. Nors kiaušiniuose gausu kalorijų, tačiau jie puikiai tinka metantiems svorį, nes suteikia sotumo jausmą ir nemažai energijos. Tradicinėje kinų medicinoje rekomenduojama valgyti šį produktą, kai norima sustiprinti kraują, pagerinti virškinimą ir inkstų veiklą. 

Labai ilgai kiaušiniai kritikuoti dėl didelio cholesterolio kiekio, todėl sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis buvo patariama jų vengti. Tačiau, atlikus naujausius tyrimus paaiškėjo, kad kiaušiniuose kaupiasi kur kas mažiau šios medžiagos negu prieš 10 metų. Anot britų mokslininkų, pagrindinė tokio pokyčio priežastis - pasikeitęs vištų lesalas. Todėl dabar šiame produkte vidutiniškai yra apie 100 mg cholesterolio. Tai sudaro vos trečdalį rekomenduojamos paros normos. Tačiau jei cholesterolio klausimas aktualus, prieš valgant kiaušinius vertėtų pasitarti su specialistu. 

Kiaušinius patariama laikyti šaldytuve ir nuplauti tik prieš vartojimą. Antraip sutrumpės galiojimo laikas. Nepažeistus kiaušinius paprastai tinka vartoti apie mėnesį. Šviežias kiaušinis, įmerktas į vandenį, paskęs, o sugedęs- plūduriuos paviršiuje. 

Didžiausias pavojus, slypintis pažeistuose kiaušiniuose, - salmoneliozė. Infekcijos grėsmę sumažinti galima juos verdant, tai yra esant didelei temperatūrai, kol jie tampa kieti. 

Atšventus Velykas, pasidalinus margučiais, kiaušinių vis dar lieka. Patiekalai iš kiaušinių maistingi ir sotūs. Tad galime pateikti juos ir kitą dieną truputį "patobulinę" receptą. 

 

Sveikuolių salotos 

4 kiaušiniai, 400 g šparaginių pupelių, 200 g žirnelių, 150 g fermentinio sūrio. 

Padažui: 150 ml natūralaus jogurto, šaukštas alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio garstyčių, druskos, juodųjų maltų pipirų pagal skonį. 

Kietai virtus kiaušinius nulupti, susmulkinti. Pupeles virti pasūdytame vandenyje apie 5 min. Tada atvėsinti ir smulkiai supjaustyti. Sūrį sutarkuoti burokine trintuve. Kiaušinius, pupeles sumaišyti su žirneliais ir tarkuotu sūriu. 

Visus padažui skirtus produktus sumaišyti ir užpilti ant salotų. 

 

Netradiciniai sumuštiniai 

2 avokadai, šaukštas citrinos sulčių. 

Įdarui: 3 kiaušiniai, 150 g konservuotų tunų, 2 trumpavaisiai agurkai, 2 šaukštai konservuotų kukurūzų, 2 šaukštai žirnelių, 100 g majonezo, saujelė krapų, druskos, juodųjų pipirų pagal skonį. 

Avokadus nulupti, perpjauti pusiau, išimti kauliukus ir apšlakstyti citrinos sultimis. Kietai virtus kiaušinius susmulkinti. Tunus ir agurkus taip pat susmulkinti. Visus įdarui skirtus produktus ir prieskonius sumaišyti. Gautu įdaru įdaryti avokadų puseles. 

 

Škotiški rutuliukai 

5 kiaušiniai, 400 g rūkytų dešrelių, svogūnas, skiltelė česnako, 2 kaupinos stiklinės miltų, stiklinė džiūvėsėlių, aliejaus kepimui. Salotų lapų, pomidorų, žalumynų - papuošimui. Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį. 

4 kietai virtus kiaušinius nulupti. Dešreles sutarkuoti, sumaišyti su smulkintu svogūnu, trinta česnako skiltele ir pagardinti prieskoniais. Gautą masę padalinti į aštuonias dalis ir suformuoti blynelius. Ant keturių blynelių uždėti po kiaušinį. Kitus keturis blynelius dėti ant kiaušinių viršaus ir atsargiai formuoti rutuliukus. Tada juos kelis kartus apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje, džiūvėsėliuose. Kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekti papuoštus salotų lapais, smulkintais pomidorais ir žalumynais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]