TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAS SUŠILDYS ŽIEMĄ?


Spaudžiant šaltukui norisi susisupti į šiltą skarą ir gurkšnoti garuojantį gėrimą. Jis nuspalvins žiemos rytus, praskaidrins popietes ir sušildys ilgus vakarus. Kaip paruošti sveikatą stiprinančią arbatą ir kuo pakeisti kavą, pataria žolininkai. 

Kaip reikėtų tinkamai paruošti arbatą? Svarbu tai, kokias arbatžoles naudosite, - smulkintas ar ne. Ne mažiau svarbu ir tai, ar gėrimas ruošiamas iš augalo žiedų, lapų, šaknų, vaisių, uogų ar sėklų. Taigi, visų pirma, norint paruošti arbatą, reikia užvirinti vandenį, palaukti 3-4 min., tik tada užplikyti smulkintas vaistažoles ir laikyti apie 10 min. 

Nesmulkintas arbatžoles rekomenduojama užpilti verdančiu vandeniu. Arbatžolių nereikia išmesti - jas galima užplikyti antrą kartą. Tačiau reikės palaikyti ilgiau, kad geriau pritrauktų. Jeigu arbatą ruošite iš augalų šaknų ar žievių, neužteks jų užplikyti vandeniu - reikės virti apie 20 min. 

Pagal liaudies mediciną vienam puodeliui reikėtų žiupsnelio (šaukštelio) arbatžolių. Toks kiekis patenkina skonio receptorius ir pasižymi gydomuoju poveikiu. Jei norisi "išraiškingesnės" arbatos, reikia užplikyti šaukštą vaistažolių. 

Kai kurių arbatžolių skonis geriausiai atsiskleidžia užplikius antrą kartą. Siekiant didžiausio poveikio pirmąjį arbatos puodelį vertėtų išgerti kuo karštesnį. Antrą kartą užpylus arbatžoles, reikėtų šiek tiek palaukti ir arbatą gerti mažais gurkšneliais. Tuomet ne tik sušildysite kūną, bet ir pajusite gydomąjį poveikį. Cukraus patartina nevartoti. Jis suardo daug naudingų medžiagų. Medaus jokiu būdu negalima dėti į karštą vandenį - jis netenka naudingų savybių. Jeigu nemėgstate nesaldintos arbatos, medų valgykite užsigerdami arbata. Saldžios arbatos mėgėjams reikėtų rinktis saldymedžius arba stevijos lapelius (stevijos galima užsiauginti namuose vazonėlyje). Stevijų arbata puikiai tinka sergantiems cukriniu diabetu. Šis augalas valo organizmą, gerina kasos veiklą ir mažina kraujospūdį. 

Žolelės turi ilgalaikį poveikį. Paprastai žolininkai siūlo gydymo tikslais vaistinę arbatą gerti 21 dieną. Norėdami šiaip mėgautis gėrimu, keiskite jų rūšis. Ryte gerkite tonizuojančios arbatos, per pietus - virškinimą gerinančios, o vakare - raminančios. 

Tad kokias arbatas gerti žiemą norint palengvinti ligų simptomus ir sustiprinti organizmą? 

Liepžiedžių arbata pasižymi antibakteriniu, šildomuoju, raminamuoju poveikiu. Organizmui ypač naudinga laukinių aviečių arbata. Ji gali būti ruošiama iš augalo lapų, šakų, uogų. Toks gėrimas gerina virškinimą, tinka peršalus. Gerti ir skalauti gerklę galima medetkų arbata. Šalpusnio arbata padeda nuo kosulio, gali būti ruošiama iš augalo žiedų ir lapų. Atsikosėti padeda gysločių, putino uogų arbata. Peršalus, kosint, susirgus bronchitu gelbsti trispalvės našlaitės. Daug vitaminų turi juodavaisių aronijų uogos. Imuninę sistemą stiprina kiaulpienių šaknys, ežiuolė, šeivamedžio žiedai. Ruošiant arbatą galima maišyti kelias vaistažolių rūšis. 

O jei kamuoja nemiga? Visų pirma reikia išsiaiškinti nemigos priežastį. Viena iš priežasčių - žmogus gali prastai miegoti, jei organizmas užterštas toksinėmis medžiagomis. Tuomet reikėtų gerti organizmą valančias arbatas. Iš gėrimų labai tinka avižų pienas. Jis ne tik valo organizmą, skatina kepenų veiklą, bet gerina ir miegą. Panašų poveikį turi ir juozažolės. Jonažolės, melisos, liepžiedžiai pasižymi raminamuoju poveikiu. 

Žiemą sušildo ir liaudiška kava. 

Viena populiariausių - gilių kava. Kaip ji ruošiama? 

Norint pasigaminti kavos, reikia giles perpjauti, nulupti luobeles. Tada virti su pienu, kol suminkštės, tuomet sumalti. Paskui masę paskleisti ant kepimo popieriumi iškloto indo ir džiovinti orkaitėje, kol išdžius. Gilių kavą galima ruošti įvairiai. Populiariausias būdas - giles suberti į verdantį vandenį ir šiek tiek pavirinti. Tada kavą nukošti ir gerti, galima pagardinti pienu ar grietinėle. 

Lietuvoje nuo seno mėgstama morkų kava. Ją galima ruošti keliais būdais. Vienas iš būdų - sutarkuoti morkas, išspausti sultis, išspaudas džiovinti orkaitėje. Ruošiant šią kavą, reikia į vandenį suberti džiovintas morkų išspaudas ir virti apie 2 min. Nukėlus nuo ugnies laikyti apie 15 min. Nukoštą kavą reikia supilti į puodelį ir pagardinti grietinėle bei medumi. Morkų kava yra karamelės skonio, todėl ją mėgsta vaikai. 

Kuo naudinga kaštonų kava? Kaštonų kava nėra tokia populiari kaip gilių. Galbūt todėl, kad turi specifinį, šiek tiek kartoką skonį, bet ji naudinga sergantiems podagra, sąnarių ligomis. Taip pat kaštonai stiprina širdį. 

Cikorijų kava stiprina imuninę sistemą, reguliuoja kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį organizme. Cikorijų kava taip pat turi specifinį skonį, todėl ją galima maišyti su morkų ar miežių kava. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]