TAI ĮDOMU

 

ATLIKTO DARBO ĮVERTINIMAS


Pačioje 2014 metų pabaigoje Katalikiškąjį Prano Daunio fondą pasiekė informacija, kad P. Daunio paminklas ir prie jo esantis skveras yra įtraukti į interaktyvų Lietuvos architektūros žemėlapį (www.archmap.lt). Informacijoje rašoma: "Kaune, greta P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro, atnaujintas skveras pasitinka ryžtingai žengiančia figūra. Šia skulptūra įamžintas aklųjų ir kurčiųjų švietimo pradininko, lietuviškosios brailio abėcėlės sudarytojo Prano Daunio atminimas. 

Ruošdami šį projektą kūrėjai susidūrė su sudėtinga urbanistine situacija. Kadangi skulptūra buvo skiriama tiek aklajam, tiek reginčiajam, reikėjo atsižvelgti į skulptūros pastatymo vietą ir kryptį, prieigos galimybes. Skulptoriaus J. Gencevičiaus siūlomas sprendimas reikalavo labiau kamerinės aplinkos, kuo šalia aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro esantis skveras nepasižymi. Siekiant skverui suteikti jaukumo, nuo centro pusės jis įrėmintas lakoniška kaltinių metalo elementų tvora. Šalia skvero esantį medinį gyvenamąjį namą ir intensyvią gatvę pasiūlyta pridengti žalumos juosta. Sąmoningai ryškinant skulptūros judesį, ši pakreipta 45 laipsnių kampu, tuo tarsi nurodant jos ėjimo kryptį. 

Skulptūrinė kompozicija susideda iš dviejų dalių - figūros ir tako - pjedestalo, įremto į šaligatvio trinkeles. Klasikinė, šiek tiek aukštesnė nei natūralaus ūgio, figūra išlieta iš bronzos, tik lazdelė - iš nerūdijančio plieno. Baltas metalo atspalvis kuria sąsają su aklųjų baltąja lazdele. Liedamas skulptūrą skulptorius paslėpė nedidelį brailio rašto tekstą, kurį galima perskaityti liečiant skulptūrą. Antroji kompozicijos dalis - takas, formuojamas iš granitinių plokščių, grindinio akmenėlių, "nutrupančių" į brailio raštą." 

Projektui suteiktas identifikacinis numeris (206), nurodoma tiksli jo vieta ir geografinės koordinatės, plotas (675 kv. m). Projekto aprašą ir nuotraukas galima rasti adresu:  www.archmap.lt/objects/prano-daunio-skveras  .

Interneto svetainės fragmentas

* * * 

Jau penktus metus vystomas Interaktyvus Lietuvos architektūros žemėlapis - gyvoji šiuolaikinės Lietuvos architektūros enciklopedija, kurią vysto Kūrybinių industrijų parkas "Architektūros centras". Joje pristatomi nuo Nepriklausomybės atkūrimo pradžios (1991 m.) menininkų sukurti darbai: visuomeniniai ir administraciniai, individualūs gyvenamieji ir daugiabučiai, tiltai ir skverai, - visa, kas aplink mus ir kas mums svarbu. Lankytojai gali virtualiai susipažinti su objektu per nuotraukas ir brėžinius, perskaityti glaustą informaciją. Šiais metais Interaktyvus Lietuvos architektūros žemėlapis pasiekė ir išmaniuosius įrenginius. Prisiregistravęs tinklapio lankytojas pats gali susikurti mėgstamų architektūros objektų sąrašą, pats juos sudėlioti į maršrutus ir aplankyti. 

"M. Ž." inf. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]