MUMS RAŠO

Andžejus RAVANAS

PATIRTIS KLAIPĖDOJE


Kai buvau abiturientu, ilgai svarsčiau, kur, baigęs mokyklą, galėčiau studijuoti. Galop, nepaklausęs pedagogų siūlymų rinktis aukštają mokyklą, įstojau į Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centrą. Noriu papasakoti, kaip man sekasi. 

Nuo pat pirmųjų dienų pasijutau kaip žuvis vandenyje. Tai lėmė keli dalykai: visų pirma, vadovybės sudarytos puikios salygos neregiams, labai draugiškas, visuomet padėti pasiruošęs pedagogų kolektyvas, aplinka, prie kurios labai lengva prisitaikyti. Dabar apie kiekvieną dalyką šiek tiek išsamiau. 

Rugsėjo pirmają manęs ir mano grupės draugų laukė maloni staigmena: sužinojome, kad šiais metais sudaryta atskira neregių ir silpnaregių masažuotojų grupė. Joje buvo vienuolika mokinių, dabar - devyni ar dešimt: mat dėl vieno žmogaus kyla neaiškumų. Tokioje mažoje grupėje mokytis kur kas paprasčiau. Kadangi žmonių nedaug, turime daug praktinių masažo pamokų. Niekas nelieka be veiklos - vieni masažuoja, kiti tuo metu būna "manekenai". Net nesitikėjau, kad taip sparčiai mokysimės. Praėjo dar tik keturi mėnesiai, o aš jau tikrai nemažai ko išmokau. Atskira neregių ir silpnaregių grupė gerai todėl, kad visų daugmaž vienodi poreikiai, todėl lengva susitarti su mokytojais. 

Daug kartų teko girdėti, kad neregiams sunku susitarti su pedagogais - neva jie nesupranta, kaip reikia dirbti su tokią negalią turinčiais žmonėmis. Man čia nebuvo jokių problemų. Per pirmąsias pamokas susipažindavome su pedagogais ir paaiškindavome, kaip gyvename, kokios priemonės padeda mums mokytis, o prieš atsiskaitymus aptardavome, kaip vyks, - žodžiu ar kompiuteriu. Visi dėstytojai geranoriškai domėjosi, kaip geriau mums mokytis, - visuomet rasdavome ir randame bendrą sprendimą. Visi mokytojai draugiški, su jais galima ir pajuokauti, ir padiskutuoti dominančia tema, o jeigu reikia pagalbos - tarkime, reikia kur nors nuvykti ar iškyla kita problema - vadovybė ir dėstytojai mielai, jei tik gali, padeda. 

Niekam ne paslaptis - kai kuriuos neregius gąsdina aplinkos pokyčiai. Noriu paraginti norinčius studijuoti masažą, bet bijančius tai padaryti - prie aplinkos šioje mokykloje labai paprasta prisitaikyti. Pradėkime nuo to, kad bendrabutis ir mokykla yra tame pačiame pastate, todėl bent iš pradžių mokytis naujų maršrutų nereikės. Antras dalykas - pastato suplanavimas labai paprastas: nėra jokių painių posūkių ar kitokių kliūčių. Be to, už mokyklos ribų yra pakankamai rami vieta, ji tarp nejudrių gatvių, todėl galima drąsiai eiti ir ieškoti dominančių objektų. Aš esu gana greitai prisitaikantis prie aplinkos, esu neblogos orientacijos, todėl pirmosios savaitės pabaigoje galėjau drąsiai nueiti į dvi artimiausias parduotuves ir ligoninę. 

Pabaigoje norėčiau pridurti - esu visiškai patenkintas savo pasirinkimu. Mokausi įdomios profesijos, gaunu tikrai daug teorinių ir praktinių žinių, be to, aktyviai dalyvauju mokyklos nepamokinėje veikloje. Tad, jei rinksitės masažuotojo specialybę, drąsiai rekomenduoju šią mokyklą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]