NEREGYS IR VISUOMENĖ

Alvydas VALENTA

NEĮGALIŲJŲ DIENA VILNIAUS UNIVERSITETE


Pažintis su aklųjų pasauliu gali būti ir tokia! Žmonėms užrišamos akys, jie paleidžiami "plaukioti" po didelę patalpą, o griežtas moteriškas balsas nuolat perspėja: "Ne čia eini! Į kairę eik! Eik tiesiai! Atsargiai!" Balsas sąmoningai kiek sugriežtintas, "suoficialintas", bet veikiantys asmenys tikri. 

Gruodžio mėnesį Vilniaus universitete (VU) šiemet antrus metus iš eilės paminėta gruodžio 3-oji - Tarptautinė žmonių su negalia diena. Gruodžio 2 d. universitete vyko įvairūs renginiai, skirti atskiroms negalioms. Prie įėjimo į VU centrinių rūmų biblioteką veikė UAB "Biomedika" surengta kompensacinės technikos paroda. Buvo paskaita apie gestų kalbą, o gruodžio 2 d. popietę surengtos kūrybinės dirbtuvės "Neregimas pasaulis". LASS respublikinio centro darbuotoja Lina Puodžiūnienė, pasitelkusi įvairius meninės raiškos metodus, praskleidė uždangą į neregių pasaulį. Norintys geriau pažinti šį pasaulį studentai užsirišo akis ir bandė suvokti aplinką kitais pojūčiais. 

Atlikdami įvairias užduotis, lydimi reginčių draugų arba patys tapę lydinčiaisiais, jie realiai galėjo suvokti nuolatinę neregio būseną ir tai, kokios pagalbos ir kada jam labiausiai reikia. L. Puodžiūnienė ir buvo ta griežtoji prižiūrėtoja, komentavusi, ką naujieji "neregiai" daro ne taip. Vėliau ji sakė: "Studentus sąmoningai šiek tiek provokavau. Norėjau, kad patys savo kailiu pajustų tokių žodžių kaip "ne ten eini", "ne čia", "atsargiai" ir panašių neapibrėžtumą. Ką reiškia perspėjimas neregiui, kad ne ten eina ar kad būtų atsargus, nenurodant, kur jis turėtų eiti ar ko reikėtų saugotis - beveik nieko." Patys akcijos dalyviai, paprašyti pakomentuoti patirtus įspūdžius, teigė, kad tapus "neregiu", labai pasikeičia erdvės suvokimas, atstumai, išnyksta saugumo jausmas. 

Gruodžio 3 d. Vilniaus universitete vyko konferencija "Jaunų žmonių su negalia įtraukimas į Lietuvos švietimo sistemą". Keletas pranešimų joje buvo skirta aklųjų arba jiems artimoms problemoms. Buvęs universiteto studentas Aurimas Papečkys apžvelgė studijų ir aplinkos pritaikymą regos negalią turintiems žmonėms Lietuvoje ir užsienyje. Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto lektorė dr. Laura Niedzviegienė pristatė daugeliui neregių labai svarbią ir Lietuvoje dar naują specialybę - garsinį vaizdavimą. Universiteto bibliotekos skaitytojų aptarnavimo skyriaus vadovas Vincas Grigas ir Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Rasa Januševičienė aptarė abiejose bibliotekose akliesiems teikiamas paslaugas. 

Apie garsinį vaizdavimą išsamiau pakalbėsime artimiausiuose "Mūsų žodžio" numeriuose, o dabar pasižvalgykime po VU biblioteką. V. Grigas teigė: "Vilniaus universiteto biblioteka įsikūrusi dviejuose pastatuose: senuosiuose universiteto rūmuose ir studentų miestelyje, Saulėtekyje. Senuosiuose rūmuose turime brailio spausdintuvą ir silpnaregiams elektroninį didintuvą. Saulėtekyje, naujajame mokslinės informacijos ir komunikacijos centre (MKIC), yra daugiau ir įvairesnės įrangos. Taip pat turime brailio spausdintuvą ir elektroninį didintuvą, bet universalesnį, su kilnojama kamera. Tai reiškia, kad didintuvas gali būti nusinešamas į auditoriją, kur vyksta paskaita ar į kokią kitą patalpą. Centriniuose rūmuose esantis didintuvas labiau pritaikytas konkrečiai darbo vietai. MKIC taip pat turime silpnaregiams skirtų elektroninių lupų. Siekiame, kad regėjimo negalią turintiems bibliotekos skaitytojams būtų prieinamas visas spausdintas mūsų fondas, todėl esame įsigiję programinę konvertavimo įrangą, kuri skenuotą tekstą verčia į brailio raštą arba į MP3 formatą. Tiesa, MP3 formato bylas skaito sintezuotas balsas ir prie jo reikia priprasti, bet galimybė naudotis bibliotekos spausdintu fondu yra. Įrengdami naująjį MKIC pastatą, iš karto atsižvelgėme ir į neįgaliųjų poreikius - įkūrėme specialiųjų poreikių laboratoriją. Joje neregys gali dirbti atskirai nuo kitų skaitytojų, niekieno netrukdomas. Yra skeneris, kompiuteris, brailio spausdintuvas - reikalinga programinė įranga - viskas vienoje vietoje. Priešingai nei daugelio universitetų bibliotekos, esame atvira biblioteka. Tai reiškia, kad mūsų biblioteka gali naudotis ne tik universiteto bendruomenės nariai, bet ir visi kiti žmonės. Tiesa, ne universiteto bendruomenės nariams taikomas specialus mokestis, bet neįgaliesiems jis yra tik simbolinis. Esame atvira biblioteka ne tik skaitytojams, bet ir pasiūlymams, naujoms idėjoms. Jeigu neįgalieji pasiūlys naują paslaugą, kurią galėtume teikti, visada ją svarstysime ir ieškosime galimybių, kaip tai įgyvendinti. Kol kas MKIC neturime specialių reljefinių takų, skirtų akliesiems orientuotis pastato viduje, bet esame paskyrę darbuotojus, kurie, reikalui esant, gali padėti susiorientuoti ir surasti reikalingą patalpą." 

Redakcijos žiniomis, Vilniaus universiteto mokslinės komunikacijos ir informacijos centrą aklieji ir silpnaregiai jau atrado tiek tikrąja, tiek perkeltine šio žodžio prasme. Viena jų Laima Svetlana Zemleckienė sakė: "Šis centras - didelė pagalba ir parama akliesiems. Yra atskiras kabinetas, kur surinkta visa mums reikalinga technika: kompiuteris, skeneris, ekrano skaitymo programa "Jaws", brailio rašomoji mašinėlė. Ypač gerai tai, kad dirbdamas gali jaustis laisvai ir žinoti, kad tavo "kalbantis kompiuteris" niekam netrukdo. Todėl, jeigu nori, neregys kompiuteriu gali dirbti be ausinių. Bibliotekos skaitytojas gauna specialią kortelę, su kuria į patalpas gali įeiti ir išeiti bet kuriuo paros metu, nebūtinai darbo valandomis. Atėjus galima dirbti kelias valandas, pusę paros ar visą parą. Sąlyga viena - bibliotekoje negalima miegoti. Budintys darbuotojai visada padės, patars, parodys. Prie kabineto neįgaliesiems yra vidaus telefonas, kuriuo galima išsikviesti budintį darbuotoją ir paprašyti jo pagalbos ar konsultacijos. Aklųjų skaitytojų naujajame Komunikacijos ir informacijos centre daugėja. Spręsti galima jau vien iš to, kad prieš kokius metus atėjęs buvai tikras, jog kabinetą, kuriame yra mums reikalinga įranga, visada rasi laisvą. Dabar jau toks tikras negali būti. Rekomenduojama iš anksto pasiskambinti, pasiteirauti, užsisakyti norimą laiką, nes atėjęs neplanuotai, gali rasti užimtą." 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]