VIRŠELIS

 

F. J. NAVEZ. MUZIKANTAS IR JO AKLAS TĖVAS


F. J. NAVEZ. MUZIKANTAS IR JO AKLAS TĖVAS. Parašas po iliustracija

Belgų neoklasicizmo dailininkas Francois Joseph Navez (1787-1869) tapybos mokėsi Briuselio meno akademijoje. 1813-1816 m. Paryžiuje mokėsi pas Jacgues - Luis Davidą. Šio dailininko įtaka ypač ryški F. J. Navezo drobėje "Šv. Veronika". 1817-1822 m. Navez studijavo Italijoje, kur draugavo su ne vienu dailininku, tačiau didžiausią įtaką tapytojui turėjo prancūzų dailininkas J. A. Dominingue Ingres.  

Tapytojo žymiausias mokinys buvo J. F. Portaels, kuris vedė jo dukterį. Navez mėgo tapyti portretus, mėgo mitologijos ir literatūros siužetus. 

Tarp nutapytų drobių - daug klausimų keliantis paveikslas "Muzikantas ir jo aklas tėvas". Kuo išsiskiria šis paveikslas iš kitų mūsų kolekcijos reprodukcijų? Pirmas ypatumas tas, kad tiek paveikslo pavadinime, tiek kompozicijoje pagrindinis dėmesys - ne neregiui, o septynerių aštuonerių metų muzikantui, padėjusiam galvą ant sėdinčios dailaus veido motinos krūtinės ir saldžiai užmigusiam. Dailaus it Kristaus veido bruožų, su juodo apsiausto gobtuvu ant galvos, rankose laikantis ilgą lazdą, už moters ir vaiko sėdi neregys tėvas ir tarsi klausosi sūnaus lygaus kvėpavimo. Kitas siužeto ypatumas - gana prabangūs šeimos drabužiai, motinos papuošalai - koralų karoliai, auksu žėrintis auskaras. Akivaizdus šio prabangumo ir moters rankose laikomo metalinio indelio, skirto aukoms, kontrastas. Kitoje rankoje moteris laiko užmigusio muzikanto instrumentą - gitarą. Šios mįslingos šeimos fonas - vasaros saulės nušviestas melsvų kalnų peizažas. Dešiniame paveikslo kampe, viršuje, dailininkas nutapė vos įžiūrimą, aukštai į dangų šaunantį pastatą. Galima spėti, jog tai bažnyčia, o gal varpinė. 

Šis ne vieną klausimą žiūrovui keliantis aliejumi ant drobės 1823 metais nutapytas nedidelio formato (81,3 x 66 cm) paveikslas saugomas privačioje kolekcijoje. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]