JUBILIEJAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

ŠVENTĖ PRANOKO LŪKESČIUS


Lietuvos aklųjų sporto legenda, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino penktojo laipsnio ordino kavalierius, Lietuvos nusipelnęs treneris ir sportininkas Jonas Burakovas rugsėjį atšventė savo 70-ąjį gimtadienį. 

Saulėtą rugsėjo 27 dienos šeštadienio popietę VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro salė vos sutalpino įvairių sporto organizacijų, LASS įstaigų vadovus ir atstovus, sportininkus, jubiliato bičiulius ir artimuosius. Toks gausus sveikintojų būrys - akivaizdus įrodymas, kad Jonas Burakovas buvo ir yra laikomas tuo sportininku ir treneriu, kuris pralaužė ledus skinant laurus ir prizines vietas parolimpinėse žaidynėse, įvairiuose tarptautiniuose ir respublikiniuose čempionatuose bei varžybose. Didelis jo indėlis integruojant tiek lengvaatlečius, tiek sunkiaatlečius regos neįgaliuosius į reginčiųjų visuomenę. 

Pirmasis sveikinimo žodį tarė Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas. Jis nuoširdžiai padėkojo jubiliatui už neįgaliųjų sportininkų ugdymą. Priminė, kad vienas ryškiausių trenerio pasiekimų yra Vytauto Girniaus parengimas parolimpinėms žaidynėms - šis sportininkas yra Lietuvoje vienintelis neregys, laimėjęs čempiono vardą. Svečias Jonui Burakovui įteikė Lietuvos parolimpinio komiteto apdovanojimą "Už nuopelnus Lietuvos parolimpiniam sportui". Šventės kaltininkas taip pat buvo apdovanotas Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko padėka už indėlį Lietuvos sportui, o Lietuvos aklųjų sporto federacijos generalinė sekretorė Marina Dynda įteikė atminimo prizą "Už aktyvią veiklą vystant aklųjų sportą Lietuvoje". 

Jubiliatą sveikina LASF generalinė sekretorė M. Dynda

Jaudinamai nuskambėjo VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro direktoriaus Stasio Babono sveikinimas - padėka už sugrąžintą sveikatą: "Šiandien gal sėdėčiau ratukuose, jeigu ne Jono patarimai, kaip taisyklingai sportuojant galima įveikti stuburo negalią. Joną Burakovą iki šiol vadinu treneriu",- sakė Stasys Babonas. Jis taip pat akcentavo, kad jubiliatas yra žinomas ne tik Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje, bet ir visoje Lietuvoje - juk jis pirmasis neregys, gavęs sporto meistro vardą, dalyvaujantis įvairiose reginčiųjų sportininkų varžybose. Kaip visada eilėmis prabilusi LASS Kauno miesto filialo pirmininkė Roma Girnienė irgi negailėjo gerų palinkėjimų. Sveikinimo estafetę perėmęs Kauno sporto klubo "Sveikata" pirmininkas Vytautas Girnius prisiminė smagius nuotykius, patirtus treniruojantis su Jonu Burakovu. Pasakojo, kad kartą, dalyvaujant žurnalistams, Jonas Burakovas neįspėjęs Vytauto apie kliūtį lengvai peršoko suolelį, o Vytautui reikėjo verste verstis per jį. Visiems buvo daug gardaus juoko. 

Gaila, kad dėl sveikatos problemų šventėje negalėjo dalyvauti pirmasis Jono treneris, ilgametis aklųjų sportininkų bičiulis Pranas Majauskas. Sūnus Audrius tėvo vardu jubiliatui įteikė fantastiško grožio taurę bei padėką, fotografavo bei filmavo renginį. 

Šventė įsibėgėjo, sveikintojų daugėjo. Kiekvienas turėjo už ką padėkoti, ką prisiminti. Labai netikėtas buvo iš Marijampolės atvykusio Lietuvos galiūno Vytauto Kirkliausko apsilankymas. Svečias juokavo: "Nors šiandien mano žmonos gimtadienis, bet jaučiau pareigą pasveikinti Joną, tikiuosi, kad jis pasirodys dar ne vienose senjorų sporto varžybose, o kiek pakels štangą - nesvarbu, svarbu, kad virš galvos." Ne mažiau nustebino olimpietė plaukikė, trenerė Birutė Statkevičienė, irgi atskubėjusi pasveikinti jubiliato. 

Pirmąjį savo trenerį sveikino bėgikas Kęstutis Bartkėnas ir disko metikas Rolandas Urbonas su žmonomis, kurios taip pat neabejingos sportui. Neatsiliko Elenos ir Raimundo Kniežų, Gražinos ir Ramūno Dambrauskų, Zitos ir Rimanto Klibavičių šeimos - visų ir neišvardinsi, tačiau be galo jautrus buvo trijų anūkų padėkos žodis: "Dieduk, mes tave labai mylime." 

Kalnas gėlių, kalnas dovanų, pagarbūs sveikinimo žodžiai. Ar reikia daugiau, kad šventė būtų iškilminga ir jaukiai šeimyniška? Ne kiekvienas gali tokiu dėmesiu pasididžiuoti. O jubiliatas tik kukliai pajuokavo: "Per daug čia mane išgyrė." 

Po gerą valandą trukusių sveikinimų koncertą dovanojo šauni popmuzikos atlikėjų šeima - Gražina ir Ramūnas Dambrauskai. Jų pasirodymas sužavėjo daugelį. 

Pasakojimą baigsime Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidento Lino Balsio ištarta fraze: "Kaip galima nepasveikinti gerbtiniausio ir iškiliausio visų laikų aklųjų ir silpnaregių lengvaatlečių sportininkų trenerio!" Tuo pasakyta viskas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]