GYVENIMO AKTUALIJOS

Alvydas VALENTA

TIKRAS AR TARIAMAS TVANAS?


Lietuvai gresia masažuotojų tvanas, o gal priešingai - daugiau galimybių, didesnė pasirinkimo laisvė žmonėms? 

Prieš porą mėnesių "Mūsų žodžio" aštuntajame numeryje rašėme apie pirmąją Kauno Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro masažuotojų laidą. Priminsime, kad šis centras regėjimo negalią turinčius masažuotojus pradėjo ruošti 2012 m. rudenį, kai tų pačių metų vasarą Vilniaus kolegijos sveikatos priežiūros fakultetas oficialiai pranešė, kad masažo specialybės mokymo jis atsisako ir tokių specialistų daugiau nerengs. Taigi aklųjų masažuotojų rengimas persikėlė į Kauną! Tačiau šių metų rugpjūtį, jau baigiant rinkti medžiagą minėtam straipsniui, tapo aišku, kad yra ne visai taip: mūsų žmonės masažo mokosi ne tik Kaune, bet ir Elektrėnuose, Klaipėdoje. Rugsėjo pradžioje galutinai paaiškėjo skaičiai: Kaune - 2, Elektrėnuose - 3, Klaipėdoje - 11. Visi mokosi profesinio rengimo įstaigose, kurių kiekvienos pavadinimas šiek tiek skiriasi, bet kurias visas apibendrintai galima vadinti profesinio rengimo centrais. Toks centras yra ir Vilniuje - jis taip pat rengia masažuotojus. Redakcijos duomenimis, šiais metais regėjimo negalią turintys žmonės jame nesimoko. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad nesimokys kitais ar dar kitais metais. Taigi turime mažiausiai keturias vietas (greitai gali paaiškėti, kad jų yra ir daugiau), kuriose neregys ar silpnaregis gali įsigyti masažuotojo specialybę. Gerai tai ar blogai? Daugiau galimybių žmogui ar neišvengiamas aklųjų masažuotojų perviršis, kartu, būkime sąžiningi, ir tam tikras pačios profesijos nuvertinimas? Su šiais ir panašiais klausimais kreipėmės į keletą masažo reikalus labiau išmanančių žmonių. Iškart pasakysime, kad vienareikšmio atsakymo ar vienintelės "tikros tiesos" nepavyko rasti, bet laisvos rinkos ir laisvos minties sąlygomis ta "vienintelė", "tikroji" tiesa kažin ar įmanoma? Svarbiau nei rasti galutinę tiesą tampa būtinybė stebėti visuomenėje vykstančius reiškinius, juos analizuoti, suprasti, numatyti galimas pasekmes. Bet grįžkime prie masažo. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių medikų draugijos pirmininkas Rimvydas Vansevičius teigia: "Nemanau, kad masažuotojų Lietuvoje yra arba artimiausiu metu bus per daug. Palyginkime, kad ir su gerai matančių kineziterapeutų skaičiumi. Juos ruošia kelios mokymo įstaigos, kasmet "prigamina" vis naujų specialistų, bet žmonės vis tiek tą specialybę renkasi, o mokymo įstaigos jos neatsisako. Konkurencija didelė, nes su mūsų masažuotojais lygiais pagrindais dabar gali konkuruoti bet kuri kelių mėnesių masažo kursus baigusi medicinos sesuo. Atsidarei privatų kabinetą ir dirbk! Jokių licencijų kaip anksčiau, jokių papildomų reikalavimų! Bet tie aklieji masažuotojai, kurie nori, ir darbo, ir klientų kažkaip randa. Sukasi, kas kaip išmano: ieško per draugus, per gimines, turi savo klientų ir dirba. Nemanau, kad reikia baimintis aklųjų masažuotojų perviršio, o konkurencija - visur. Įsitvirtins tie, kas taps tikrais savo srities specialistais." 

Daugiau nei dvidešimties metų patirtį turintis masažuotojas Raimundas Neniškis sako: "Specialiai nesidomėjau, ko ir kaip būsimi masažuotojai mokomi Kauno profesinio rengimo centre, bet, kiek teko girdėti, šių žmonių paruošimas yra žemesnis nei tų, kurie baigė buvusią Vilniaus medicinos mokyklą. Mano nuomone, masažuotojus pradėjus ruošti profesinio rengimo centrams, mokymo lygis smuktelėjo." 

Verslininkas, masažo salono "Matančios rankos" įkūrėjas Karolis Verbliugevičius aiškina: "Kad masažuotojus pradėjo rengti kelios mokymo įstaigos, nieko bloga nematau. Daugiau paskatų pačioms mokykloms tobulėti, atnaujinti programas, turimas priemones. Be abejo, svarbu, kaip mokykla pasiruošusi, kokią turi mokymo bazę, bet ne mažiau svarbu ir paties žmogaus nuostata, supratimas, ko jis, mokydamasis šios specialybės, nori. Būkime atviri, ir tada, kai masažuotojus rengė Vilniaus kolegija, buvo visko: buvo žmonių, kurie tikrai mokėsi ir norėjo išmokti, bet buvo ir tokių, kurie įstodavo, kad nesėdėtų namuose ir prastumtų laiką." 

Kiti kalbinti pašnekovai irgi samprotavo įvairiai, tačiau dauguma buvo už mokymo įstaigų įvairovę. Kol kas negalime remtis pačių būsimų masažuotojų nuomone, nes jų mokslai dar tik prasidėjo. Jeigu iš pradžių viskas eina, kaip sviestu patepta, dar nereiškia, kad taip eis ir ateityje, o jeigu esama nesklandumų, tai kur pirmomis dienomis jų nebūna? 

Mintys mintimis, o gyvenimas - gyvenimu! Daugelio reiškinių, ypač jeigu juos lydi pinigai, nei pakeisime, nei sustabdysime. Jeigu masažuotojus pradėjo rengti tiek profesinio rengimo centrų, vadinasi, tai naudinga. Klausimą formuluotume kitaip: ar gali tai būti naudinga mums? Jeigu gali, tai kaip? Anot K. Verbliugevičiaus, naudinga pirmiausia konkrečiam žmogui - jis turi daugiau galimybių rinktis. Aklųjų organizacija, verslas, anot pašnekovo, kažin ar galėtų turėti kokios nors apčiuopiamos naudos. Būsimiesiems masažuotojams reikalingos mokymo priemonės: įvairios reljefinės schemos, maketai, atskirų kūno dalių muliažai. Galima būtų siūlyti savo paslaugas, pavyzdžiui, priemones, pagamintas 3D technologija, tačiau pasaulyje yra tiek visko prigaminta, kad paprasčiau yra reikalingą mokymo priemonę nusipirkti negu ją gamintis patiems. Pašnekovas atsargiai žiūri ir į kitas bendravimo ar bendradarbiavimo formas, pavyzdžiui, konsultavimą: "Kažin ar kuri mokymo įstaiga norės, kad nevyriausybinė organizacija ją konsultuotų, mokytų, ką ir kaip turi daryti? Matyčiau vieną realią bendradarbiavimo formą - informacinius lapelius ar lankstinukus, kur, esant reikalui, galima būtų kreiptis, kokios pagalbos mokymo įstaigai ar joje besimokančiam neregiui galima tikėtis." 

Su pašnekovo mintimis sunku nesutikti, tačiau ar tikrai mūsų regionams ar filialams čia neįmanomos artimesnės bendradarbiavimo formos? Ar visada vienos patraukliausių ir akliesiems prieinamiausių specialybių mokymas yra tik konkretaus žmogaus ir konkrečios mokymo įstaigos reikalas? Deja, tiek šis, tiek kiti rašinyje kelti klausimai kol kas lieka be atsakymo. Į juos tegali atsakyti laikas ir mes patys. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]