TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Adomas KAMŠA

TIK SIELOS AKIMIS REGIU


Girdžiu, jaučiu ir net matau. 

Žinau, matau kitaip nei tu - 

Aš platų didelį pasaulį 

Tik sielos akimis regiu... 

 

Žilo plauko sulaukęs, straipsnį, gerbiamieji, noriu pradėti dviem savo paties gyvenimo išbandytomis tiesomis: jei neatsakysi į vaiko klausimus, vėliau suvoksi, kodėl išaugo tokia viskam abejinga, niekuo nesidominti tauta. Antrąją gyvenimo patirtį sužinosite, jei skaitysite iki galo. O citavau Kelmės rajono Jono Graičiūno gimnazijos IV e klasės mokinės Rasmos Narbutaitės (mokytoja - Valerija Paištytė) eilėraščio posmą. Jono Graičiūno gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Genovaitės Rutkūnienės paraginti, rašinius konkursui "Tamsos šviesa" rašė per 40 rajono moksleivių. Mokinių rašiniuose - ne iš piršto laužtos tiesos. Kelmės jaunimas labai daug žino apie neregio gyvenimą. Mokytoja Genovaitė Rutkūnienė, kuri pradėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių dienas "Susitikimai" Kelmės kultūros centre, prisipažino, jog ne kartą vedė mokinius į Kelmės aklųjų dienos centrą. Ten vyko gyvenimo pamokos. Šių nepakartojamų gyvenimo pamokų žinios - mokinių rašiniuose, kuriuos mokytoja citavo konferencijos "Neregys šalia manęs" dalyviams. Į konferenciją susirinko ne tik seniūnai, seniūnaičiai, socialiniai darbuotojai, bet ir rajono vadovai. Kelmėje augęs ir darbo biografiją pradėjęs teisėtas mūsų neregių pasididžiavimas Seimo narys Konferencijoje dalyvavo LR Seimo narys E.ŽakarisEdvardas Žakaris, atrodė, taip ir nebuvo niekur išvykęs. Visos Kelmės problemos jam - kaip ant delno. E. Žakaris perdavė kolegės, Seimo narės Almos Monkauskaitės, kuri rėmė LASS dienas "Susitikimai", bet dėl darbų negalėjo pati atvykti, linkėjimus. LASS dienų "Susitikimai" globėjas Kelmės meras Vaclovas Andrulis padėkojo LASS Kelmės filialo vadovei Janinai Samušienei ir kitiems LASS nariams už bendrą darbą. Jis pajuokavo, jog iš 11 rajone gyvuojančių neįgaliųjų organizacijų su neregiais jis tik švenčia ir juokauja, derėtis, barti - nėra už ką. 

Kelmės rajono socialinės paramos skyriaus vedėja Reda Každailienė pasidžiaugė, jog per 25 metus aklųjų labui dirbanti Janina Samušienė yra pavyzdys kitoms neįgaliųjų organizacijoms: aklųjų veikla plati, įvairi, o jau kelmiškių neregių "Ramočia" koncertuoti galėtų kiekvieną dieną - žiūrovų į valias. Kelmės rajono administracijos direktorė Irena Sirusienė pasidžiaugė, jog į konferenciją gausiai susirinkę socialiniai darbuotojai galėjo pasimokyti rankdarbių iš parodos "Ką gali neregys". 

Baigiantis pirmajai "Susitikimų" dienai į koncertą "Aš jaučiu tave, pasauli" susirinko pilna salė žiūrovų. Be kelmiškės "Ramočios", čia koncertavo Klaipėdos, Pasvalio aklųjų bei kitų negalių meno mylėtojų kolektyvai. 

Šeštadienį, sekmadienį "Susitikimų" dalyviai taip pat nenuobodžiavo. Komandiniame šaškių turnyre Mero taurei laimėti dalyvavo 6 komandos. Ir kaip čia nepasigirsi, jog Mero taurė atiteko Janinos Samušienės komandai. Sekmadienį už neregių ir silpnaregių bendruomenę šv. Mišios buvo aukojamos Šv. Benedikto vienuolyne, Palendrių kaime. 

Ketvirtąją "Susitikimų" dieną vadinčiau jaunimo, kūrybos ir neregystės pažinimo diena. Kelmės Jono Graičiūno ir Šaukėnų Vlado Pūtvio - Putvinskio gimnazijose gimnazistai dalyvavo edukacinėje akcijoje "Paliesk savo vardą". Brailio raštu rašyti ir paliesti savo vardą bei kitų neregystės gudrybių gimnazistus mokė teisininkas Giedrius Stoškus ir "Mūsų žodžio" vyriausiasis redaktorius Vytautas Gendvilas. Mažiesiems labiau patiko įdomybės pojūčių teatro kūrybinėse dirbtuvėse. Jaunimas taip įsižaidė, jog prašė lig vakaro pabūti. 

Salėje susirinkę dalyviai ir žiūrovai

Susitikimuose su Kelmės rajono literatais "Atverkime langus ir širdis" viešojoje bibliotekoje labiausiai laukė gimnazistai. Rašinių "Tamsos šviesa" ir taktilinių piešinių "Nematomi regėjimai" konkursų rezultatus pristatė mokytoja Genovaitė Rutkūnienė. Geriausiais įvardinti Kelmės Jono Graičiūno gimnazisčių Inesos Ivanauskytės, Marijos Beišytės, Šaukėnų Vlado Pūtvio - Putvinskio gimnazisto Valentino Kalinausko rašiniai. Taktilinius piešinius, tik rankomis apžiūrėdami, vertino Giedrius Stoškus ir Vytautas Gendvilas. Laurus jie atidavė Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazistei Inesai Bičkovaitei už piešinį "Sielos virpesiai". Akimis ir aš regėjau, pirštais liečiau Inesos darbą. Supratau, jog giliai pažinti neregio sielos virpesius gali tik labai labai jautri širdis. 

Apie žadėtą antrąją gyvenimo patirtį. Iš televizorių neišlendantys, per galingiausius mikrofonus besidievažinantys, esą, jie didžiausi Lietuvos patriotai, jie dirbantys jos labui - tai turčiai, tuščiagarbiai, iš savo kalbų pralobę, kurie, kilus rimtai grėsmei, pabėgs "užu balos". Tikrieji tėvynės ir artimo mylėtojai tyliai, ramiai dirba ir gyvena, kad artimam būtų geriau. 

Šiais Šeimos metais Dievas man leido stebėti kelmiškių Jono ir Janinos Samušių šeimą. Jie patys ir trys vaikai: Andrius, Vytautas ir Irutė, kartu su mokytoja Genovaite Rutkūniene dūzgė it bitės. Ir visiems buvo darbo: reikėjo neregius sutikti, palydėti, paguosti, nuraminti. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sajungos pirmininkas Sigitas Armonas pradėdamas LASS dienas "Susitikimai" į Kelmės rajono bendruomenę kreipėsi: "Bičiuliai." Jis šimtą kartų teisus - kur stipri šeima, ten stipri bendruomenė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]