MUMS RAŠO

Andžejus RAVANAS

STOVYKLOS ĮSPŪDŽIAI


Šių metų rugpjūčio 25-27 dienomis "Zelvos" poilsiavietėje vyko stovykla "Aktyvus LASS, aktyvus visuomenėje". Šis projektas buvo skirtas naujai įstojusiems Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariams, tikslas - supažindinti juos su LASS veikla bei struktūra. Tris dienas puikiai leidau laiką, gavau labai daug naudingos informacijos apie LASS, viską papasakoti būtų sudėtinga, todėl gana glaustai aprašysiu kiekvieną užsiėmimą ir pasidalinsiu savo įspūdžiais. 

Pirmąją dieną, atvykus ir įsikūrus nameliuose, buvom supažindinti su asociacija. Stovyklos vedėjos Audronė Jozėnaitė bei Ramunė Balčikonienė papasakojo dalyviams, kokia yra LASS struktūra, kaip ir pagal kokius kriterijus renkami pirmininkai ir tarybos, kaip skirstomos asociacijos gaunamos pajamos. Man patiko, kad supažindinimas buvo diskusija: vedėjos pateikdavo klausimus stovyklos dalyviams, o paskui, išklausiusios jų nuomonės, pasakydavo teisingą atsakymą. Tiek aš, tiek kiti projekto dalyviai gavome be galo daug naujos informacijos apie LASS. Diskusija truko apie 3 valandas - ja pirmosios dienos oficiali dalis ir baigėsi. 

Vėliau dalyviai galėjo prie laužo susipažinti ir susidraugauti vieni su kitais, o antros dienos pirmoje pusėje LASS narys Aurimas Papečkys supažindino mus su naujomis technologijomis ir jų pritaikymu neregiams bei silpnaregiams. Tai man nebuvo labai aktualu, kadangi pats savarankiškai domiuosi ir naudojuosi naujausiomis technologijomis, tačiau dauguma stovyklautojų labai susidomėjo Aurimo pasakojimu. Vėliau visi galėjo praktiškai išbandyti, kaip neregys gali naudotis išmaniuoju telefonu. 

Vaikinai ruošia malkas

Antroje dienos pusėje dar vienas renginys - kūrybinės dirbtuvės. Renginio vedėja - Lina Puodžiūnienė. Čia turėjome gerą progą atsipalaiduoti - reikėjo atlikti įvairių užduočių, pavyzdžiui, pažinti salės erdvę vien pėdomis. 

Vakare vėl susibūrėme prie laužo ir valgėme vakarienei patiektus šašlykus. Prie bendro stalo smagiai šnekučiavomės, juokavome - žodžiu, smagiai leidome laiką. 

Trečiąją dieną dvi dalyvės Gluosnė Norkutė ir Viktorija Paimbrekytė papasakojo apie tarptautinę neregių stovyklą, į kurią jos buvo nuvykusios. Likau sužavėtas jų pasakojimo apie patirtus ten nuotykius. 

Po šio užsiėmimo - paskutinė diskusija, kurios tema buvo apie LASS ateitį mūsų akimis. Diskusijoje pateikėme pasiūlymų, aptarėme juos. Po to kiekvienas stovyklos narys turėjo pasidalinti įspūdžiais. Vieni kalbėjo ilgiau, kiti - trumpiau, tačiau visų nuomonės sutapo vienu klausimu. Visiems stovykla patiko - tokių stovyklų galėtų būti daugiau. 

Nors orai tas tris dienas buvo šaltoki ir lietingi, bet tai nesutrukdė mums gerai praleisti laiko, susipažinti, susidraugauti ir gauti daug naudingos informacijos. Pabaigoje norėčiau pasakyti: "Gerbiami LASS nariai, domėkitės sąjungos naujienomis, dalyvaukite renginiuose bei projektuose, nes tai yra tikrai puiki proga, leidžianti sužinoti daug naujo ir puikiai praleisti laiką. Būkite aktyvūs ir iki pasimatymo naujose LASS stovyklose bei kituose renginiuose." 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]