NAUJOS TECHNOLOGIJOS

 

DIDESNĖS GALIMYBĖS PIRKT INTERNETU


Praėjusiais metais jau rašiau apie elektronines parduotuves, jų patogumus ir trūkumus. Dabar norėčiau pakalbėti apie apsipirkimą pasaulinėse parduotuvėse. Jose galima įsigyti daiktų, kurių nėra Lietuvoje, taip pat daugelį prekių galima nusipirkti pigiau, tik čia reikia pastangų, verta paieškoti tinkamiausio varianto. 

Norėčiau pakalbėti apie vieną populiariausių - pasaulinį turgų Ebay. Nors turgus man asocijuojasi su nebūtinai kokybiškomis prekėmis, eilėmis, stumdymusi ir ne itin maloniais pardavėjais (net posakis yra "keikiasi kaip turgaus boba" - atsiprašau, visų dirbančių turguje moterų). Ebay visiškai neatitinka tokio turgaus apibūdinimo, tai yra elektroninis tarpininkas tarp pardavėjo ir pirkėjo. Čia savo prekes siūlo milijonai žmonių bei prekybos organizacijų, taigi tą pačia prekę galima rasti dažniausiai ne pas vieną pardavėją, todėl galima išsirinkti prekes pagal kainą, pirkti naujas arba naudotas, taip pat rasti ir pasirinkti priimtiniausias siuntimo išlaidas. Nuo ko pradėti? 

Banke, kuriame turite sąskaitą, reikia išsiimti specialią kortelę, leidžiančią atsiskaityti internetu per populiariausią pasaulyje PayPal elektroninių pinigų sistemą. "Swedbankas" siūlo kortelę "Visa WEB", "SEB bankas" - "Visa Virtuon"(yra ir kitų mokėjimo kortelių, bet šios - pigiausios). Dėl išdavimo sąlygų bei įkainių teiraukitės banke arba ieškokite informacijos internete. Užsisakant mokėjimo kortelę tiek internetu, tiek banke, turėsite pasirinkti, su kokia banko sąskaita norėtumėte ją susieti. Rekomenduoju atsidaryti tik su šia kortele susietą sąskaitą, tokiu atveju prieš ką nors perkant reikės į ją persivesti pinigų sumą, reikalingą pirkiniui įsigyti (pervedimai tarp savo banko sąskaitų - nemokami). Nežinau, ar labai nesaugu būtų susieti kortelę su einamąja banko sąskaita, tačiau, susieję interneto atsiskaitymams skirtą kortelę su nauja sąskaita, jūs būsite užtikrinti, kad joje pinigų nėra, kitaip tariant, iš jos nėra ką pavogti, o kai apsisprendžiate ką nors įsigyti - juos iš karto ir išleidžiate. Kitas žingsnis - kortelės susiejimas su PayPal. Tai tarsi jūsų tarptautinė banko sąskaita. Kad susietumėte kortelę su PayPal jūs turite žinoti dvylikos skaitmenų kortelės numerį (cart number) galiojimo datą (expiration date) bei trijų skaitmenų saugos kodą, kuris parašytas kortelėje, parašo juostoje. Viską apie registraciją www.paypal.com galite netgi lietuviškai rasti internete, detaliai šio proceso neaprašysiu. 

 

Yra trys Ebay variantai. 

www.ebay.com - tai pasaulinis Ebay tinklas, čia rasite prekių iš įvarių pasaulio šalių. 

www.ebay.co.uk - Didžiosios Britanijos rinka - čia prekės daugiausiai iš Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos. Ir www.ebay.de - vokiškasis Ebay. Beje, Vokietijoje parduodamų prekių aprašymai dažniausiai būna vokiški. 

Deja, Ebay į lietuvių kalbą neišverstas, todėl, norint apsipirkti, būtina mokėti anglų kalbą, o kadangi negalime pirkti žiūrėdami į prekių nuotraukas - turime skaityti prekių aprašymus, didžioji jų dauguma - anglų kalba. Kaip ir didžiojoje daugumoje lietuviškų interneto parduotuvių, taip ir Ebay reikalaujama, kad už prekes atsiskaitytumėte iš anksto, kitaip tariant, pirma sumokate, po to jums atsiunčiama prekė. Tai, be abejo, rizikinga, tačiau Ebay naudojama reitingų sistema, kuria vadovaujantis galima teisingai pasirinkti patikimą pardavėją. Pardavėjai, beje, ir pirkėjai kiekvieno apsipirkimo metu gali gauti vadinamuosius "Feedback scores" - turbūt tiksliausias vertimas į lietuvių kalbą būtų "atsiliepimai". Jie yra trejopi: teigiami (positive), neigiami (negatyve) ir neutralūs (neutrall). Palikdamas atsiliepimą pirkėjas pažymi, kokio pobūdžio atsiliepimą nori palikti, parašo komentarą bei atsako į kelis klausimus apie atsiuntimą, bendravimą su pardavėju bei prekės aprašymo tikslumą. Kuo daugiau teigiamų atsiliepimų turi pardavėjas, tuo mažesnė tikimybė, kad gausite ne tą prekę, kurią užsisakėte, arba išvis jos negausite. Idealiausia, kai atsiliepimų būna daug, keli ar keliolika tūkstančių ir beveik visi iš jų teigiami. Net jei pardavėjas turi tik keliasdešimt ar kelis šimtus atsiliepimų ir iš jų 99 ar 100 proc. teigiami, nebūtinai jūs negausite savo prekės. Tiesiog galbūt pardavėjas neseniai pradėjo prekiauti ir nesurinko daug atsiliepimų. Bet kuriuo atveju kokiais kriterijais vadovautis, sprendžia pats pirkėjas. Ir jei pirksite Ebay turguje ir pardavėjo paslaugomis būsite patenkinti, rekomenduoju palikti atsiliepimą, kad padėtumėte kitiems apsispręsti. Jeigu kyla abejonių dėl pardavėjo, visada įmanoma išsamiai perskaityti atsiliepimus apie jį ir sužinoti kitų pirkėjų patirtį. Tiesa, negavus prekės, visada galima bandyti tartis su pardavėju, kad pinigus grąžintų, daugumai mano pažįstamų susitarti pavyksta, jei nepavyksta - įmanoma kreiptis į PayPal, šitaip bandyti susigrąžinti pinigus, tačiau to man niekada neprireikė daryti, todėl negaliu plačiau papasakoti, kaip tai veikia. Pasitaiko, kad norimos prekės pardavėjas į Lietuvą nesiunčia, tokiu atveju galima bandyti su juo susitarti, taip pat suderinti priimtinas siuntimo išlaidas. Prieš pirkdami prekę būtinai pasižiūrėkite, kiek kainuoja jos atsiuntimas į Lietuvą. Pasitaiko, kad ši paslauga brangesnė nei pati prekė. Kadangi mūsų bankuose esantys pinigai kol kas - litai, o atsiskaityti reikia kita valiuta, PayPal atlieka valiutų konvertavimą, tačiau Lietuvos banko kursas nesutampa su PayPal kursu. Pavyzdžiui, Lietuvos bankų euro su litu sąntykis yra 1 euras lygus 3,45 Lt. PayPal konvertuoja 1 euras lygus 3.60 Lt. Todėl esant paskutiniame - apmokėjimo lange - reikia pasirinkti, kad valiutą konvertuotų bankas. 

Man visada buvo labai aktualu įsigyti specialių, akliesiems skirtų prekių. Kaip žinia, iš Techninės pagalbos neįgaliesiems centro gaunamos prekės dažnai būna nekokybiškos, be to, jas galima gauti tik per nustatytą laiką, todėl man, kaip žmogui, mėgstančim rinktis, tokia tvarka visiškai nepatinka, taigi domėjausi, ką galima įsigyti užsienyje ir koks kainų skirtumas. 

Pavyzdys: kraujospūdžio matuoklį "Beurer BM19" UAB "Biomedika" parduoda už 220 Lt. Ebay turguje tokį pat aparatą su siuntimo išlaidomis galima nusipirkti už 58.10 dol., kaina litais - 145,25 Lt. Sutaupome apie 75 litus, UAB "Biomedika" parduoda ir pigesnį aparatą už 165 litus, tačiau, kaip matome, perkant Ebay, brangesnis aparatas kainuoja pigiau nei UAB "Biomedikoje" pigesnis. 

Jungtinėse Amerikos Valstijose yra elektroninė parduotuvė http://www.braillebookstore.com/, čia galima pakankamai nebrangiai nusipirkti įvairių akliesiems ir silpnaregiams skirtų reikmenų: įvairių matavimo indų, termometrų, kūno, lauko, maisto temperatūrai matuoti. Taip pat ženklinimo priemonių, baltųjų lazdelių, stalo žaidimų bei žaislų ir t.t. Čia parduodamos prekės, kaip minėjau, yra pakankamai nebrangios, bet kadangi jos - kitų gamintojų, kainų skirtumų negaliu lyginti. Bet štai kalbantis kraujospūdžio matavimo aparatas šioje parduotuvėje kainuoja 42 dol. arba 105 Lt. Taip pat apsipirkus šioje parduotuvėje prekės jums bus atsiųstos nemokamai, tačiau tai gali užtrukti iki dviejų mėnesių. Reiktų atkreipti dėmesį, kad prekėms, įsigytoms ne Europos Sąjungoje, kurių vertė daugiau kaip 75 Lt, gali būti taikomi tam tikri muito mokesčiai, tačiau šią problemą įmanoma išspręsti, sutarus su pardavėju, kad jis prie siuntinio pridėtų sąskaitą-faktūrą (invoice), kurioje nurodytų mažesnę kainą. Perkant elektrinius prietaisus iš JAV, Japonijos ir kai kurių kitų šalių, būtina žinoti šių šalių rozečių įtampą. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose naudojamos rozetės - 110, 120 voltų įtampos, taip pat skiriasi ir kištukai, todėl papildomai reikės įsigyti įtampos keitiklį. Taip pat reikia žinoti prietaiso galingumą - jis matuojamas vatais. Įsigijus grotuvą ar telefoną, greičiausiai galima naudoti iki 45 vatų galingumo įtampos matuoklius, bet visada geriau pasitikslinti. Ši informacija pateikta prietaiso apačioje esančiame lipduke. Prekių aprašymuose pardavėjai dažnai nepateikia informacijos apie jų šalyje naudojamų rozečių įtampą, tad būtina pasidomėti atskirai, susisiekus su pačiu pardavėju, arba susirasti informaciją internete. 

Manoma, kad naujos technologijos skatina negalvojimą ir tingėjimą. Taip, tikrai, čia yra tiesos, tačiau jos taip pat atveria naujas galimybes, leidžia būti savarankiškesniems ir suteikia didesnes galimybes patiems rinktis, galbūt įgyvendinti svajones ar sutaupyti laiko ir pinigų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]