IŠ KELIONIŲ SUGRĮŽUS

Vilma MEDVECKIENĖ

ATGAIVA KŪNUI IR SIELAI


Liepos 10-16 d. VšĮ Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro (VBSPC) kanklių ansamblis "Kamanės" (vadovė Rasa Mockūnienė), solistė Jolanta Žibienė, kartu su šio centro direktoriumi Algimantu Arbočiumi viešėjo Lenkijoje. Tai buvo ir poilsinė kelionė, ir koncertinė išvyka. Kanklių ansambliui "Kamanės" ši išvyka jau antroji, tačiau prieš tai keletą kartų tokia išvyka buvo surengta ir kitiems VBSPC meno mylėtojams: tautinių šokių kolektyvui "Šimtažiedis" (vadovė Rūta Januškevičienė), plastikos studijai "Tu ir aš" (vadovė Rūta Januškevičienė), folkloro ansambliui "Versmė" (vadovas Darius Mockevičius). Gražiame vaizdingame gamtos prieglobstyje, tarp miškų, prie tyvuliuojančio ežero, yra įsikūrusi poilsiavietė "Slonečna poliana". Tai tokia vieta, kurioje randi ramybę, harmoniją, sielai - atgaivą, kūnui - poilsio. Atvykus į šį nuostabaus grožio gamtos kampelį, jo šeimininkas Marijanas Kozlovskis pasitiko mus labai svetingai ir visos viešnagės metu nepailsdamas visur lydėjo, rūpinosi bei globojo. 

Lenkijoje buvo suplanuoti keturi mūsų koncertai. Pirmas koncertas - Zdrujevo miestelio poilsio namų svečiams olandams, kurie entuziastingai bei nuotaikingai pritarė kanklių muzikos ritmams. Solistė Jolanta Žibienė neleido svečiams atsipalaiduoti, juos visus išjudino savo turiningu dainų repertuaru. Poilsio namų svečiai koncertu buvo sužavėti, po jo - ilga, nepakartojama fotosesija, o aplinkui tik ir girdėjosi nuoširdi padėka ir šūksniai. 

Kanklių ansamblis "Kamanės" sakralinę programą atliko Kamionki ir Lialki miestelių bažnyčiose. 

A.Arbočius (kairėje) M.Kozlovskis ir 'Kamanės'

Lenkijoje labai didelis dėmesys skiriamas miestelių bendruomenės šventėms, kurių metu patys miestelio gyventojai ruošia vaišes, kviečia svečius bei rengia koncertus. Į vieną tokią šventę buvome pakviesti ir mes. Šioje šventėje parodėme pusvalandžio trukmės programą. 

Viešnagės metu buvo galimybė aplankyti Šymbarko gyvenvietę, esančią Kašubijos žemėje. Šymbarkas garsėja savo edukaciniu centru, kuriame sukaupta galybė įdomiausių dalykų, atvežtų iš viso pasaulio, susijusių su Lenkija. Gineso rekordui prilygstanti ilgiausia pasaulyje vientisa lenta, kurios ilgis - beveik 37 metrai. Didžiausias pasaulyje veikiantis fortepijonas (jo ilgis 6 m). Bet viską vainikavo įdomiausias ir keisčiausias šio centro eksponatas - namas aukštyn kojomis. Pasivaikščiojimas po šį namą paliko tikrai neišdildomą įspūdį. 

Kita lankytina vieta - Gdansko miestas. Miestas, kuris jau XII a. garsėjo kaip ypatingos svarbos Baltijos pajūrio uostas. Lenkijos uostamiestis Gdanskas įdomus ne tik senaisiais istorijos faktais - svarbūs įvykiai čia vyko jau mūsų laikais. Gdansko laivų statykloje gimė garsusis "Solidarumo" judėjimas, praėjusio amžiaus pabaigoje pradėjęs galingosios sovietų imperijos griūtį. Gdanskas kartu su Sopotu ir Gdynia sudaro vadinamąjį trimiestį. Šiuo metu Gdanskas - tai ne tik svarbus Lenkijos kultūros ir akademinio gyvenimo centras, bet ir sparčiai besivystantis ekonominis šalies centras, kuriame plėtojama įvairių šakų ūkinė veikla. Gdanske išlaikytos ne tik tradicinės laivų statybos ir gintaro dirbinių gamybos tradicijos, bet sparčiai vystomos naujos ūkio šakos: naftos produktų gamyba, elektrotechnikos gamyba ir telekomunikacijos. Jūros uostas ir netoli miesto esantis tarptautinis oro uostas lemia, kad Gdanskas yra vienas svarbiausių Lenkijos transporto mazgų. Nepaprastai gražus Gdansko senamiestis. Čia gausu Renesanso stiliaus pastatų bei monumentų: miesto rotušė, Artuso kiemas, Auksiniai vartai, Žalieji vartai, Neptūno fontanas, liudijantis - tai uostamiestis, Uosto krantinė ir centrinė Ilgojo turgaus gatvė. 

Aplankėme Lenkijos kurortą, poilsio ir jūros miestą - Sopotą. Tai miestas, kuris šiek tiek primena mūsų Palangą. Tačiau patys lenkai šį XVII a. įkurtą kurortą mėgsta lyginti ne su lietuvišku pajūriu, o su šiaurės Monte Karlu. Teigiama, kad medinis 515 m ilgio Sopoto tiltas į jūrą yra ilgiausias Europoje, jam jau pusantro šimto metų. 

Paskutinę viešnagės dieną buvome pakviesti pas Nove Miasto burmistrą, kuris lietuvius sutiko ir priėmė labai šiltai. Burmistras su malonumu aprodė gotikinio stiliaus bažnyčią, centrinę aikštę ir visai neseniai atidarytą Sporto kompleksą, kuriame gali lankytis visi miestelio gyventojai, taip pat ir negalią turintys žmonės. 

Už tokią turiningą ir gražią koncertinę išvyką visos "Kamanės" dėkingos LR Seimo nariui Algiui Strelčiūnui, VšĮ LASS respublikiniam centrui. Ši koncertinė išvyka buvo gerai apgalvota: koncertai vyko tiksliai pagal grafiką, iš anksto suplanuotos visos pažintinės ekskursijos. Viskas taip puiku ir sklandu - tik mūsų centro direktoriaus Algimanto Arbočiaus asmeninių pažinčių dėka. Nieko panašaus, matyt, nebūtume patyrusios ir pamačiusios net ir su pačia geriausia kelionių agentūra. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]