VIRŠELIS

 

B. HOLLIDAY. NEREGYS JACK METCALF


B. HOLLIDAY. NEREGYS JACK METCALF. Parašas po iliustracija

Britų dailininkas B. Holliday 1909 metais nutapė anglų verslininko, kelių tiesimo specialisto Jacko Metcalfo (1717 - 1810) portretą. Jackas apako nuo raupų vos porą metų pasimokęs mokykloje. Tėvai jam pasamdė muzikos mokytoją, kuris berniuką mokė groti smuiku, kad šis muzikavimu pelnytųsi duoną. Būdamas trylikos metų, berniukas visai neblogai grojo smuiku. Kurį laiką smuikavo tavernose. Kadangi tėvas dirbo su arkliais, berniukas prie jų priprato, išmoko jodinėti ir vadelioti. Su bendraamžiais išmoko gerai plaukti ir buvo išgelbėjęs vieną iš dviejų skęstančių vyrų. Gerai žinodamas savo regioną ir kelius Metcalfas dirbo gidu, vežėju. 1751 metais pradėjo verstis medvilnės prekyba. Vežiodamas krovinius atkreipė dėmesį į prastus kelius. Tai paskatino jaunuolį imtis kelių tiesimo ir tiltų statybos darbų, kurie jį ir išgarsino, nes savo kraštui davė nemažai naudos. Pradžioje Metcalfas laimėjo kontraktą penkių kilometrų keliui tiesti. Vėliau tiesė kelius Lankašyre, Derbyje, Češyre ir Jorkšyre. Verslininkas tinkamai įvertino gero drenažo svarbą, turėjo savą kelių tiesimo per pelkes metodiką. Pramoninės revoliucijos Anglijoje laikotarpiu (1765-1792) Šiaurės Anglijoje nutiesė apie 290 kilometrų kelių.  

Gyvenimo pabaigoje patyrė ir nesėkmių. Buvo vedęs, turėjo keturias dukteris. 74 metų atsistatydino iš tarnybos ir nerūpestingai praleido savo paskutinius gyvenimo metus. Būdamas 77 metų Jorkšyre padiktavo savo memuarus leidėjui. Mirė 93 metų.  

Šiaurės Jorkšyre Knaresborougho turgaus aikštėje pastatytas paminklas, kuriame žymusis kelių meistras pavaizduotas sėdintis ant suolelio, ranką padėjęs ant matininko rato. 

Dailininkas B. Holliday savo drobėje kelių meistrą pavaizdavo su ilga ruda riestagale lazda rankoje, kuria lyg bando dirvos ar pelkės paviršių. Dailių bruožų veide - susikaupimas. Drabužiai, baltas perukas ir skrybėlė rodo jo padėtį visuomenėje. Gamtovaizdis - tai vieta ties pelkės pakraščiu - patvirtina prielaidą, kad žymusis meistras pavaizduotas darbo procese. 

Šis vidutinio formato (91,5 x 65,5 cm) aliejumi ant drobės nutapytas paveikslas saugomas Anglijoje, Harogate, Mercerio paveikslų galerijoje. 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]