TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DAR APIE SPALVOTŲ DARŽOVIŲ MAGIJĄ


Violetinės spalvos daržovės valo kraują, stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą, normalizuoja širdies ritmą, teikia jėgų sergant, ypač visų rūšių uždegimais. Be to, padeda tramdyti pernelyg didelį apetitą, gerina miegą. Violetiškumo daržovėms suteikia anticianinas - kitaip sakant, pigmentas. Ši medžiaga maitina galvos smegenų ląsteles. Turbūt nerastume žmogaus, kuriam jos nereikėtų. Svarbu žinoti - šaldant daržoves anticianinas žūva. 

Violetinės spalvos produktai padeda atsikratyti ir nereikalingų kilogramų (beje, apetitą mažina ne tik violetinės spalvos maistas, bet ir violetinės spalvos indai). 

Baklažanuose gausu kalio, kuris būtinas sklandžiam širdies darbui. Dar šios daržovės yra geras vitaminų C, B1, B6 ir PP šaltinis. 

Raudongūžiuose kopūstuose kalcio, kalio ir betakarotino gerokai daugiau negu baltagūžiuose. Ryškią spalvą suteikia flavonoidai - širdžiai reikalingos medžiagos. 

Burokėliai - puikus retų mineralinių medžiagų šaltinis. Pavyzdžiui, jodo juose daugiau nei bet kuriose kitose daržovėse. Burokėliai gerina medžiagų apykaitą, skatina kraujo gamybą, saugo nuo vidurių užkietėjimo. 

Trinta burokėlių sriuba ruošiama taip. Reikia nulupti 1 kg virtų burokėlių, supjaustyti stambiais griežiniais ir sudėti į puodą. Porą bulvių nuskusti ir taip pat sumesti į puodą. Įpilti vandens, kad apsemtų, pasūdyti ir užkaisti. Keptuvėje išlydyti 2 šaukštus sviesto, sudėti 2 supjaustytus svogūnus, 3 česnako skilteles ir truputį pakepinti. Kai verdamos bulvės visai suminkštės, į puodą įpilti 300 ml grietinėlės (kokio norite riebumo), sukrėsti kepintus svogūnus, pagardinti pipirais, žiupsneliu kario, dar kartą užvirinti, nukelti nuo ugnies. Karštą sriubą sutrinti elektriniu trintuvu ir iš karto valgyti. 

Baltos spalvos daržovės saugo nuo infekcijų. Jos didina organizmo atsparumą, mažina kraujospūdį, gerina skysčių apytaką, ramina, malšina skausmą. Ši spalva tinka, kai išsiplėtę kapiliarai, kamuoja venų varikozė ar inkstų veiklos sutrikimai. Baltos spalvos produktai padeda nugalėti baimės jausmą, jaudulį. 

Bulvės ypač vertingos dėl krakmolo - tai mikroelementas, spartinantis medžiagų apykaitą ir užtikrinantis sklandžią širdies veiklą. 

Česnakai padeda įveikti virusus ir bakterijas, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, neleidžia susidaryti trombams, reguliuoja kraujo spaudimą, mažina vėžio riziką. Česnakuose mokslininkai jau nustatė daugiau kaip 400 įvairių vertingų medžiagų, tarp jų - beveik visus žinomus antioksidantus. Iki šiol nesutariama, kurios iš tų medžiagų naudingiausios sveikatai. 

Svogūnai, kaip ir česnakai, naikina bakterijas, skystina kraują, didina naudingojo cholesterolio kiekį. 

Svogūnų sriuba verdama taip. Reikia nulupti 4 baltuosius svogūnus, supjaustyti kubeliais ir pakepinti svieste, įpilti 1 l mėsos ar daržovių sultinio ir ant mažos ugnies virti apie 20 min., paskui viralą pertrinti per sietelį ar sutrinti elektriniu smulkintuvu, pasūdyti, pagardinti baltaisiais pipirais. Sriubą supilstyti į dubenėlius, į kiekvieną įdėti po fermentinio sūrio griežinėlį ir kelias minutes pakaitinti orkaitėje. Patiekti su baltos duonos skrebučiais. 

Kopūstai gali apsaugoti nuo storosios žarnos, skrandžio ir krūties vėžio. Beje, tokių savybių turi ne tik švieži kopūstai, bet ir termiškai paruošti jų patiekalai. 

Geltonos ir oranžinės spalvų daržovės stimuliuoja viso organizmo veiklą. Saulės spalvos daržovės kelią nuotaiką, ypač niūriu metu, valo kraują, lengvina virškinimą, gerina apetitą. Be to, spartina limfos apytaką, mažina celiulitą. 

Morkos - tikras sveikatos ir jaunystės eliksyras. Morkose gausu betakarotino, B grupės vitaminų, kalio, silicio ir ląstelienos. Šviežių ar virtų morkų patiekalai, jų sultys gerina žarnyno veiklą, odą. 

Moliūgai - puikus betakarotino ir organizmą valančių pektinų šaltinis. Juose daug kalio, magnio, geležies, o ląstelienos - nedaug, todėl moliūgai ypač naudingi sergantiems virškinimo trakto ligomis. 

Aštri moliūgų sriuba verdama taip. Dideliais kubeliais supjaustytą moliūgų minkštimą (apie 0,5 kg) ir kelias nuluptas česnakų skilteles reikia sudėti į skardą, apšlakstyti aliejumi ir 180 laipsnių karštumo orkaitėje kepti 20 minučių. Puode užvirinti 2 l vandens arba sultinio, sudėti keptus moliūgus, pasūdyti, pagardinti pipirais ir truputį pavirti. Praaušusią sriubą sutrinti elektriniu smulkintuvu, jei reikia, vėl pašildyti ir į stalą paduoti su skrebučiais, pagardintais sūriu. 

Kukurūzai - tai išties vertingos daržovės. Tiesa, kukurūzų burbuoles būtina apvirti, tuomet vertingasis betakarotinas tampa dar lengviau pasisavinamas. Tik reikia būtinai pirkti maistinius, o ne pašarinius kukurūzus. 

Šparaginėse pupelėse gausu B grupės vitaminų, folinės rūgšties, kalcio, kalio, magnio, fosforo, cinko, seleno. 

Geltonos ir oranžinės spalvos produktai ypač tinka, kai reikia priimti svarbų sprendimą ar pradėti naują gyvenimo etapą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]