TRUMPAI

 

 


BAIGĖSI PIRMASIS ETAPAS 

Sauliaus Plepio rašinys "Geriausia laumių dovana" keliaus į Europos aklųjų sąjungos sekretoriatą. 

Šiais metais paskelbtam tarptautiniam rašinio (esė) konkursui savo darbus pristatė vilnietis Saulius Plepys ("Geriausia laumių dovana") ir panevėžietis Juozas Bartkus ("Brailio raštas keičia mano gyvenimą"). LASS respublikinio centro pirmininko Sigito Armono įsakymu sudaryta rašinių vertinimo komisija. Jai vadovavo Lietuvos rašytojų sąjungos narys, žurnalistas Alvydas Valenta. Komisijoje dar buvo Lietuvos aklųjų bibliotekos skaitytojų aptarnavimo centro vadovė Justina Gagarina ir brailio rašto korektorė Vilija Dumbliauskienė. Bendra komisijos nuomone, stipresniu buvo pripažintas S. Plepio darbas. Jis bus verčiamas į anglų kalbą ir siunčiamas į Europos aklųjų sąjungos sekretoriato konkursui pateiktų rašinių atrankos komisiją. 

Priminsime, kad Lietuvos atstovai tarptautiniuose rašinio apie brailio raštą konkursuose dalyvauja nuo 2007 metų. Specialiais diplomais yra įvertinti A. Valentos ir Henriko Stuko rašiniai. Dviejuose konkursuose sėkmė lydėjo jaunuosius Lietuvos brailio rašto vartotojus: prizinėmis vietomis ir piniginiais prizais įvertinti Normanto Prušinsko ir Edvino Juraičio rašiniai. 

 

PASAULINIAME ŠACHMATŲ ČEMPIONATE 

Gegužės 5-14 dieną Katerini (Graikija) įvyko XIII IBCA pasaulinis individualus šachmatų čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo Gintaras Grybas, Borisas Rositsanas, Evaldas Šlušnys. Turnyre dalyvavo 92 sportininkai. B. Rositsanas iškovojo 21 vietą. Kitiems mūsų sportininkams sekėsi prasčiau. 

 

K. DONELAITIS - LIETUVAI, LIETUVA - K. DONELAIĮIUI 

Gegužės 7 dieną Vilniuje, prezidentūros kieme, surengtas koncertas, skirtas Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms. Kartu paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Valstybinis choras "Vilnius" atliko aštuonis dabarties lietuvių kompozitorių - Vidmanto Bartulio, Justės Janulytės, Lino Rimšos, Giedriaus Svilainio, Anatolijaus Šenderovo, Jono Tamulionio, Mindaugo Urbaičio, Laimučio Vilkončiaus - kūrinius. Jie atsirado apmąsčius K. Donelaičio kūrybą. Chorui talkino ansamblis "Giunter Percussion" ir varinių pučiamųjų ansamblis. Aktorius Marius Jampolskis paskaitė K. Donelaičio ir kitų lietuvių autorių poezijos. 

 

TRADICIJA TĘSIASI 

Gegužės 8-11 dieną Vilniuje įvyko XVI tarptautinis rusų sakralinės muzikos festivalis. Gegužės 11 dieną Kongresų rūmuose surengtame festivalio uždarymo koncerte dalyvavo Baltarusijos kamerinis choras "Salutaris", Rusijos A. Jurlovo valstybinė akademinė choro kapela ir valstybinis choras "Vilnius". Šis kolektyvas - nuolatinis festivalio dalyvis. 

 

GERIAUSIAS - PAULIUS KALVELIS 

Gegužės 10-11 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių vyrų individualus šoudauno čempionatas. Jame dalyvavo šešiolika sportininkų iš septynių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Pirmąją vietą iškovojo Paulius Kalvelis. Antrasis liko Mindaugas Dvylaitis, trečiasis - Benas Damskis. 

 

MOKĖSI ANGLŲ KALBOS 

Gegužės 14 dieną LASS Klaipėdos miesto filiale baigėsi beveik tris mėnesius trukę anglų kalbos kursai. Filialo pirmininko Dariaus Vaitkevičiaus iniciatyva 12 aklųjų ir silpnaregių bei darbuotojų nemokamai mokėsi anglų kalbos pagrindų. Tai pirmieji užsienio kalbos kursai, surengti žmonių su regos negalia bendruomenei Klaipėdoje. Mokymus savanoriškai vedė Shawn Shawver iš JAV. Mokęsi dėkoja mokytojui ir tikisi kitais metais pratęsti mokslus dar gausesniame bendraminčių būryje. 

 

GATVĖS MUZIKANTŲ DIENA MOLĖTUOSE 

Gegužės 17 dieną ir Molėtuose įvyko Respublikinė gatvės muzikantų diena. Miesto bendruomenei koncertavo LASS Molėtų rajono filialo kaimiškos muzikos kapela "Berželis". Gatvės muzikantų diena pradėta rengti Vilniuje 2007 metais. Laikui bėgant renginys išplito po visą Lietuvą. 

 

VARŽĖSI ŠAŠKININKĖS 

Gegužės 17-18 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių moterų braziliškų šaškių čempionatas. Jame pirmąją vietą iškovojo Stasė Ingaunytė. Antra - Irena Karsokaitė, trečia - Violeta Benkunskienė. 

 

SVEIKATOS LINKINTIS PROJEKTAS 

LASS Pasvalio rajono filialas įgyvendina projektą "Rūpinkis savo sveikata". Gegužės 22 dieną surengta paskaita-pokalbis apie sveikos gyvensenos principus ir naudą. Visuomenės sveikatos biuro specialistė J. Mikalajūnienė su susirinkusiais diskutavo apie sveikatos vietą ir svarbą kiekvieno iš mūsų gyvenime, sveikos gyvensenos sąvoką. Aptarti esminiai sveikos gyvensenos principai. Renginio dalyviai išmoko keleto fizinių pratimų, sužinojo savo fizinį pajėgumą pagal amžių ir lytį - buvo matuojama plaštakos jėga dinamometru, o, norėdami sužinoti, kaip ir ką mato neblaivus žmogus, išbandė "girtuoklio akinius". 

 

IŠVYKA Į SOSTINĘ 

Gegužės 24 dieną aktyviausiems Klaipėdos miesto akliesiems ir silpnaregiams, jų bičiuliams surengta išvyka į Vilnių. Valdovų rūmų ekspoziciją svečiams iš uostamiesčio pristatė Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotoja Justina Gagarina. Susipažinta ir su Europos parko skulptūromis. Neregiams labiausiai patiko meno kūrinys "Šviesos rūmai". Grįždami namo Antano Guogos kvietimu klaipėdiečiai apsilankė Anupriškėse (Trakų raj.) esančiame poilsio ir pramogų parke TonyResort. Poilsiavietės vadovė Neringa Čiurlienė surengė ekskursiją po teritoriją, supažindino su čia siūlomomis pramogomis. Su klaipėdiečiais susitiko ir A. Guoga. 

Didžioji lėšų dalis šiai kelionei skirta iš aukcione gautų pinigų. Jis įvyko viešbutyje "Amberton Klaipėda". Aktyviausias aukciono dalyvis buvo naujasis europarlamentaras Antanas Guoga. Už galimybę pamatyti Vilnių, pakeliauti ir pabendrauti Klaipėdos aklieji ir silpnaregiai dėkingi aukciono globėjai - Klaipėdos miesto mero žmonai Ingai Grubliauskienei bei UAB "Regseda" direktorei Kristinai Zibalienei. 

 

BE REKORDŲ 

Gegužės 24-25 dieną Šiauliuose įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių vasaros lengvosios atletikos čempionatas. Jame dalyvavo 84 sportininkai iš aštuonių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Čempionate rekordų nepasiekta. 

 

EUROPOS PARLAMENTO RINKIMAMS 

Gegužės 25 dieną Lietuvoje vyko rinkimai į Europos Parlamentą. Ta proga VšĮ "Brailio spauda", bendradarbiaudama su Vyriausiąja rinkimų komisija, brailio raštu išleido informacinį leidinį "Rinkimai į Europos Parlamentą". Leidinyje pateiktos partijų sutrumpintos programos bei kandidatų sąrašai. Taip pat čia yra skyrius apie tai, ką turėtų žinoti kiekvienas, einantis balsuoti. Aptariamos situacijos, kai žmogus dėl sveikatos ar negalios negali pats užpildyti balsavimo biuletenio. 

Leidinį gavo žurnalo "Mūsų žodis" brailio raštu prenumeratoriai. Leidinys taip pat perduotas Lietuvos aklųjų bibliotekai bei LASS rajonų ir miestų filialams. Brailio raštu besinaudojantys žmonės paskaitę leidinį galėjo iš anksto susipažinti su partijų programinėmis nuostatomis bei kandidatų sąrašais. Juos gerai išstudijavus buvo lengviau reitinguoti kandidatus. 

 

TĖVAMS APIE VAIKUS 

Išleistas DVD su filmuku, kuriame tėvai mokomi, kaip reikėtų teisingai bendrauti, žaisti su nematančiais ar silpnaregiais vaikais iki 5 metų, kaip įjungti juos į kitokią veiklą. Kompaktinę plokštelę "Let Me Play" ("Noriu žaisti") išleido RNIB Škotijos skyrius, organizacija "Škotijos sensorikos centras" ir Edinburgo karališkoji aklųjų mokykla. Filmuką Škotijos tiflopedagogai galės naudoti kaip mokymo priemonę, norėdami sustiprinti šeimų ir mokyklos ryšį. Kompaktinę plokštelę taip pat galės gauti Škotijoje gyvenančios šeimos, auginančios sutrikusio regėjimo vaikus iki 5 metų. Netrukus jį žadama įkelti į RNIB Youtube kanalą http://www.youtube.com/user/rnibuk 

 

SILPNAREGIŲ DIENAI 

Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga nuo 1998 metų rengia Silpnaregių dieną. Ji minima birželio 6 dieną. Pasirenkama silpnaregiams aktuali problema. Su ja supažindinama visuomenė tikintis, kad ji padės tą problemą išspręsti. Tokio tikslo siekti padeda specialiai parengta informacinė medžiaga, įvairios akcijos, renginiai. 

Šiais metais ir visuomenei, ir neregius vienijančių organizacijų nariams norėta atskleisti išmaniųjų telefonų reikšmę žmonių su regos negalia gyvenime. Be visiems gerai žinomų galimybių - gebėjimo internete skaityti laikraščius, rašyti elektorinius laiškus, klausytis radijo - akliesiems ir silpnaregiams išmanieji telefonai gali praversti atpažįstant spalvas, atliekant didintuvo funkciją, orientuojantis aplinkoje. Tačiau nemažai aklųjų ir silpnaregių nežino visų išmaniojo telefono teikiamų galimybių. Todėl Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga visoje šalyje surengė informacinę kampaniją. Manoma, kad Vokietijoje yra per milijoną regėjimo problemų turinčių žmonių. Todėl programinę įrangą ir elektronines paslaugas kuriantys žmonės turėtų nepamiršti ir šios gausios vartotojų grupės. Kad būtų lengviau tai daryti, Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga pateikė savo pageidavimus. Daugiau apie šią temą galima vokiškai pasiskaityti internete: www.sehbehindertentag.de. 

 

JEI BŪSITE BERLYNE 

Birželio 28 dieną Vokietijos aklųjų sąjunga, Vokietijos socialinė sąjunga ir Berlyno lengvosios atletikos sąjunga rengia pirmąjį Berlyno inkliuzyvinį bėgimą. Jame gali dalyvauti visi - jauni ir seni, sveiki ir su negalia, profesionalūs sportininkai ir pradedantieji bėgikai. Trasa bus specialiai ryškiai paženklinta, kad joje patogiai jaustųsi silpnaregiai. Akliesiems bus pasiūlytos palydovo paslaugos. Bus galima bėgti 5, 10 kilometrų arba 4 po 400 metrų. Bus įrengta ir vaikų 400 metrų trasa. Daugiau informacijos rasite: www.inklusionslauf.de. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]