NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Arvydas JUCHNA

ĮSPŪDŽIAI IŠ PARODOS


Frankfurte (iš kairės) A. Juchna, K. Verbliugevičius ir G. GečasTechninės pagalbos priemonių parodoje "Sightcity 2014", kuri vyko Frankfurte (Vokietija) gegužės 14-16 dienomis, dalyvavo keletas LASS narių: LASS specialistas Arvydas Juchna, LASUC specialistas Gintautas Gečas bei Europos aklųjų sąjungos informacinių technologijų komisijoje dirbantis Karolis Verbliugevičius. Toliau savo įspūdžiais dalijasi Arvydas. 

Paroda vyksta nuo 2004 metų. Pirmojoje parodoje dalyvavo ir savo produkciją pristatė 63 kompanijos, apsilankė 2600 žmonių. 2013 metais (kol kas dar nėra 2014 metų duomenų) dalyvavo jau 112 kompanijų, su kurių produktais susipažino 3800 lankytojų. 

Šiais metais paroda buvo išties didelė - tai patvirtino ir jau ne kartą joje lankęsis Karolis. Atidarymo dieną eksponatus apžiūrinėjome visi kartu, todėl aplankėme ne kiekvieną stendą. Antrąją dieną nusprendžiau atsiskirti nuo grupės ir, pasiėmęs brailio raštu atspausdintą planą, jį išsistudijavęs, keliavau nuo stendo prie stendo. Neįtikėtina - nors ir kiek daug parodoje buvo neregių, vaikštančių savarankiškai, nebuvo nė vieno susidūrimo ar kokio kito netikėtumo. Štai ką reiškia puikus renginio organizavimas ir aplinkos pritaikymas! 

Kokie šios parodos eksponatai? Galima sakyti - nuo sagos iki roboto. Pamatėme naujos kartos brailio spausdintuvus, komplektuojamus kartu su akustinėmis spintomis, kurios, kiek įmanoma, sumažina nemalonų spausdintuvo keliamą triukšmą. 

Ispanų stende apžiūrėjome įvairias smulkmenas, pradedant raktų pakabukais, šviesos detektoriais, matavimo prietaisais, braižybos rinkiniais, baigiant specialiomis kompiuterio klaviatūromis, kuriose vietoje įprastų "qwerty" klavišų yra 6 brailio mašinėlės klavišai. 

Teko pačiupinėti ir nemažai "skaitymo mašinų": jos iš pirmo žvilgsnio panašios į standartinį skenerį, tačiau, suderintos su ekranais ir garso kolonėlėmis, gali nuveikti kur kas daugiau. Padedi, pavyzdžiui, ant tokio skenerio knygą - ir ekrane iškart matai tekstą (dydį, kontrastą ir spalvas gali pasirinkti pats), o įrenginys tą patį tekstą tau skaito balsu. Tiesiai iš knygos, be jokių papildomų "žaidimų" pagalbinėmis kompiuterio programomis. Galėjau apžiūrėti nemažai elektroninių didinimo prietaisų, mažų ir didelių, mechaninių ir su liečiamaisiais ekranais. 

Prie vienos kompanijos stendo atradome didžiulį baltųjų lazdelių bei jų antgalių asortimentą. Sakysite, kuo gali būti ypatinga baltoji lazdelė? Jei kalbėsime tik apie jos paskirtį, tai ji įprastinė ir nestebina. Tačiau dizainas, medžiagos ir gaminio kompaktiškumas išties stulbina. Pavyzdžiui, vieną iš jų galima sulankstyti net į 7 dalis, o kadangi viena iš tų dalių - teleskopinė, ilgį labai paprastai galima pritaikyti kiekvienam vartotojui. Tokią lazdelę galima nesunkiai įsidėti į švarko ar striukės kišenę. Jos svoris - taip pat labai nedidelis, ir tai iš pradžių kėlė tam tikrų abejonių dėl jos tvirtumo. Tas abejones išsklaidė kompanijos atstovas - jis parodė, kaip lazdelė "elgiasi" atsitrenkusi į kliūtį. Ji linksta, bet nelūžta. 

Aplankėme ir mums gerai pažįstamos kompanijos "Freedom Scientific", kuri gamina ir palaiko "Jaws", stendą. Ten apžiūrėjome brailio eilutes, didinimo, skaitymo įrenginius. Netoliese buvo įsikūrusi viena lenkų kompanija, kuri taip pat pristatė įvairius brailio užrašymo, multifunkcinius įrenginius bei specialius spausdintuvus, skirtus apčiuopiamiems vaizdams ant kapsulinio popieriaus spausdinti. Iškilių vaizdų spausdintuvasTai taip pat nėra visiška naujiena Lietuvoje, tačiau šiuo patobulintu variantu be jokių specialių žinių gali naudotis ir neregys. Procesas atrodo maždaug taip: ant specialaus popieriaus galima ką nors nupiešti ranka arba atspausdinti įprastiniu spausdintuvu. Šis lapas perleidžiamas per iškilių vaizdų spausdintuvą, ir jau po kelių sekundžių neregys gali liesti ranka tai, ką regintis žmogus norėjo pavaizduoti. 

Didžiausią įspūdį man paliko brailio monitorius. Jis maždaug 15 colių, padedamas ant stalo ir prijungiamas prie kompiuterio greta įprastinio monitoriaus. Brailio monitoriaus paviršiuje iškylantys taškai formuoja tokį patį vaizdą, kurį ekrane mato regintis žmogus. Atidariau internetinę svetainę ir brailio monitoriuje pasirodė tos svetainės logotipas, kiti piešiniai. Žinoma, jie nespalvoti ir nėra tokie išsamūs kaip originalai, bet to mums ir nereikia! Paklausite, kas iš to? Ogi neregys gali puikiai išstudijuoti tiek svetainės, tiek kitų objektų struktūrą, dizainą, duomenų pateikimo būdą. Pavyzdžiui, gana lengvai susiorientuoti "Excel" duomenų lentelėje, redaguoti reikiamus langelius. Galimybės tikrai nemažos! 

Buvau susitikęs ir su vienos čekų kompanijos atstovais. Jie pristatė programėlių, skirtų išmaniesiems telefonams, rinkinį. Jas turėdamas, net ir vyresnio amžiaus neregys gali drąsiai rinktis telefoną su liečiamuoju ekranu. Žinoma, tam tikrų žinių ar kursų reikia. Ir, be abejo, lietuvių kalbos sintezės. 

Geriau vieną kartą pamatyti nei šimtą kartų išgirsti. O tie, kurie nori "išgirsti" išsamiau, gali aplankyti parodos informacinį puslapį (čia informacija pateikiama anglų ir vokiečių kalbomis): http://www.sightcity.net/en/exhibition/info.php


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]