IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

GYVENIMĄ ĮVAIRINA MOKSLEIVIAI


Apie mokytojo profesiją yra pasakyta daug gražių ir prasmingų žodžių. Kiekvienas mes vaikystėje turėjome mylimą savo mokytoją. Bėgant metams to mokytojo portretas vis labiau ryškėja, įgauna naujų kontūrų - lyg tame paveiksle: kuo ilgiau žiūri, tuo daugiau pamatai įvairiausių spalvų bei atspalvių. Šios profesijos žmonės verti didelės pagarbos. Vienas bičiulis apie savo darbą yra sakęs: "Būti pedagogu įdomu - tai kūrybiškas, nemonotoniškas ir niekuomet nesibaigiantis darbas. Jį dirbant reikia dalykiškumo, demokratiškumo, kantrybės, optimizmo, entuziazmo, sugebėjimo pateikti žinias nestandartiškai ir, žinoma, humoro jausmo. Be jo būtų sudėtinga su vaikais. Neįsivaizduoju mokytojo be gausybės knygų. Kartais su mokiniais nerasdami sprendimo ar atsakymo atsiverčiame vieną kitą knygą ir ieškome, nes visko negali žinoti. Taip pat šios profesijos atstovams nėra dviejų vienodų dienų ar pamokų. Eidamas į mokyklą niekada nežinai, kas laukia... Bet man tai labai patinka, jaučiu malonumą, moksleiviai paįvairina gyvenimą." 

Šiame straipsnyje noriu papasakoti apie du pedagogus, du buvusius klasės draugus, pasirinkusius vieną humaniškiausių profesijų pasaulyje ir jau daug metų dirbančius kartu vienoje įstaigoje Vilniuje - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC). Tai Gediminas Rutkauskas ir Stanislovas Inta, jie abu gegužės mėnesį mini gražias gyvenimo sukaktis - šešiasdešimtmečius. Ta proga šiek tiek pasklaidykime jų gyvenimo ir veiklos puslapius. 

 

GEDIMINAS RUTKAUSKAS 

Gediminas gimė 1954 m. gegužės 14 d. Rusijoje, Miragino kaime, Tomsko srityje. 1958 m. šeima iš tremties sugrįžo į Lietuvą. 1961 m. rugsėjo pirmąją Gediminas pradėjo mokytis Kauno aklųjų internatinėje mokykloje. Netrukus išryškėjo moksleivio gabumai tiksliesiems mokslams, ypač matematikai. Įžvalgusis mokytojas Bronius Ibenskas gabų auklėtinį pakvietė į šachmatų būrelį. Nuo ketvirtos klasės, susipažinęs su šio žaidimo pagrindais ir paslaptimis, šachmatus vaikinas pamėgo visam gyvenimui. Gabų jaunąjį žaidėją mokyklos vadovai nuolatos įjungdavo į mokyklos komandą. Gediminas daug kartų įvairiose moksleivių varžybose yra tapęs nugalėtoju ir prizininku, pelnęs įvairių apdovanojimų ir diplomų. Apskritai, mokykloje buvo aktyvus ir veiklus vaikinas. 

1973 m. baigė vidurinę mokyklą ir tų pačių metų rudenį pradėjo studijuoti Vilniaus pedagoginiame institute (dabar - Lietuvos edukologijos universitetas) matematiką. 1977 m. sėkmingai baigė studijas, nuo rugsėjo pirmosios pradėjo dirbti Vilniaus aklųjų ir silpnaregių internatinėje mokykloje auklėtoju. Po poros metų buvo paskirtas matematikos mokytoju, o nuo 1995-ųjų - vyresniuoju mokytoju. Mokymo reikalams iš įvairių medžiagų pats pagamino geometrinių figūrų modelius, kad mokiniai geriau suprastų ir išmoktų dėstomus dalykus. Su kolegomis LASUC moksleiviams organizuoja įvairius konkursus ir viktorinas. Nuo 1979 m. vadovauja mokyklos šachmatų būreliui. Jo treniruojami moksleiviai yra pelnę nemažai pergalių, o keliolika buvusių auklėtinių su šiuo intelektualiu žaidimu nesiskiria iki šiol ir yra žinomi šachmatininkai Lietuvoje ir už jos ribų. 

Gediminas, pamėgęs šachmatus prieš penkiasdešimt metų, nesiskiria su jais iki šiol: dalyvauja įvairiose varžybose ir čempionatuose. Du kartus yra tapęs Lietuvos aklųjų ir silpnaregių (LASS) šachmatų čempionatų nugalėtoju, daug kartų yra buvęs prizininku. Įvairaus lygio varžybose atstovauja LASS šachmatininkų komandai. Penkis kartus yra dalyvavęs pasaulio aklųjų brailio šachmatų olimpiadose. Gediminas Rutkauskas iki šiol yra aktyvus ir visuomeniškas, dalyvauja įvairių sporto klubų veikloje. 

 

STANISLOVAS INTA 

Stanislovas gimė 1954 m. gegužės 20 d. Tirkšliuose, Mažeikių rajone. Septynerių metų pradėjo lankyti Mažeikių vidurinę mokyklą. Joje baigė septynias klases. Silpstant regėjimui nuo 1968 m. mokslą tęsė Kauno aklųjų internatinėje mokykloje. 1975-aisiais pradėjo dirbti Lietuvos aklųjų draugijos Ukmergės ir Širvintų rajono tarybos pirmininku. Šias pareigas ėjo septynerius metus. Rūpinosi šių dviejų rajonų neregių socialiniais ir kultūriniais reikalais. Siekdamas mokslo žinių, nuo 1977 m. pradėjo studijuoti Šiaulių pedagoginiame institute (dabar - universitetas) tiflopedagogiką. Sėkmingai baigęs studijas, nuo 1982 m. lapkričio mėnesio pradėjo dirbti auklėtoju Vilniaus A. Jonyno aklųjų ir silpnaregių mokykloje. Nuo 1996 m. spalio mėnesio Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre jam buvo patikėtos atsakingos pareigos - paskirtas direktoriaus pavaduotoju administracijos ir ūkio reikalams. Po aštuonerių metų atsisakė administracinio darbo ir grįžo į pedagoginę veiklą, tame pačiame ugdymo centre iki šiol dirba auklėtoju. 

Stanislovo gyvenime svarbią vietą užima sportas ir visuomeninė veikla. 1973 m. pradėjo aktyviai sportuoti, buvo vidutinių nuotolių bėgikas. Dalyvavo įvairiose varžybose. Yra tapęs Ukmergės miesto bėgimo čempionu, 400 metrų distancijoje buvo nepralenkiamas. Daug metų atstovavo Lietuvai, buvo aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos rinktinės narys. Šiuo metu Stanislovas Inta yra Lietuvos aklųjų sporto federacijos vykdomojo komiteto narys, nuo 2012 m. - Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių moksleivių ir jaunimo sporto klubo "Šarūnas" prezidentas. Ketverius metus yra buvęs Lietuvos parolimpinio komiteto revizijos komisijos pirmininku. Pedagogas stengiasi skiepyti rimtą požiūrį į mokslą, skatina meilę sportui, pastebėjęs moksleivio gabumus vienai ar kitai sričiai ragina siekti žinių ir tobulėti. 

Abu pedagogai apie savo profesiją kalba su pagarba ir deramu solidumu. "Tarp mokytojo ir moksleivio turi būti nuolatinis dialogas. O bendraujant - pagarba ir supratimas. Geras pedagogas moksleiviui padeda tobulėti ten, kur jis yra gabus, ir per daug nereikalauti ir nespausti ten, kur jis silpnesnis." 

Abiem jubiliatams linkime visokeriopos sėkmės gyvenime, šeimoje bei jaunatviško entuziazmo kasdienėje moksleiviškoje aplinkoje. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Birželio 3 d. sukanka 110 metų, kai gimė (1904) Povilas Četkauskas, dirigentas, akordeonininkas, vadovėlių akordeonui autorius (mirė 1991). 

Birželio 3 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1944) Marija Leleko, ilgametė UAB "Liregus" darbuotoja, buvusi LASS visuomeninių tarybų bei komisijų narė. 

Birželio 8 d. sukanka 125 metai, kai mirė (1889) Vladislovas Šachna, neregys pianistas, kompozitorius. 

Birželio 14 d. sukanka 50 metų, kai gimė (1964) Remigijus Bagdonas, juristas, nuo 1993 m. Šiaulių miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubo "Perkūnas" pirmininkas. 

Birželio 21 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1954) Jadvyga Davidovič, trisdešimt metų vadovavusi LASS Šalčininkų rajono filialui. 

Birželio 22 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1944) Gražina Siderevičienė (Kunigėlytė), pedagogė, literatė, LASS kultūros darbuotoja. 

Birželio 26 d. sukanka 100 metų, kai gimė (1914) Teofilė Žemaitytė, poetė, išleidusi penkias poezijos knygas (mirė 2008). 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]