SUKAKTYS

Gražina SIDEREVIČIENĖ

ATMINTIES ŠVIESA


Balandžio 16 d. VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centre buvo surengtas vakaras, skirtas Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms paminėti. Mes, organizatoriai, labai jaudinomės, nes renginys lietuvių grožinės literatūros pradininkui atminti privalėjo būti solidus ir prasmingas. Poeto ir dvasininko atminties šviesa iki šiol skleidžia ir, tikimės, ateityje skleis savo šiltus spindulius. 

Renginį kunigo poeto Ričardo Mikutavičiaus eilėmis pradėjusi mėgėjų teatro "Aira" režisierė Zita Klibavičienė pristatė viešnią - Maironio lietuvių literatūros muziejaus seniausios literatūros skyriaus vedėją Audronę Gedutienę. Muziejininkė nekartojo visiems žinomų tiesų apie poeto ir dvasininko gyvenimą ir kūrybą - į Donelaičio paliktus pėdsakus mūsų literatūroje pažvelgė kitokiu žvilgsniu. Išsamiai, įdomiai ir be galo nuoširdžiai papasakojo apie 2013 metais Maironio literatūros muziejaus surengtą ekspediciją, skirtą K. Donelaičio atminties ženklų Karaliaučiaus srityje paieškai. Tų ženklų, keliaujant poeto gyvenimo ir kūrybos takais, šiame krašte vis mažėja. Muziejaus patalpos apleistos, nešildomos, darbuotojos abejingos poeto kūrybiniam palikimui. Svečius iš Lietuvos sutiko abejingai ir, rodės, tik laukė, kad greičiau išvažiuotų. Mažas šviesos žiburėlis, kurį išvydo ekspedicijos dalyviai, buvo mokyklinis autobusiukas ir prie K. Donelaičio kapo padėta didžiulė raudonų gvazdikų puokštė. Apkeliavę kelius ir takelius, kuriuose įmintos K. Donelaičio pėdos, svečiai iš Lietuvos su liūdesiu pripažino: svetimoje žemėje mes nieko reikšmingo negalime padaryti, kad poeto palikimas būtų deramai saugomas, nes tai - ne mūsų galioje. Anot A. Gedutienės, reikia saugoti materialųjį ir nematerialųjį paveldą savo sielose čia, Lietuvoje. Ji pasidžiaugė, kad Kristijonas Donelaitis plačiai minimas visoje Lietuvoje ir kad ypač didelį indėlį įneša Maironio literatūros muziejus. Viešnia pristatė būsimus renginius, skirtus poetui atminti, pakvietė juose apsilankyti. 

Anot žiūrovų, mėgėjų teatras "Aira" puikiai atliko savo darbą, kūrybiškai pažvelgė į Kristijono Donelaičio palikimą - parodė literatūrinį-muzikinį spektaklį "Artėk", kuriame sujungė K. Donelaičio ir R. Mikutavičiaus poeziją su Vytauto Kernagio daina "Baltas paukštis". 

Spektaklyje skambėjo ištraukos iš epinės poemos "Metai" ir pasakėčia "Šuo didgalvis". Posmus skaitė net šešios skaitovės. Išgirdome malonių pagyrimų, kad pateikėme daug poetinės medžiagos, kad ji nebuvo skaitoma iš lapo - atlikėjos pasistengė ją pateikti atmintinai. 

Po spektaklio LASS Kauno miesto filialo pirmininkė Roma Girnienė pasveikino režisierę Zitą Klibavičienę, šiais metais švenčiančią kūrybinės veiklos su mėgėjų teatru "Aira" 20-metį. 

Renginyje svečiavosi Kauno miesto savivaldybės administracijos kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas. Jis sakė girdėjęs daug gerų atsiliepimų apie mūsų centro kultūrinę veiklą ir liko sužavėtas prasmingu ir įtaigiu Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių paminėjimu. Tikime, kad svečio ištarti žodžiai buvo nuoširdūs, ir manome, kad tai rimtas mūsų nuolatinio triūso puoselėjant ir skleidžiant kultūrą įvertinimas. 

Viliamės, kad panašaus pobūdžio renginiai džiugins mūsų žiūrovus dar ne vienus metus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]