TRUMPAI

 

 


DIDĖS 15 PROCENTŲ 

Nuo 2014 metų bus atkuriamos slaugos ar priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos neįgaliesiems. Jos 15 procentų buvo sumažintos dar 2010 metais. Šiuo sprendimu pasinaudos apie 100 tūkstančių žmonių su negalia. Atstatymui numatyta 86 mln. litų valstybės biudžeto lėšų. 

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, užsitęsus ekonominei krizei, nuo 2012 m. buvo atkurtos tik "Sodros" pensijos, todėl labai svarbu, kad jau nuo 2014 metų 15 procentų didesnes tikslines kompensacijas gaus ir neįgalieji. 

Slaugos išlaidų tikslinių kompensacijų neįgaliesiems dydis nuo 2014 metų sudarys 900 Lt (2,5 bazinės pensijos). 

Priežiūros išlaidų tikslinių kompensacijų dydžiai žmonėms su negalia bus šiems asmenims: neįgaliems vaikams su sunkiu neįgalumu - 1 bazinė pensija (360 Lt), su vidutiniu neįgalumu - 0,5 bazinės pensijos (180 Lt), asmenims, pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais, netekusiais 75-100 procentų darbingumo, - 1 bazinė pensija (360 Lt), netekusiems 60-70 procentų darbingumo - 0,5 bazinės pensijos (180 Lt), senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims - 0,5 bazinės pensijos (180 Lt). 

Šios kompensacijos mokamos už praėjusį mėnesį, todėl sausio mėnesį bus mokama už gruodį. 

 

"PER KNYGĄ Į PASAULĮ" 

Praėjusiais metais viešoji įstaiga "Brailio spauda" sėkmingai įgyvendino leidybos brailio raštu projektą "Per knygą į pasaulį". Projekto lėšomis akliesiems skaitytojams išleistos septynios lietuvių ir užsienio autorių grožinės, istorinės, pažintinės knygos. Visos jos perduotos Lietuvos aklųjų bibliotekai. 

Projektą "Per knygą į pasaulį" finansavo Kultūros rėmimo fondas. Aklieji skaitytojai dėkingi šiam fondui už ilgametę paramą leidžiant literatūrą brailio raštu ir šitaip akliesiems skaitytojams sudarant galimybę susipažinti su geriausiais klasikos bei dabarties rašytojais, geriau suprasti literatūros, kaip žodžio meno, įvairovę. 

 

JAUNAS EUROPOS ČEMPIONAS 

Gruodžio 2-6 dieną Egeryje (Vengrija) įvyko IBSA Europos dziudo čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo Osvaldas Bareikis, Saulius Narūnas ir treneris Artūras Sakas. Svorio kategorijoje iki 66 kg Bareikis jaunimo grupėje iškovojo pirmąją vietą. Bendroje įskaitoje jis liko devintas. Sveikiname! 

 

PER GEDIMINO PROSPEKTĄ 

Gruodžio 3 dieną Vilniuje, Europos Komisijos atstovybėje, pristatytas Vilniaus Gedimino prospekto reljefinis planas neregiams. Leidinys parengtas vykdant projektą "Neregio laisvas judėjimas sostinės kultūros gyvenime". Jam lėšų skirta iš Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros rėmimo programos. "Neregiai yra laisvos, kūrybingos asmenybės, kaip ir regintieji, mėgstančios dalyvauti miesto gyvenime. Kiekvienas neregys, kaip ir regintysis, norėtų laisvas ir netrukdomas vaikščioti Gedimino prospektu ir žinoti, kurioje vietoje jis yra ne tik iš jį lydinčio asmens pasakojimų", - teigia leidėjo VšĮ "Verslas ar menas" direktorė Eglė Jokužytė. Projekto rezultatas - reljefinis Gedimino prospekto planas. Jo autorė - Diana Raudonienė. Po pristatymo neregiai kartu su tiflopedagogais ir visais atvykusiais svečiais, naudodamiesi reljefiniu planu, nuėjo nuo Europos Komisijos būstinės iki Valdovų rūmų. Reljefinis Gedimino prospekto planas išleistas 50 egzempliorių tiražu. Jį bus galima rasti Lietuvos aklųjų bibliotekoje, neregiais besirūpinančiose institucijose. 

 

PAGERBTI KAUNO MIESTO TARYBOJE 

Gruodžio 5 dieną Kauno miesto tarybos posėdyje pagerbti Kauno miesto vardą garsinantys sportininkai ir jų treneriai. Padėkos raštas įteiktas ir pasaulio plaukimo čempionato plaukimo krūtine 100 metrų nuotolyje devintosios vietos laimėtojai regėjimo negalią turinčiai Viktorijai Urbonaitei. Sveikiname! 

 

SUSITIKIMAS SU POLICIJA 

Šalyje daugėja telefoninio sukčiavimo atvejų, o nukentėję asmenys patiria didelę moralinę ir materialią žalą. Dažnai nukenčia socialiai pažeidžiami žmonės - tai pensininkai, neįgalūs asmenys. Sprendžiant šią problemą ir siekiant apsaugoti žmones nuo telefoninių sukčių, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Širvintų rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Giedrius Dovidavičius kartu su socialine darbuotoja Asta Labuckiene LASS Širvintų rajono filiale gruodžio 10 dieną suorganizavo susitikimą su regėjimo negalią turinčiais Širvintų rajono gyventojais. Jiems G. Dovidavičius papasakojo, kaip sukčiai bando išvilioti pinigus ar kitas vertybes, kaip reikia elgtis, jei kyla įtarimų. 

G. Dovidavičius pateikė pavyzdžių, kaip elgiasi sukčius ir asmuo, kurį norima apgauti. Pareigūnas pateikė pasiūlymų, kaip to išvengti, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. 

Svečias įteikė kiekvienam dalyvavusiam segimą ant rankovės atšvaitą ir palinkėjo, kad visi saugiai grįžtų į namus. 

 

NAUJAS KOLEKTYVAS 

Gruodžio 12 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre debiutavo nauja - neregių liaudiško muzikavimo grupė. Kol kas ji be pavadinimo. Jai vadovauja silpnaregis Rimvydas Auryla. Nors grupė veiklą skaičiuoja tik ketvirtą mėnesį, tačiau jau surengė pirmąjį koncertą Vilkpėdės bendruomenei. Kolektyvui talkino centro kanklių ansamblis "Kamanės". 

 

SUSITIKO KAIMYNAI 

Gruodžio 13 dieną LASS pirmininko pirmoji pavaduotoja Ramunė Balčikonienė bei LASS respublikinio centro specialistės Audronė Jozėnaitė ir Ilona Daučiūnienė lankėsi Latvijos aklųjų draugijoje. Jos susitiko su kaimynų organizacijos pirmininke Svetlana Sproge bei specialistais, dirbančiais žmonių su regėjimo negalia socialinės reabilitacijos srityje. Mūsų delegacija į Rygą vyko Latvijos aklųjų organizacijos pirmininkės kvietimu. Pasidalinta patirtimi organizuojant socialinės reabilitacijos paslaugas, aptartas latvių rengiamas tarptautinis projektas, kuriame partneris turėtų būti ir LASS. Europos aklųjų sąjungos vadovų prašymu LASS atstovai paragino kaimynus aktyviau įsijungti į Europos aklųjų sąjungos veiklą. 

 

LABORATORIJOS JUBILIEJUS 

Gruodžio 13 dieną Vilniaus universiteto specialiosios psichologijos laboratorija minėjo veiklos keturiasdešimties metų sukaktį. Akliesiems ir silpnaregiams ši sukaktis reikšminga, nes šią laboratoriją įkūrė dvi partnerės: tuometinės LTSR švietimo ministerija ir Lietuvos aklųjų draugija (dabar - LASS). Vienas iš laboratorijos tikslų buvo moksliškai tyrinėti įvairius aklumo aspektus, teikti kvalifikuotas mokslines rekomendacijas. LASS ne tik įsteigė, bet daugiau nei penkiolika metų finansiškai rėmė laboratorijos veiklą. Perėjus prie rinkos ekonomikos, šito daryti ji jau neišgalėjo. Laboratorija toliau gyvavo ir dirbo savarankiškai, tačiau bendradarbiavimą su LASS tiek dabartiniai, tiek buvę jos bendradarbiai prisimena labai šiltai. Visus keturis dešimtmečius prie laboratorijos vairo stovėjo ir tebestovi tas pats žmogus - profesorius Albinas Bagdonas. 

 

"VERSMĖ" KUPIŠKYJE 

Gruodžio 14 dieną Kupiškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje įvyko Advento vakaras. Jame savo programą parodė Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro folkloro ansamblis "Versmė". Prieš renginį meno mėgėjai susipažino su Kupiškiu. 

 

PAMINĖTAS JUBILIEJUS 

Gruodžio 17 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, paminėtos rašytojo, Lietuvos aklųjų judėjimo veikėjo Antano Jonyno 90-osios gimimo metinės. 

Popietėje dalyvavo dukra vertėja Rūta Jonynaitė, monografijos apie Antaną Jonyną autorė Janina Riškutė, aktorius ir dainų atlikėjas Olegas Ditkovskis. LAB darbuotoja Janina Vileikienė pristatė virtualią parodą apie jubiliatą "Dvikamienis beržas". Susirinkusieji išgirdo paties poeto skaitomą eilėraštį. O. Ditkovskis atliko dainų, A. Jonyno žodžiais sukurtą "Sentimentalų romansą". Rašytoją prisiminė žurnalistas Saulius Plepys, literatūros kritikė J. Riškutė, padėkos žodį tarė rašytojo dukra R. Jonynaitė. LASS respublikinio centro darbuotoja D. Cidzikienė priminė šiais metais Vilniuje, Literatų gatvėje, rašytojui atidengtą atminimo lentą su brailio raštu. 

 

IŠVYKA Į ŠVIETIMO PRADŽIĄ 

2013 metai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bendruomenėje paskelbti Aklųjų švietimo metais. Praėjo 85 metai, kai duris atvėrė pirmoji Lietuvoje neregių mokymo įstaiga, - Kauno aklųjų institutas (dabar - Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras). Jurbarkiečiai aplankė šią įstaigą. Juos maloniai sutikę centro darbuotojai supažindino su šiuo istoriniu pastatu, jaunosios kartos gyvenimo sąlygomis, ugdymo galimybėmis. Taip pat buvo apžiūrėtas greta šios mokymo įstaigos esantis skverelis, kurio teritorijoje, įamžinant atminimą, pavasarį planuojama pastatyti skulptūrą P. Dauniui. Vėliau, Nacionaliniame Kauno dramos teatre, jurbarkiečiai žiūrėjo spektaklį - tragikomediją "Jeruzalė". Po spektaklio jie nuvyko į Rotušės aikštę, kur apžiūrėjo įspūdingą megztą Kauno miesto kalėdinę eglę. Kai kurias šios eglės puošybos detales numezgė P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro auklėtiniai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]