NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Arvydas JUCHNA

SUSITIKIMAS SU SINTEZATORIAUS KŪRĖJAIS


Šių metų sausio 8 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje įvyko susitikimas su UAB "Algoritmų sistemos" atstovais, kurie pristatė jų sukurtą lietuvių kalbos sintezatorių - "SINT AS". Už šį produktą kompanija buvo apdovanota "Inovacijų prizu 2013", kategorijoje "Inovatyvus produktas". Kadangi mūsų šalyje lietuvių kalbos sintezatoriaus klausimas labai aktualus ir opus, į susitikimą buvo pakviesti atstovai iš kitų suinteresuotų organizacijų: Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) Informacinių išteklių skyriaus vedėjas Kęstutis Andrijauskas, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininkas Sigitas Armonas, pirmininko pirmoji pavaduotoja Ramunė Balčikonienė, kompiuterinės technikos ekspertas Karolis Verbliugevičius. Iš UAB "Algoritmų sistemos" atvyko pardavimų vadovas Rolandas Bačiulis ir tyrėja - analitikė Asta Krupavičiūtė. Lietuvos aklųjų bibliotekai susitikime atstovavo direktorė Rasa Januševičienė ir Skaitmeninių paslaugų ir leidybos centro vadovas Arvydas Juchna. 

Susitikime buvo pristatytas lietuvių kalbos sintezatorius, kuriam panaudoti Marijaus Žiedo ir Laimos Kybartienės balsai. Nors iš kompiuterio sklindantis garsas pasirodė kur kas aiškesnis ir malonesnis nei pirmtakų, tačiau, kaip ir buvo galima nuspėti, šis sintezatorius - tai dar ne ta priemonė, apie kurią svajoja ne vienas neregys , o yra tik įrankis, skirtas tekstiniams dokumentams versti garsiniais. Kilo natūralus klausimas - kodėl privati kompanija savo iniciatyva kuria tokį produktą? Juk yra žinoma: šiuo metu vyksta projektas "Liepa", finansuojamas Europos Sąjungos bei valstybės lėšomis ir kurio numatomi rezultatai bus panašūs bei nemokamai prieinami. Tačiau, kaip teigė IVPK atstovas, projektas "Liepa" yra platesnio pobūdžio ir nukreiptas daugiau į viešąsias elektronines paslaugas, valdymą balsu, balso atpažinimą, todėl šios privačios kompanijos iniciatyva yra sveikintina. Diskusijose paaiškėjo, jog tai, kas yra sukurta dabar, - tai tik natūralios šnekos branduolys, variklis, kurį bus galima pritaikyti įvairioms paskirtims, tarp jų - sukurti neregiams reikalingą sintezatorių, skirtą darbui su kompiuteriu ar kitu įrenginiu. Tačiau išlieka vienas nežinomasis: ar to imsis privati įmonė, ar visgi iniciatyvą turi ir toliau rodyti regos neįgaliesiems atstovaujančios organizacijos, nors jau ne kartą joms buvo duotas neigiamas atsakymas? Galima manyti, kad ankstesni nesusikalbėjimai kilo dėl miglotų, nevienodai suvokiamų sąvokų, kurias tiek šio, tiek kitų susitikimų metu pagaliau imtasi "gryninti". 

Kalbėta buvo nemažai ir didžiausias dėmesys skirtas balso sintezatoriui, o, tiksliau, šios sąvokos aiškinimuisi, nes akivaizdu, kad ir susirinkusieji skirtingai ją supranta. Visa tai galiu pailiustruoti keletu straipsnių, interviu su akademinės bendruomenės atstovais: 

http://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/technologijos/laimutis-telksnys-netrukus-su-kompiuteriu-dirbsime-snekedamiesi-646-247886,  

http://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/technologijos/mokslo-bendruomene-pasisove-ismokyti-kompiuteri-suprasti-lietuviu-sneka-646-378311 

Kai kurios mintys ir numatomi darbai yra tikrai aukščiausio lygio mokslo inovacijos ir verti aplodismentų, tačiau nėra tai, apie ką mes galvojame. Galiu pasirodyti esąs pesimistas, bet man atrodo, kad kompiuterio valdymas balsu, o ypač lietuvių kalba, - tai dar gero dešimtmečio planas. O, kita vertus, ar tai pateisins mūsų, neregių, poreikius, ypač tų, kurie kompiuteriu naudojasi ne laisvalaikio, o mokslo ar darbo tikslais ir kuriems svarbu išlikti raštingiems, gebantiems savarankiškai vartoti rašytinę kalbą. 

Vis dėlto reikia pasidžiaugti, kad yra kuriamas naujas lietuviško balso variklis, kurio panaudojimo galimybės yra plačios. Ir tikrai galima įsitikinti, kad jau dabar pateikiamų pavyzdžių kokybė nepalyginama su buvusiais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]