RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

PASAKOTOJŲ ŠVENTĖ


Scenoje pasakoriaiSakoma "Margas paukštis - žmogaus gyvenimas dar margesnis". Taip nutiko lapkričio 28 d. Kauno aklųjų ir silpnaregių centre. Čia kaip paukščiai į tradicinę šventę "Aš atdarysiu pasakų skrynią" suskrido pasakotojai, muzikantai, dainininkai iš Kauno, Panevėžio ir Molėtų. Tokios gausios margos šeimynos mūsų organizuojamose pasakotojų šventėse dar nebuvo. Ne veltui liaudies išmintis teigia: "Gerų draugų nei kulka neišskirs." 

Susirinkusius sveikino šarmingoji centro liaudies muzikos kapela "Bičiuliai" ir gyvas "energijos užtaisas" - jų vadovas Vytautas Brušnius. Savo programą jie pradėjo vieno iš kapelos muzikantų Vaclovo Bakio "Šilojų valsu". Dzūkų krašto pasakas sekė Elena Žilėnienė ir Gražina Siderevičienė, intarpuose skambėjo "Bičiulių" atliekamos dainos. 

Lietuvių liaudies patarlė sako: žiema - keliauninkas, pavasaris - gėlininkas, vasara - dainininkas, o ruduo - darbininkas. Rudenį gausiausias švenčių ir koncertų derlius, taigi kasmet mūsų šventę pagyvina Panevėžio pasakotojos. Keliavusios, gėles auginusios, dainas dainavusios moterys niekada nepamiršta savo krašto pasakojamosios tautosakos klodų. Šį kartą sulaukėme net šešių. Ačiū jų vadovei Rimai Žostautienei už surinktas pasakas. Dėkojame Rasuolei Dovidavičiūtei, Dovilei Juožiukynienei, Janinai Juodzevičienei, Gražinai Strautnikaitei, Genovaitei Zakarevičienei ir Lorenai Valiulytei už nuotaikingas, šmaikščias pasakas. 

Nuotaiką praskaidrino iš Šiaulių kilęs Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro jaunasis pasakotojas Ainoras Dambrauskas - visada smagu matyti jauną žmogų, besidomintį savo tautos šaknimis. Jį paruošė mokytoja Reda Urnienė. 

Scenoje išvydome svečius iš pasakiškai gražaus, legendomis ir mitais garsėjančio Molėtų krašto. Išgirdome kaimiškos kapelos "Berželis" atliekamus nuotaikingus kūrinius: "Kam šėrei žirgelį?", "Kur gintarais nusėtas marių krantas", "Polka su padainavimais", "Lietutį", o labiausiai nustebino kapelos muzikantės Genutės Žigelienės sukurta "Genutės polka". Programą praturtino charizmatiško, kūrybingo vadovo Prano Pliuškos savos kūrybos eiliuota humoreska "Liudunės gimtadienis" (pagal Kristijoną Donelaitį). Visus sužavėjo kapelos ir jo vadovo energija, aišku, ir puiki nuotaika. Daugelis žino, kad Pranas ne tik vadovauja kapelai "Berželis", bet yra subūręs humoro grupę "Molėtuvka", kurios pasirodymams yra sukūręs apie dvidešimt scenarijų. Televizijos žiūrovai jį matė LNK laidoje "Čempionų kovos" ir BTV laidoje "Juoko kovos". Linkime Pranui ir toliau neprarasti kūrybinės energijos, tikimės jį išvysti ir kitose televizijos laidose bei mūsų centre. 

Gana turtingą aukštaičių pasakų kraitį papildė kaunietės pasakorės Asta Ūdrienė ir Zita Klibavičienė. Pastaroji prajuokino pasakomis be galo ir pasierzinimais. Itin smagiai suskambėjo žemaitiškas nutikimas, kurį paporino tikra žemaitė Odilija Budrienė. 

Smagiai bėgo laikas, pasakas keitė dainos, dainas - pasakos, o pabaigoje Kauno aklųjų ir silpnaregių centro direktorius Stasys Babonas įteikė padėkas svečiams iš Molėtų ir Panevėžio bei dovanėles visiems pasakotojams. 

Šia patrauklia margaspalve švente baigėsi Tarmių metams skirtas renginių ciklas. 

Šventės rėmėjai - Kauno miesto savivaldybės administracijos kultūros ir turizmo plėtros skyrius, A. R. Baumilų TŪB "Klasikinė tekstilė", rašytojas Alvydas Valenta ir Kauno Žaliakalnio seniūnijos seniūnaitis Juozas Miliauskas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]