TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAIP VALGYTI VAISIUS


Dauguma žmonių mėgsta vaisius ir juos mielai valgo. Vaisiai yra naudingiausias, suteikiantis daugiausia energijos bei ilginantis gyvenimą maistas. Bet taip yra tik tada, jeigu vaisiai valgomi taip, kaip reikėtų juos valgyti. 

Vaisiai - vienintelis maistas, prie kurio žmogus yra biologiškai prisitaikęs. Žmogaus organizmas linkęs išsivalyti nuo toksinių atliekų, tačiau jam reikia padėti. Veiksmingiausias valymas vartojant vandeningą maistą. Vandeningiausias maistas - vaisiai. Vaisiuose yra 80-90 nuošimčių valančio, gyvybingo vandens. Be to, vaisiuose esama visų vitaminų, mineralų, angliavandenių, aminorūgščių bei riebiųjų rūgščių, kurių reikia žmogaus organizmui. Joks kitas maistas neteikia tiek daug gyvybinių jėgų - žvaliam gyvenimui būtina energija. 

Jau žinome, kad virškinant sunaudojama daugiausia energijos nei užsiimant bet kuria kita fizine veikla. Vaisiams suvirškinti reikia mažiau energijos nei bet kuriam kitam maistui! Ir štai kodėl. Visas maistas, patekęs į žmogaus kūną, turi būti suskaidytas bei transformuotas į gliukozę, fruktozę, gliceriną, aminorūgštis bei riebiąsias rūgštis. Vaisiai yra gyva gliukozė. Jiems suvirškinti reikia tik dalelės tos energijos, kuri yra reikalinga suskaidyti kitam maistui. Vaisiai virškinami ne skrandyje. Jie jau apvirškinami burnoje. Visi vaisiai, išskyrus bananus, datules bei džiovintus vaisius, labai trumpai būna skrandyje. Užtrunka 20 - 30 minučių, kol jie pereina per skrandį tarsi per tunelį, susiskaido ir išskiria savo vertingas medžiagas žarnyne. Kadangi vaisiai nevirškinami skrandyje, sutaupoma daugiau energijos, kuri skiriama organizmui valyti. 

Vaisiai skrandyje ilgai nebūna - jie niekada nevalgomi su kitu maistu ar po kito maisto. Vaisius reikia valgyti tik tuščiu skrandžiu. Jeigu vaisiai valgomi po kitų valgių, tai nėra geras pasirinkimas. 

Tarkime, suvalgote sumuštinį, po to - kokį nors vaisių, sakykime, arbūzo gabalėlį. Arbūzo gabalėlis, perėjęs per skrandį, tuoj patektų į žarnyną, jeigu nesukliudytų joks kitas maistas, kuris pūva, fermentuojasi ir virsta rūgštimi. Kai tik vaisiai susimaišo su kitu maistu ir skrandžio sultimis, visa masė pradeda gesti. Baltymai pūva, o angliavandeniai fermentuojasi. Viskas virsta rūgštimi, o mes puolame ieškoti vaistų, nes mums negera. 

Vaisius galite valgyti bet kokiu metu ir bet kokius, jeigu skrandis tuščias, prieš valgant ką nors kita - turėtų praeiti 20-30 minučių. Per tą laiką vaisių ar sulčių skrandyje nelieka. Bananai, datulės ir džiovinti vaisiai išbūna skrandyje 45-60 minučių. Prieš valgant vaisius, reikia atsižvelgti, kiek laiko praėjo, kai valgėme kitokį maistą, ne vaisius. Reikėtų žinoti, po kiek laiko, pavalgius kito maisto, galima valgyti vaisius. Štai savotiška atmintinė. 

Salotos ar nevirtos daržovės - 2 val. 

Gerai suderintas maistas be mėsos - 3 val. 

Gerai suderintas maistas su mėsa - 4 val. 

Visus vaisius yra būtina valgyti žalius, nevirtus, nes kitaip prarandamos naudingos jų savybės. Tas pats pasakytina ir apie vaisių sultis. Jeigu nusprendėte atsigerti sulčių, tai gerkite tik šviežias. Pasterizuotos, kaip ir iš koncentrato atskiedžiamos apelsinų sultys, jau yra tik rūgštis. 

Jeigu kas paklaustų, koks dienos metas pats netinkamiausias valgyti, kažin ar pasakytume - rytas. Veikiausiai "prieš pat miegą" - taip daugelis mano. O teisingas atsakymas - ryte. Tikriausiai daugelis iš jūsų nustebote, nes nuolat teigiama, kad pusryčius reikia pavalgyti. Bet pažiūrėkime, kas vyksta su mūsų organizmu ryte. Mes nubundame pailsėję, aišku, jeigu nevalgėte vėlai vakare, kupini jėgų. Ir kur jūs išliesite jėgų antplūdį? Sotiems pusryčiams? Jau žinote, kad virškinimas atima daug energijos. Taigi, kalbant apie energiją, pusryčiai neturi prasmės. 

Būtina sveikatos visam gyvenimui atmintinė tokia: atsibudus rytą - bent iki vidudienio - valgykite tik šviežius vaisius, gerkite tik vaisių sultis ir daugiau nieko. Valgykite ir gerkite į valias, savęs neribodami, bet ir nepersivalgykite. Vaisiams suvirškinti reikia labai mažai energijos, nes skrandyje jie nevirškinami. Juos tereikia gerai sukramtyti. Ryte valgydami vaisius, jūs būsite daug žvalesni dieną, nes sukaupiate energijos, o ne ją iššvaistote. Jeigu priprasite iki vidudienio maitintis tik vaisiais, net nustebsite, kokį neįtikėtiną poveikį tai turės jūsų gyvenimui. Jeigu retkarčiais ir suvalgysite sunkesnius pusryčius, nesijaudinkite. Retkarčiais yra viena, o kasdien - visai kas kita. 

Valgyti vien vaisius, gerti vaisių sultis rytais yra sveikatos visam gyvenimui pagrindas. Jeigu iš pradžių jums yra sunku laikytis kitų šios programos principų, tai laikykitės tik šio vieno principo - rytą valgykite tik vaisius ir pamatysite, kokį poveikį tai turės jūsų organizmui. Nepamirškite, kad tuščiu skrandžiu valgomi vaisiai turi tik teigiamą poveikį ir skatina kristi svorį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]