RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

KANKLIŲ SKAMBESYS GIMTINEI PAŠAUKUS


Tautinės muzikos puoselėtoja R. MontvilienėKauno aklųjų ir silpnaregių centro kanklių ansamblis - vienas seniausių Kaune. Pirmoji kolektyvo vadovė Liongina Stasiulienė padėjo pamatus tolesnei šio ansamblio veiklai, vėliau jos darbą tęsė Aldona Indrikonytė. Kolektyvas atlieka kūrinius, kuriuos groja muzikos mokyklų auklėtiniai, respublikinių dainų švenčių dalyviai. Koncertuoja ir šį senovinį muzikos instrumentą populiarina darželiuose, mokyklose, įvairiose bendruomenėse. Tai edukacinės programos, padedančios pažinti lyriškąjį liaudies instrumentą. Kasmet dalyvaujama ir tarptautiniame tautinės muzikos instrumentinių ansamblių ir orkestrų festivalyje "Klonių aidai", kurį rengia Kauno J. Gruodžio konservatorija. 

Jau keturis dešimtmečius šiam ansambliui vadovauja nenuilstanti tautinės muzikos puoselėtoja Romualda Montvilienė. Jubiliejinį koncertą Romualda nutarė surengti savo mamos gimtinėje - Kėdainių rajone, Lipliūnų kaime. Tai buvo puiki idėja, ir ji pasiteisino. Buvo dar viena ypatinga priežastis - šiais metais jos mamai būtų sukakę 100 metų ir amžinojo poilsio vieton ji atgulė Lipliūnų kaimo kapinaitėse. Tad šiuo koncertu buvo pagerbtas jos atminimas. Šiame kaime gyveno ir iš čia iškeliavo anapus Romualdos seneliai, tetos, dėdės ir kiti artimi, brangūs žmonės. 

Rugpjūčio 31 d. leidomės į kelionę ir atsidūrėme kukliai restauruotame, mažame buvusio Kristauskų dvaro pastate. Nedidukėje jaukioje salėje, kuri buvo išpuošta jurginais, kardeliais ir kitomis spalvingomis rudens gėlėmis, pritrūko sėdimų vietų. Nemažai žiūrovų koncerto klausėsi stovėdami, o mums regėjosi - čia tebetvyro senosios dvarų kultūros dvasia. 

Buvome pamaloninti tokio pagarbaus kaimo bendruomenės dėmesio kanklių muzikai - po kiekvieno atlikto kūrinio ar perskaityto posmo ilgai netilo nuoširdūs plojimai. Skambėjo J. Naujalio, M. K. Čiurlionio, A. Prusevičiaus kūriniai, liaudiškos melodijos. Programa tapo dar spalvingesnė ir jaunatviškesnė, kai prisijungė mažosios atlikėjos Gabija ir Milda Skaburskytės. Jos iš Kauno atvyko į senelių gimtinę. Gabija grojo kanklėmis, Milda - gitara. Seserys ne tik grojo, bet ir dainavo populiarias dainas, kurios itin patiko žiūrovams. Pritariant kanklių ansambliui smagiai nuaidėjo Onės Lumbienės ir Juozo Skužinsko atliekamos lietuvių liaudies dainos: "Kai aš augau pas tėvelį", "Nedėlios rytelį", "Oi, laukiau, laukiau" ir kitos. Juozui tai buvo debiutinis pasirodymas, kuris puikiai pavyko ir, kaip sakoma, "pirmasis blynas neprisvilo." 

Muzikinę programą pagal lietuvių autorių posmus Tarmių metams skirtais anekdotais apie dzūkus, suvalkiečius ir žemaičius papildė šių eilučių autorė. Buvome apdovanoti ne tik padėka, įvairiaspalvėmis gėlėmis, bet ir asmeninėmis dovanėlėmis. Neliko nuskriaustas nė vienas atlikėjas, o koncerto kaltininkė Romualda Montvilienė buvo pilte apipilta gėlėmis. 

Esame tikri, kad šis koncertas renginių neišlepintiems žmonėms buvo ir šventė, ir penas sielai. Atsisveikinant bendruomenės seniūnė E. Banevičienė nustebino, kai pasakė: " Seniai girdėjau tokio gero menino lygio koncertą." Ir pridūrė: "Jeigu nepasididžiuosit, mes jus vėl pasikviesim." 

Lauksime kvietimo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]