NEREGYS IR VISUOMENĖ

Alvydas VALENTA

EDENAS LAUKIA JŪSŲ!


Daugelis, išgirdę žodį "Edenas", pirmiausia turbūt prisimena Biblijos pasakojimą apie pirmuosius žmones Adomą ir Ievą, apie tai, kaip jie gyvenę pilname nuostabiausių augalų sode. Gyvenę iki anos nelemtos dienos, kol žaltys neįkalbėjęs Ievos, o ši nesugundžiusi Adomo suvalgyti pažinimo obuolį... Užtat žodis "Edenas" daugelyje kalbų jau seniai yra tapęs dieviškos palaimos, rojaus sinonimu. Bet šįsyk ne apie rojų ir dieviškus sodus. "Eden" yra Europos Komisijos inicijuotas projektas ir angliškų žodžių "European destinations of excellence" santrumpa, lietuviškai - patraukliausios turizmo vietovės. Tai projektas, Europos Sąjungoje skatinantis tvarius turizmo modelius. Kasmet nuo 2006 metų vyksta "Eden" nacionaliniai konkursai, kurių metu kiekvienoje šalyje dalyvėje išrenkama po vieną patraukliausią vietovę. Patraukliausia - nebūtinai garsiausia ar plačiai žinoma. Tai vietovė, kuri iš tikrųjų yra patraukli įvairioms žmonių grupėms, tarp jų ir neįgaliesiems. Projekto plėtrą ir toliau remia jį prieš septynerius metus inicijavusi Europos Komisija. Pirmąjį pusmetį - nacionalinis atrankos turas, antroje metų pusėje - Europos Komisijos apdovanojimų ceremonija. Kasmet "Eden" organizatoriai skelbia naują temą, pagal kurią turi būti atrenkamos vietovės. Pirmuosius trejus metus patraukliausių Europos vietovių buvo ieškoma atsižvelgiant į kaimo turizmo plėtrą ir nematerialųjį paveldą. Ketvirtaisiais metais dėmesio susilaukė vandens turizmas, šiais metais - neįgalieji. Taigi lietuviško "Edeno" nugalėtojai! Pirmoji vieta skirta Telšių miestui už projektą "Septynių kalvų miesto paslaptys". Antroji vieta - akliesiems jau neblogai pažįstamai Haimo Frenkelio vilai ir parkui (Šiaulių rajonas). Trečiąją vietą laimėjo projektas "Neringa - smėlio kraštas tarp dviejų vandenų". Lapkričio 11-12 dienomis Briuselyje vyks geriausių "Eden" vietovių apdovanojimų ceremonija ir bendradarbiavimo memorandumo pasirašymas. 

Pasižvalgykime po šias vietoves bent virtualiai. Telšių senamiestis. Kaip skelbia oficiali Turizmo departamento informacija, pritaikytas įvairių poreikių žmonėms, kad ir kokių fizinių apribojimų jie turėtų, kad ir kokio būtų amžiaus: žmonėms su negalia, šeimoms su mažais vaikais, senjorams. Senamiesčio teritorijoje - kokybiškas apšvietimas, visos sąlygos judėti neįgaliesiems vežimėliuose - įrengtos prievažos, saugūs turėklai. Žmonės, turintys regėjimo negalią, gali taktiliškai apžiūrėti vienintelį Lietuvoje senamiesčio dalies maketą. Atskiri objektai jame pažymėti brailio raštu. Masčio ežerą juosia naujas pėsčiųjų ir dviratininkų takas. Įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, prieplauka, paplūdimys. 

Haimo Frenkelio viloje žmonėms, turintiems judėjimo negalią, pritaikytas pirmasis aukštas, akliesiems įrengta ekspozicija "Daiktai, kurie kalba". 

Neringos, o tiksliau - Kuršių nerijos, Lietuvos gyventojams pristatyti nereikia. Apie ją daug įdomaus gali papasakoti net ir tie, kurie joje nė karto nebuvo. Be poilsio, ramybės, gamtos teikiamų malonumų, Neringa siūlo plačią turizmo paslaugų infrastruktūrą: per visą Kuršių neriją driekiasi dviračių takas, gamtos pažintiniai takai. Laiveliais, jachtomis ar senovine burine valtimi - kurėnu - galima leistis į kelionę po marias. Poilsiautojams siūloma paburiuoti vėjaračiais vasarą ar ledrogėmis - žiemą. Neteko girdėti, kad šiuos malonumus būtų išbandę silpnaregiai (visiškai nematantiems kažin ar leistų), tačiau judėjimo negalią turintys žmonės tai jau tikrai yra darę. Vienas jų eilučių autoriui apie tai praėjusiais metais pasakojo pats. Apskritai, tiek šiuo konkrečiu atveju, tiek ir kitais, kai teigiama, kad objektas pritaikytas neįgaliesiems, dažniausiai turimi galvoje judėjimo negalią turintys žmonės, jiems reikalingi privažiavimai, įvažiavimai, įėjimai. Tačiau būdami objektyvūs turėtume pripažinti, kad tai didelis pliusas ir neregiams: lygūs takai, žemi slenksčiai, plačios durys ir kiti patogūs dalykai. 

"Eden" projekto metu ne tik išrenkami ir apdovanojami patraukliausi turizmo objektai, bet įvairiais požiūriais įvertinami ir kiti kultūros ar pramogų židiniai. Toks išskirtinis objektas yra, pavyzdžiui, Kurtuvėnų žirgynas - čia neįgalieji gali pajusti jodinėjimo malonumą. Sakydami "neįgaliesiems" idėjos sumanytojai ir vėl galvoje turėjo fizinę ir proto negalią. Tačiau turbūt nėra jokia fantazija matyti ant žirgo silpnaregį ar net neregį! 

Išskirtinių, neįgaliesiems įdomių ir patrauklių objektų randame ir daugiau: pavyzdžiui, pažintinis takas Čepkelių rezervate, Lazdijų nacionaliniame parke, Pinigų muziejus Vilniuje. Judėjimo negalią turintys žmonės jau senokai atrado Bistrampolio dvarą Panevėžio rajone: čia vyksta įvairūs jų plenerai, seminarai. Daugiau informacijos, taip pat ir vaizdo medžiagos galima rasti lietuviškoje projekto interneto svetainėje eden.tourism.lt. 

Kodėl turizmas? Skeptiškiau nusiteikęs žmogus galbūt pasakys: "Kokius niekus jūs čia siūlote, apie ką kalbate? Gyvenimas ir taip nelengvas, ant galvos - naujas šildymo sezonas, šilumos tiekėjai vėl prakalbo apie didesnes kainas, o jūs - apie pramogas..." Ir taip, ir ne. Turizmas vis labiau tampa ne pramoga, o gyvenimo būdu, keliauja ne tik jaunimas, ne tik storas pinigines turintys verslininkai. Suprantama, kelionė nelygi kelionei! Net ir neilga kelionė irgi kainuoja. Tačiau pasvarstykime - štai kad ir toks scenarijus: turizmas, turistinių objektų pritaikymas neįgaliesiems iš mėgėjiškos veiklos pamažu pereina į profesionalų rankas ir tampa valstybės politikos dalimi. Tuo tikslu skiriamos lėšos, valdininkų ir politikų dėmesys, plečiasi turizmo infrastruktūra ir industrija. Galbūt galime šią palankią aplinkybę išnaudoti? Pavyzdžiui, rengti vietinio pobūdžio (rajono organizacijos) ar nacionalinius projektus savo rajonų savivaldybėms, Neįgaliųjų reikalų departamentui, kurių tikslas būtų ne pasivažinėti, ne "paekskursuoti", o nuosekliai pažinti kraštą, kuriame gyvenama, pažinti jo istoriją, gamtos ypatybes. Scenarijų gali būti įvairių, tikslų - irgi. Tačiau bene svarbiausia čia yra tai, kad atsiveria naujos aktyvaus laisvalaikio leidimo formos ir naujos galimybės tiek pavieniams žmonėms, tiek mūsų rajonų filialams. Lietuviškasis "Edenas" yra tik vienas iš pastaraisiais metais vykdytų turizmo plėtros projektų. Prieš keletą metų rašėme apie VšĮ "Novus credo" vykdytą panašaus pobūdžio projektą ir neįgaliesiems pritaikytą pažintinį taką Dūkštų ąžuolyne. Geriau pasigilinus paaiškėja, kad praktiškai kiekvienas nacionalinis parkas ar rezervatas neįgaliesiems yra ką nors įrengęs ar paruošęs. Tad gal imkime ir įsitikinkime patys. Jeigu ne šiemet, tai bent jau ateinančią vasarą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]