TRUMPAI

 

 


GAL TURITE PASIŪLYMŲ 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga ruošiasi pertvarkyti ir geriau neregių poreikiams pritaikyti svetainę www.lass.lt. Bus atnaujinama ir organizacijos narių duomenų bazė. Jei turite pasiūlymų, pageidavimų, pastabų ir naujų idėjų, rašykite - [email protected] - iki rugsėjo 23 dienos. 

 

SUSTOK, "AKIMIRKA" ŽAVINGA 

Birželio 21 dieną LASS Kupiškio rajono filialo teatro kolektyvas paminėjo pirmąjį gimtadienį. Į šventę pasikvietė akluosius ir silpnaregius iš Pasvalio, Molėtų ir Zarasų. Kolektyvas parodė spektaklį "Gyvenimas - mokykla". Muzikines programėles parodė ir svečiai. Teatro artistai tikisi, kad kolektyvas švęs dar ne vieną gimtadienį. 

 

KŪRĖJŲ ŠVENTĖJE 

Birželio 29 dieną literato Vytauto Gasiūno sodyboje įvyko tradicinė, septintoji, Rokiškio krašto kūrėjų šventė "Branginkim lietuvišką žodį, meną ir Tėvynę". Renginyje jau trečią kartą dalyvavo LASS Rokiškio rajono meninės raiškos kolektyvas "Nemunėlis" ir skaitovai. 

 

GYDANTIS BANGŲ OŠIMAS 

LASS Vilkaviškio rajono filialo nariams liepos 1-5 dieną surengta išvyka į Palangą. Aklieji ir silpnaregiai ilsėjosi poilsio namuose "Jūratė". Čia jie ne tik ilsėjosi. Paruošta reabilitacinė ir mobilumo programa. Nepamiršta ir ekskursijų programa - aplankytas atsinaujinęs Gintaro muziejus. 

Liepos mėnesį Šventojoje ilsėjosi aklieji ir silpnaregiai iš Kaišiadorių, Prienų, Šalčininkų. Iš Švenčionių į pajūrį atvyko net 77 nariai. Jų tiek daug todėl, kad LASS Švenčionių rajono filialas šia kelione įgyvendino keturis skirtingoms institucijoms pateiktus skirtingos veiklos projektus. 

 

"SAULĖS RATE" 

Liepos 3-7 dieną Šiauliuose ūžė V tarptautinis folkloro konkursas-festivalis "Saulės žiedas". Jame dalyvavo Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus folkloro ansamblis "Sedula", liaudies šokių grupė "Vajaunas" ir liaudies muzikos kapela "Šelmiai". 

 

VISUOTINIS PASVALYJE 

Liepos 10 dieną įvyko visuotinis LASS Pasvalio rajono filialo narių susirinkimas. Jame svečiavosi Pasvalio rajono savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja R. Ožalinskienė, Panevėžio teritorinės ligonių kasos atstovės L. Nakrošienė, L. Sakalauskienė ir A. Levickienė. 

Teritorinės ligonių kasos darbuotojos informavo susirinkimo dalyvius apie privalomąjį sveikatos draudimą, medicininę reabilitaciją, sąnarių ir dantų protezavimą, Europos sveikatos draudimo kortelę. Svečiai atsakė į susirinkusiųjų klausimus. Renginyje pasveikinti jubiliejus švenčiantys organizacijos nariai. Koncertavo filialo muzikos klubo vokalinis ansamblis. 

 

TARPTAUTINIS TRAKUOSE 

Liepos 13-14 dieną Trakuose įvyko Tarptautinis komandinis šoudauno turnyras. Jame dalyvavo aštuonios komandos iš Latvijos, Lenkijos, Prancūzijos, Suomijos, Vokietijos ir Lietuvos. Pirmąją vietą iškovojo Lietuvos pirmoji komanda (Paulius Kalvelis, Mindaugas Dvylaitis, Dainora Laukžemytė), antrąją - lenkai, trečiąją - Vokietijos pirmoji komanda. 

 

KŪNO KALBAI PAGERINTI 

Liepos 15-19 dieną LASS respublikinis centras "Zelvos" poilsiavietėje organizavo kūno kalbos įgūdžių stovyklą "Kūno kalba - kelias į sėkmę". Tai jau penktoji tokio pobūdžio stovykla, rengiama kasmet vasarą. Šiais metais kūno kalbos įgūdžių stovykloje dalyvavo 17 regėjimo negalią turinčių žmonių iš įvairių Lietuvos regionų - nuo 16 iki 40 metų. 

Jaunimas - kolegijų ir aukštųjų mokyklų studentai, vyresnių klasių ugdymo centrų moksleiviai, o vidutinio amžiaus regėjimo neįgalieji - žmonės, dirbantys atviroje visuomenėje arba aktyviai dalyvaujantys įvairioje veikloje. Perprasti kūno kalbą ir neverbalinį bendravimą padėjo Lina Puodžiūnienė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro teatro mokytoja, ir Lina Pužaitė, Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro taikomosios kūno kultūros ir sporto mokytoja. Su šiuolaikinio šokio elementais supažindino savanorė, teatro edukologijos specialistė Simona Artimavičiūtė. Stovykloje vyko teorinės ir praktinės pamokos, neformalaus bendravimo renginiai. Dalyviai parengė baigiamąjį teatro ir judesio improvizacijų spektaklį pagal lietuvių liaudies pasaką "Eglė - žalčių karalienė". 

 

VILNIEČIAI KELIAUJA 

Liepos 15-25 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras kelionių mėgėjams surengė kelionę į didįjį Balkanų turą. Aštuoniose šalyse aplankytos turistų pamėgtos vietos. Kelionėje dalyvavo aštuoniolika žmonių su regos negalia. 

 

SVEIKATOS Į PLATELIUS 

LASS Plungės rajono filialas iš rajono savivaldybės gavo lėšų projektui "Kelias į sveikatą ir pažinimą". Didžiausias šio projekto renginys - liepos 17 dieną įvykęs sąskrydis prie Platelių ežero. Į jį atvyko aklieji ir silpnaregiai bei jų bičiuliai iš Skuodo, Mažeikių, Telšių, Klaipėdos ir Plungės. Sveikinimo žodį tarė Plungės meras Albinas Klimas, Platelių seniūnė Danutė Rapolavičienė, Žemaitijos regioninio parko direktorius Ramūnas Lydis. Renginyje buvo ir visuotinė dalyvių mankšta. Visus mankštintis mokė sveikatingumo užsiėmimų trenerė Vida Šimkutė. Vėliau atvykę LASS rajonų filialų ir svečių kolektyvai parodė specialiai paruoštas meninės raiškos programas. Smagioje popietėje koncertavo vietoje susikūrusi kolektyvų vadovų kapela. Susirinkusieji vaišinosi kareiviška koše. Renginyje buvo galima susipažinti su UAB "Biomedika" regos kompensacinėmis priemonėmis. LASS Plungės rajono filialo darbuotojos Janinos Rupšienės sumanytame renginyje aktyviai talkino ir nemažas būrys savanorių. Platelių urėdija nemokamai leido pasinaudoti sporto aikštynu ir automobilių stovėjimo aikštele. Jachtų klubas nemokamai tiekė elektrą, kad būtų galima naudotis garso aparatūra. Košę virė Lietuvos šaulių sąjungos Rietavo šaulių kuopos kariai. Renginį taip pat parėmė UAB "Plungės baldai" ir UAB "Regseda". 

 

MŪSŲ KOLEKTYVAI JŪROS ŠVENTĖJE 

Liepos 26-28 dieną Klaipėdoje įvyko tradicinė Jūros šventė. Joje dalyvavo Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro meno mėgėjų kolektyvai. Liepos 27 dieną Atgimimo aikštėje dvi valandas susirinkusius linksmino ir šokti žiūrovus privertė retro muzikos ansamblis "Prisiminimas" kartu su Jonu Drėgva, Aredna Jokubauskiene ir Janina Moniene. 

Teatro aikštėje liepos 28 dieną įvyko Klaipėdos pagyvenusių žmonių asociacijos meno kolektyvų koncertas "Dainos jūros miestui". Jame dalyvavo folkloro ansamblis "Spingsulė". 

 

"SEDULA" RUMŠIŠKĖSE 

Liepos 27 dieną Rumšiškėse (Kaišiadorių raj.) įvyko šiuolaikinio folkloro ir alternatyvios muzikos festivalis "Margos pievos". Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus folkloro ansamblis "Sedula" koncerte "Tarmių ratu", kuriame dalyvavo kiekvieno Lietuvos etnografinio regiono folkloro ansambliai, pristatė žemaitišką programą. 

 

SUSITIKIMAS PASVALYJE 

Liepos 31 dieną LASS Pasvalio rajono filialo nariai susitiko su Panevėžio teritorinės ligonių kasos specialistais. 

Pacientų organizacijos atstovams rūpėjo išgirsti, kokios aktualios informacijos, skirtos regėjimo negalią turintiems asmenims, gali pateikti įstaigos atstovai, buvo prašoma atsakyti į klausimus, susijusius su dantų, sąnarių protezavimu, medicinine reabilitacija, vaistų kompensavimu, paslaugų apmokėjimu. 

Panevėžio teritorinės ligonių kasos kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Laima Sakalauskienė akcentavo, kad regėjimo negalią turintiems asmenims sveikatos priežiūros paslaugos apmokamos kaip daugeliui apdraustųjų, tačiau taikomos papildomos lengvatos - kompensuojami akinių lęšiai vaikams, suaugusiems ir kt. 

Susirinkusiems kalbėta apie vaistų glaukomai gydyti skyrimą, jų kompensavimą, kompensuojamų vaistų naudojimą stacionare ir sanatorijose, geltonosios dėmės degeneracijai pristabdyti ne taip seniai pradėtus naudoti vaistus, kuriuos, centralizuotai perkamus, gauna dvi įstaigos - Kauno ir Santariškių klinikos. Šie į akies obuolį leidžiami vaistai pristabdo ligą. 

Viešnia sakė, kad kompensuojami tik individualiai asmeniui pagaminti akių protezai, priminė, kada, kokiais laiko intervalais galima nemokamai protezuoti akis suaugusiems ir vaikams. 

 

KAI BŪSITE VARŠUVOJE 

Vilanovo pilies muziejuje nuo balandžio 24 iki spalio 30 dienos galima susipažinti su paroda "Primus inter pares", skirta Lenkijos karaliui ir Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Janui Sobieskiui. Tai viena pirmųjų parodų Lenkijoje, skirta žmonėms su regos ir klausos negaliomis. Neregiams bilietas kainuoja 10 zlotų. Šeštadieniais rengiamuose specialiuose susitikimuose gali dalyvauti neregių - ne daugiau kaip šešių asmenų - grupės su palydovais. Neregiams skirtos ekskursijos iliustruojamos gausia liečiamąja medžiaga. 

 

BLUES RAY 

"Ar domiesi muzika? Tau nesvetimas bliuzas? Gal groji arba nori groti muzikiniais instrumentais?"- tokius klausimus kėlė Lenkijoje įgyvendinto projekto organizatoriai. Projektas skirtas akliems ir silpnaregiams jauniems muzikantams - savaitgaliais jie galėjo mokytis bliuzo. Projektas pavadintas "Blues Ray" - bliuzas ir Rėjus Čarlzas. Lėšų projektui skyrė Europos Sąjungos programa "Veiklus jaunimas". Daugiau apie projektą mokantys lenkų kalbą gali sužinoti internete www.bluesray.pl. 

 

PATRAUKLIAUSIA TURIZMO VIETA PASKELBTI TELŠIAI 

Kokiame Lietuvos mieste galima atrasti turistinių objektų aprašų brailio raštu, specialius takus ir liftus neįgaliesiems, pritaikytas ekskursijas bei paslaugas? Šio miesto atvirumą visiems keliautojams ir turizmo infrastruktūros adaptavimą įvertinę turizmo ekspertai Telšių rajono savivaldybės pateiktą projektą "Septynių kalvų miesto paslaptys" paskelbė Lietuvos turizmo traukos vietove 2013 ir Europos Komisijos projekto EDEN nugalėtoju. 

EDEN programoje, kurią nuo 2006 m. vykdo Europos Komisija, Lietuva dalyvauja jau septintą kartą. Kiekvienais metais mūsų šalyje išrenkama viena įdomiausia turizmo traukos vietovė, atitinkanti tų metų Europos Komisijos skelbiamą pro 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]