MEDICINA

 

SAULĖ, AKINIAI, KONTAKTINIAI LĘŠIAI


(Tęsinys, pradžia - "M. Ž." Nr.7) 

 

Kaip teisingai pasirinkti ir nešioti akinius 

Pirmą kartą atėjus rinktis akinių reikėtų šį tą žinoti. 

Pirmiausia akinių ir tarpnosės atstumas turi atitikti vienas kitą. Toje vietoje, kur į nosį remiasi akinių noselės (balnelis), turi būti atstumas, atitinkantis žmogaus nosies plotį. Būna labai mažos tarpnosės ir atvirkščiai. Ant paties akinių rėmelio yra rašomas tarpnosės matmuo. 

Svarbi ir antra sąlyga. Užsidėjęs akinius žmogus turi žiūrėti per lęšio centrą. 

Trečia. Svarbus akinių kojelių ilgis. Kiekvienas žmogus yra individualus, todėl ir jo kaukolė skirtinga. Atstumas nuo nosies iki ausų taip pat skiriasi. Vieniems reikia ilgesnių, kitiems - trumpesnių akinių kojelių. Standartas - didesnė tarpnosė, platesnis veidas - didesnis lęšis, ilgesnė kojelė. Sunkiausiai parinkti akinius, kai yra veido neatitikimų: platus tarpunosis, maža nosis arba atvirkščiai. Lietuviams būdingas bruožas - platėjanti nosis. Taigi akinių rėmelis laikosi praktiškai ant ausų. Akiniai geriausiai laikosi ant nosies su kuprele. Kai akiniai laikosi ant kojelių, dažnai nutrinama ausis. 

Svarbi ir medžiaga, iš kurios pagaminti akinių rėmeliai ir lęšiai. Dažniausiai naudojamas plastikas. Jis mažiausiai dirgina žmogaus odą. Aš pati nešioju akinius. Rinkdamasi naujus perku plastikinius. Juos rinktis sunkiau - tokių akinių tarpnosė nėra reguliuojama. Šiame rėmelyje turi atitikti viskas ir iš karto. Plastiką lankstyti ir deformuoti nepatartina. Kai yra problemų, patarčiau rinktis ne plastikinius akinių rėmus, o metalinius. Šie rėmeliai yra paslankesni. Juos galima lankstyti. Tokie rėmeliai be didesnio vargo tiks jūsų veidui. 

Dar vienas patarimas. Rinkitės optiką, kurioje dirba akinių meistras. Jis, prieš darydamas jūsų užsakytus akinius, įvertins niuansus, kurių niekad neįvertins optikos konsultantas. Tai aktualu silpnaregiams. Jų nešiojamų lęšių dioptrijos nestandartinės - didelės. Parduoti siūlomas rėmelis gali atrodyti labai gražiai, patraukliai. Meistrui įdėjus lęšius, vaizdas gali iš esmės keistis. Dailus rėmelis virsta nefunkcionaliu. Šiuos niuansus gali įvertinti tik akinių meistras. Išsirinkę patinkančius rėmelius būtinai pasikonsultuokite su juo. 

Kai į rėmelį reikia įdėti storesnius lęšius, geriau, kai kojelė platesnė. Mano manymu, kuo rėmo kojelė platesnė, tuo geriau. Tuomet kojelė užstoja lęšio kraštą, ir nematyti, kad jis storas. Deja, ši sezoną madingos plonos akinių kojelės. 

Renkantis akinius nuo saulės svarbi lęšių forma. Dabar optikose siūloma įvairiausių dydžių bei formų lęšių. Silpnaregiams nepatarčiau vaikytis mados. Renkdamiesi lęšių formą laikykitės taisyklės: kuo daugiau lęšis uždengia ir apgaubia akies plotą, tuo geriau. 

Dažnai žmogus, pirkdamas akinius nuo saulės, renkasi išgaubtus. Sveikoms akims tai nėra blogai. O kalbant apie nesveikas, taip elgtis nepatartina. Lenktus patamsintus akinius, kai yra dioptrijų, techniškai įmanoma padaryti. Tai kainuoja labai brangiai ir yra problemų nešiojant akinius. Žiūrint per gaubtus lęšius neišvengiama prizmės efekto. Žmogų pradeda pykinti, skaudėti galvą. Prizmė kelia dvejinamąsi. Norėdamos kompensuoti besidvejinantį vaizdą žmogaus smegenys nuolat turi būti įsitempusios. Silpnaregiams tokių akinių siūlau neužsisakyti. 

Dar norėčiau aptarti berėmius akinius. Tai modeliai, kur rėmeliai atlieka simbolinį vaidmenį. Akinių lęšiai - ant varžtelių. Šiuos akinius reikia labai saugoti, taisyklingai nusiimti ir užsidėti. Jeigu su tokiais akiniais elgsimės netinkamai, konstrukcija bematant išsikraipys, nes ji nėra stabili. Kai dideli cilindrai, nerekomenduoju daryti varžtukinių rėmelių. 

Kalbant apie akinių priežiūrą turiu juokaudama pastebėti: jie, ar prižiūrėsi, ar ne, vis tiek susidėvės. Kiekvienas pats sprendžia, ar verta tokioms procedūroms skirti laiko. 

Pirmiausia - akinius nusiimti ir užsidėti reikia būtinai abiem rankom. Taip elgiamasi siekiant neiškraipyti akinių rėmo. Antra - niekada negalima dėti akinių stiklais liečiant paviršių. Akinius ant stalo reikia dėti lygiai, sulankstytus. Dar geriau nusiėmus guldyti į akinių dėklą. Dėklas turi būti labai kietas arba pakietintas. Minkšti odiniai akinių dėklai gražūs, bet netinkami. Toks dėklas tarp kitų daiktų neapsaugos akinių - rėmų konstrukcija bus pažeista. 

Kalbant apie stiklų valymą, nieko naujo nėra. Plastikas labai lengvai subraižomas, todėl tokius akinius reikia valyti tik specialiu skudurėliu. Plastikui valyti reikia specialių mikrofibros servetėlių. Jų galima įsigyti ne tik optikose, bet ir specialiomis valymo priemonėmis prekiaujančiose parduotuvėse. Dulkėms valyti šluostės kuo puikiausiai tinka ir akiniams. Naujovė - įvairūs impregnantai. Reikia tik turėti noro akinius purkšti, poliruoti ir valyti. Tai reikėtų daryti kas dieną ar kas antrą dieną. Žmonės, nešiojantys akinius, neišvengia ir lęšių rasojimo. Dabar optikose prekiaujama įvairiais skysčiais nuo akinių stiklų rasojimo. Įtrinti tokiu tirpalu lęšiai greičiau rasoja, bet ir greičiau nurasoja. 

 

Kontaktiniai lęšiai 

 

Optikose prekiaujama minkštais lęšiais. Jie yra patys populiariausi. Šiuos lęšius galima suskirstyti į kelias grupes. 

Vienkartiniai arba vienadieniai minkštieji kontaktiniai lęšiai. Tai pats patogiausias naudoti lęšis. Jis paprastai įdedamas ir išimamas. Turi nedaug sąlyčio su įvairiais paviršiais, todėl gana saugus. Ryte įsidėjai - vakare išsiėmei ir išmetei. Nešiojant vienkartinius lęšius, maža tikimybė sukelti akių komplikacijas. Tokius kontaktinius lęšiukus patarčiau pirkti dideliais kiekiais, kad užtektų ilgesniam laikui. Pagaliau perkant didesnį kiekį - sutaupysite. 

Daugartinio naudojimo minkštieji kontaktiniai lęšiai - mėnesiniai. Dažnai žmonės renkasi būtent juos. Šiuos lęšius rekomenduojama keisti kas dvi savaites. Išėmus reikia juos nuplauti, nuvalyti, laikyti specialiame dezinfekuojamame skystyje, specialiuose konteineriukuose. Tai iš tikro daug vargo ir nepatogumų. Kontaktiniai lęšiai lyg kempinė, sugerianti visas dulkes ar purvą. Laiku jų neišvalius rizikuojama regėjimu. Laiku neišvalius lęšio, ant akies atsiranda daug svetimų dalelių. Akis pradeda gintis ir nuo lęšio, ir nuo tų dalelių. Visa tai skatina akies alergines reakcijas. 

Ypač svarbi kontaktinių lęšių priežiūra. Jų visą parą negalima laikyti akyse. Ryte įsidėję, vakare neužmirškite išimti. Mokslinėse studijose apie kontaktinių lęšių keitimą - išvada viena: kuo trumpiau nešioji lęšius, tuo mažesnė akių įvairių komplikacijų tikimybė. Kiekvieną dieną vis didesnė akies ragenos komplikacijų rizika. 

Kietieji lęšiai yra specializuoti, gaminami pagal specialius užsakymus. Individualiai parenkamos ne tik dioptrijos, bet ir bazinė kreivė bei diametras. Norint užsisakyti kietuosius kontaktinius lęšius Vilniuje reikėtų kreiptis į kontaktinių lęšių kabinetą, įsikūrusį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose. Ten yra meistrai, kurie galutinai pritaiko individualų lęšį, pašlifuoja jį. Šiais lęšiukais dažnai naudojasi silpnaregiai. Kietųjų lęšių privalumas - visiškai individualus jų apdirbimas ir pritaikymas akiai. Jei tokius lęšius meistras gali šlifuoti, tai minkštųjų lęšių negalima koreguoti ir apdirbti. Kietieji lęšiai tinka, kai yra ne daugiau nei 25 dioptrijos. 

Visose optikose ir internetinėje prekyboje prekiaujama minkštaisiais lęšiais - nuo minus 0,5 iki -12 ir nuo +0,5 iki +8 dioptrijų. Jeigu prireikia kitokių dioptrijų, tuomet reikia galvoti apie užsakomus minkštus kontaktinius lęšius. Norint tai padaryti reikia laukti. Šie užsakymai nėra atliekami Lietuvoje. Juos optikos užsako centruose, esančiuose užsienyje. 

Optikose galima nusipirkti spalvotų ir bespalvių kontaktinių lęšių. Spalvotieji - mados klyksmas. Ant jų piešiama ragena. Ragena kraujagyslių neturi. Deguonis į ją patenka iš išorės. Uždėtas lęšis ragenai tampa kvėpavimo barjeru, todėl lęšiai gaminami iš specialios medžiagos. Kuo storesnis lęšis, tuo blogesnis pralaidumas deguoniui. Silpnaregiams spalvotų kontaktinių lęšių nerekomenduočiau. Lęšiai dažomi. O dažai kliudo deguoniui patekti į rageną. 

Kontaktiniai lęšiai sukelia didelių akių komplikacijų. Jeigu laiku žmogus nesikreipia, prasideda akies ragenos uždegimas - prarandama ragena. Žinau ne vieną jauną žmogų, kuris nuo kontaktinių lęšių sukeltų komplikacijų apako arba tapo silpnaregis. 

 

Užrašė Emilija DERŠKUTĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]