RENGINIAI

Rita ŠIDLAUSKAITĖ

"BALTIJOS BANGA 2013"


Tradiciškai kas dveji metai rengiamas tarptautinis Baltijos šalių aklųjų ir silpnaregių populiariosios muzikos atlikėjų ir kūrėjų festivalis-konkursas "Baltijos banga". Šį kartą, birželio 1 dieną, jis įvyko Palangoje, kur dalyvavo šio žanro mylėtojai, aklųjų ir silpnaregių kolektyvai bei solistai vokalistai, solistai instrumentininkai iš Estijos, Latvijos, ir žinoma, Lietuvos. 

Pradžioje visus linksmai nuteikė improvizuotas renginys, kurio pagrindiniai "veikėjai" buvo Ala Pugačiova ir Maksimas Galkinas. 

Konkurso programą pradėjo klaipėdiečiai. Vienas po kito į sceną ėjo savo sugebėjimų rodyti Anatolij Neurov, Zofija Vilkienė, Jonas Drėgva, Vida Miknienė, Vladas Saltonas, Lidija Gurova iš Visagino, Gražvydas Sidiniauskas iš Vilniaus ir saksofonininkas klaipėdietis Arvydas Jakubėnas. 

Iš Latvijos atvyko grupė "Epsilons" (vadovas Vladimirs Krops) ir 2 vokalistai (Aleksandrs Lebedevs ir Arnolds Sprieslis). Estijai atstovavo net 2 ansambliai - "Kannike" (vadovas Pavel Smirnov) ir "Fioniks", atšventęs savo veiklos 55 metų sukaktį. Vainikuoti konkursą buvo patikėta vokaliniam-instrumentiniam ansambliui "Vilkpėdė" iš Vilniaus. 

Turbūt nieko nėra keisčiau, kaip pasakoti apie muzikinius pasirodymus, manant, kad žodžiais įmanoma tai nusakyti, todėl ir nebandysiu to daryti. Buvo akivaizdus atlikėjų jaudulys ir pastangos kuo geriau padainuoti ar pagroti pasirinktus kūrinius. Stebint jau toli gražu ne pirmą tokį konkursą, akivaizdu, kad meninis lygis kur kas didesnis. Itin malonu - ir tai pastebėjo visa komisija, kurią sudarė Lietuvos, Latvijos ir Estijos atstovai, - kad Lietuvos atlikėjai visa galva aukščiau už kaimynus. 

Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro kolektyvo "Vilkpėdė" solistėsKomisijos sutarimu atlikėjų pasirodymai buvo vertinami nuo 1 iki 9 balų, 10 pasiliekant ypač geram atlikimui įvertinti. Vis dėlto vienas dešimtukas buvo parašytas. Tai laurus nuskynęs ankstesniuose festivaliuose ir neabejotinai visiems palikęs patį geriausią įspūdį vilniečių ansamblis "Vilkpėdė", kuriam šiame konkurse lygių nebuvo. 

O dabar apie nugalėtojus. Pagrindinį "Geriausio kolektyvo" festivalio prizą pelnė jau minėtas Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro kolektyvas "Vilkpėdė" (vadovas Petras Garšva). Tarp ansamblių pirmąją vietą užėmė grupė iš Latvijos "Epsilons" (vadovas Vladimirs Krops). Geriausio instrumentininko prizas atiteko latviui Aleksandrui Lebedevui. Geriausiu vokalistu pripažintas Jonas Drėgva, vokaliste - Vida Miknienė. Lietuvių dainos geriausia atlikėja - Jelena Kudriašova iš Estijos. Puikiai pasirodė vokalistas Gražvydas Sidiniauskas - jis pelnė "Vilties" prizą. "Vilties" prizus taip pat laimėjo klaipėdiečiai Zofija Vilkienė ir Anatolij Neurov. "Žiūrovų simpatijų" prizas atiteko fantastiškai grojusiam šaukštais svečiui iš Estijos Pavelui Smirnovui. Geriausias autorinis muzikinis kūrinys - svečio iš Latvijos Vladimirs Krops. 

Kol latviai ir estai diskutuoja, kur vyks "Baltijos banga 2015", lietuviams linkiu neužmigti ant laurų ir jau netrukus pradėti ruoštis kitiems renginiams, kad ir toliau aukštai iškelta kartelė nebūtų nuleista. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]