MUMS RAŠO

Danutė ŠIMKUTĖ

STEBĖJO "MY DREAM" PASIRODYMĄ


Gegužės 1 d. grupelė LASS Jurbarko rajono filialo narių bei kitų rajono neįgaliųjų vyko į Klaipėdą. Čia, "Švyturio" arenoje, koncertavo pasaulinio garso neįgaliųjų meno trupė iš Kinijos "My Dream" ("Mano svajonė"). Trupės artistai, kuriems gyvenime reikėjo patirti permainų dėl regos ar klausos sutrikimų, šiandien pasiekę ypatingų profesinių meninės raiškos aukštumų, atskleidę savo talentą ir tapę visame pasaulyje žinomais atlikėjais. Šis kolektyvas suburtas daugiau nei prieš du dešimtmečius. Gyvos muzikos ir šviesų reginys sulaukė pripažinimo jau 77 šalyse - visuose penkiuose žemynuose. Trupė koncertavo Sidnėjaus operoje, Karnegio koncertų salėje Niujorke, Kenedžio menų centre Vašingtone, Atėnų parolimpinių žaidynių uždaryme, Pekino olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje ir kitur. "My Dream" atlikėjai pripažinti žmogaus galimybių ambasadoriais, UNESCO jiems suteikė "Artistai už taiką" vardą. 

Lietuvoje šis kolektyvas lankėsi pirmą kartą. Atvyko 35 atlikėjai. Programą sudarė 19 skirtingų numerių. Trupė pristatė programą, jungiančią populiarius Rytų Azijos ir šiuolaikinius scenos menus. Šokio ir gyvos muzikos pasirodyme atlikėjai apstulbino kūno plastikos, judesio, mimikos, garso ir vidinio grožio deriniu, profesionalumu bei ypatingu jautrumu. Nustebino išraiškingi kostiumai, puikus scenos apšvietimas. Jautrią klausą turintys aklieji daugiausia grojo ir dainavo, o muzikos virpesius jaučiantys kurtieji šoko ir vaidino. Žiūrovai mėgavosi baletu, tradicine kinų opera, šokiais, simbolizuojančiais meilę ir grožį kinų kultūroje, Lotynų Amerikos ritmais, kvapą gniaužiančiais kovos triukais. Kaip, atlikdami numerius, susikalba trupės aklieji ir kurtieji nariai, sunkiai suvokiama. "My Dream" pasirodyme išgirdome džiazo kvartetą, pianino ir saksofono skambesį, nusikėlėme į tradicinę Pekino operą, o tradiciniai Kinijos instrumentai susiliejo į pasakišką Rytų muzikos orkestrą. 

Tradiciniais kinų bei įvairiais kitais muzikos instrumentais atliktas garsusis Marijono Mikutavičiaus kūrinys "Trys milijonai" sukėlė ovacijų audrą. 

Iš programoje atliekamų dainų viena buvo neįtikėtina staigmena, nes skambėjo lietuvių kalba. Atlikėjos Jurgos Šeduikytės dainą "Nebijok" atliko neregė kinė. 

"My Dream" sužavėjo savo profesionalumu ir nuoširdumu, nustebino ir nepaliko abejingų. Kiekvienas, apsilankęs koncerte, patyrė nepakartojamų įspūdžių ir palaikė socialinės integracijos idėją - mažinti atskirtį, būti kartu bei keisti požiūrį į žmonių galimybių ribas. Kiekvieno mūsų atėjimas į šį renginį - tai indėlis į harmoningesnės, tolerantiškesnės visuomenės kūrimą, prisidėjimas prie požiūrio į negalią keitimo. Muzikos ir šokio kalba Kinijos neįgaliųjų meno trupė rodo, kad siekdamas grožio ir meilės žmogus gali įveikti pačius sudėtingiausius fizinius ir psichologinius barjerus. 

Bilietai LASS nariams nupirkti iš organizacijai paaukotų 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio lėšų. Autobusą kelionei į šį renginį skyrė Jurbarko rajono savivaldybės administracija. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]